Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА З НОВИМ РОКОМ!
«ЩЕДРИК» ВІД ОЛЕГА СКРИПКИ
Наша давня новорічна щедрівка «Щедрик», геніальну обробку якої свого часу зробив Микола Леонтович, — нині найвідоміша у світі новорічна пісня. У перекладі англійською мовою вона називається «Колядка дзвонів».

1916 року в Києві університетський хор виконав «Щедрик» уперше, а 5 жовтня 1921-го колядку презентовано на концерті в «Карнегі-холі» в Нью-Йорку. У 1936 р. Пітер Вільховський, який тоді працював для радіо NBC, написав англійську версію слів до «Щедрика». Згодом пісня зазвучала у популярних кінофільмах «Гаррі Поттер», «Сам вдома» та мультиплікаційному серіалі «Південний парк». Оригінальні інтерпретації твору робили відомі рок-гурти Barenaked Ladies і Savatage, а переробка пісні у стилі «техно-данс» від DJ Demonix наразі стала класикою електронного часу.
Недавно власне інтерпретування славнозвісної композиції «Щедрик» зробив Олег Скрипка. Музичний запис відбувався у студії на території Печерської лаври за участю музикантів «Ле Гранд Оркестру» і Тараса та Олі Чубай. Кліп реалізував режисер-мультиплікатор Степан Коваль, який створив справжнє новорічне міні-кіно, виконане в жанрі пластилінової 3D-анімації. Сценарій фільму (його написав професійний казкар Сашко Лірник) — різдвяна історія маленького хлопчика, котрий знайомиться з найголовнішим святом на землі — народженням Бога, подорожуючи в часі із сучасного міста до стародавнього казкового села, де сірі будні розквітають барвистими фарбами радості — дорослі перетворюються на дітей, а діти виростають і стають добрими людьми...
Слід сказати, що на створення картини пішло 150 кг пластиліну, 100 кг солі та п'ять місяців роботи. Під час творення кліпу на анімаційну студію навідалися підшефні діти. Культпохід їм улаштували спонсори проекту — магазин дитячого одягу Bonpoint. Вражена малеча не лише зачаровано спостерігала, як роблять справжній мультик, а й мала змогу сама долучитися до непростого творчого процесу: кожен власноруч виліпив із пластиліну кілька кумедних фігурок на згадку.
Кліп «Щедрик» знято у студії «Новаторфільм» (художник Катерина Слонова, оператор Вадим Ільков, головний аніматор Андрій Слісаревський).
У козацькому селищі «Мамаєва Слобода» цим своєрідним мультиплікаційним кліпом-подарунком презентували нинішню, третю, зимову «Країну Мрій Різдвяну», яка триватиме до 19 січня. Як планують організатори, подія має органічно об'єднати всі зимові свята української традиції та створити у відвідувачів Слободи відчуття справжнього сільського колориту новорічних гулянь.
Дорослих і дітей втішить катання на санчатах, льодова гірка-ковзанка, ярмарок народних майстрів, традиційна кухня та інші веселі забави і розваги. На гостей чекають обряди «Маланки й Василя», різдвяний вертеп під проводом Тараса Компаниченка, магічний обряд «Кози», зустріч малечі зі святим Миколаєм, найцікавіші казки від Сашка Лірника, врочисті колядки, щедрівки і святкові виступи Олега Скрипки, Тараса Чубая та інших українських музикантів.
Урочистим фіналом зимових свят буде грандіозне ритуальне дійство на Водохреще — купання в ополонці озера Красовиця, змагання за «Йорданський орден», що відбудеться 19 січня. А ще гості зможуть узяти участь у спаленні дідуха, яке ознаменує завершення новорічного циклу зимових свят.
Діти (це були другокласники київського Кловського ліцею) демонстрували своє знання колядок. Кліп «Щедрик» вийшов цікавий, усі дивилися його просто на морозі. З реакції дітей було зрозуміло, що вони відкрили для себе багато нового. Можна передбачити (та й самі малі гості в цьому запевнили), що тепер по-новому поставляться до ритуалу колядування. Бо той, хто вміє співати «Щедрик», не ходитиме із абиякою пісенькою вициганювати в господарів гроші, а шукатиме естетично вартісні колядки (звісно, за допомогою дорослих).
Катання на санчатах у Мамаєвій Слободі не вийшло — коні злякалися спалахів численних телевізійних камер. А коли замість саней малим гостям подали віз й інших, спокійніших, коней, було вже запізно...

Наталка ПОКЛАД
також у паперовій версії читайте:
  • 12 ВИНОГРАДИН— 12 БАЖАНЬ
  • ЗМЕТИКУВАЛИ НА ТРЬОХ: ЯЛИНКА, СТІЛ І ТЕЛЕВІЗОР
  • ПІДСТУПНА КРАСА
  • ПРЕЗЕНТОМАНІЯ: ЩО? ДЕ? ПОЧІМ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».