Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ВІДДАЙ, БАБО, ГРОШІ! (ПРО ПЕНСІЇ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ)
Як відомо, багато невдоволень у працюючих пенсіонерів викликає та обставина, що як у 2009-му, так і в 2010 році при перерахунку пенсій до працюючих пенсіонерів застосовують показник середньої зарплати за 2007 рік (а це — 928,8 грн), хоч ч. 4 ст. 42 базового пенсійного закону вимагає брати показник за рік, що передує року звернення за перерахунком.

Звернення окремих громадян, а також Федерації профспілок України до вищих державних органів, вимоги Генеральної прокуратури України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не дало результатів. Тим-то нині профспілки, правозахисні організації ініціюють звернення пенсіонерів до суду, аби ПФ перераховував їм пенсії, як того вимагає закон, тобто за 2009 рік враховували середню зарплату за 2008 рік (1573,99 грн), якщо людина звернулася в 2010 році, — то відповідно за 2009 рік.
Під час засідання Кабінету Міністрів 21 липня ц. р. перший заступник керівника спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профоб'єднань, заступник голови ФПУ Григорій Осовий знову порушив питання про правильний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. За результатами його виступу Кабмін дав відповідне доручення ПФУ разом із Мінпраці, Мінфіном, Мінекономіки, Мін'юстом, спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок і профоб'єднань щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Та віз і нині там. Адже фактично явочним порядком йде обмеження (заморожування) пенсій працюючим пенсіонерам. І їх виплати нині стали вдвоє менше новопризначених пенсій, хоча працюючі пенсіонери продовжують сплачувати пенсійні внески і здебільшого посідають ті робочі місця, на які молодь не йде.
До речі, опитування щодо ставлення українців до пенсійної реформи, яке нещодавно було проведено в Україні компанією GEK Ukraine на замовлення Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу», показало: три з чотирьох респондентів були проти обмеження пенсій працюючим пенсіонерам і висловилися за те, щоб їм платили пенсію у повному розмірі. І лише 10 відсотків запропонували не виплачувати.
Виходячи з усього цього, а також з того, що, хоч уряд неодноразово й звертався до ВР із законодавчими пропозиціями щодо обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, вони не були підтримані. Через це, очевидно, нічого немає на цю тему ні в Стратегії розвитку пенсійної системи (2005 рік), ні в Концепції подальшого проведення пенсійної реформи (2009 рік). Уперше це питання було порушено в пропозиціях Комітету з економічних реформ при Президентові України (червень 2010 рік). І нібито не для всіх, а для тих, кому призначаються пенсії за спеціальними законами (вони в період роботи мають одержувати пенсії за базовим пенсійним законом, а коли звільняться, тоді вже за «своїм» законом). Але ж пенсії обмежують (заморожують) багатьом шляхом неправильного перерахунку. А може, керманичі не дослухаються до звернень, бо прагнуть узаконити це в 2011 році? Бо ж у надрах міністерств, власне, вже «зварився» новий пенсійний закон, не вельми сприятливий для пенсіонерів, який ось-ось надійде до ВР.
Працюючі пенсіонери в Україні становлять 20 відсотків загальної кількості пенсіонерів, водночас в інших країнах — 35–45 і більше відсотків, а ЄС мріє довести їх кількість до 50-ти (є спеціальний документ ООН, за яким пропонується створювати всі умови, щоб люди працювали після досягнення пенсійного віку). Наші експерти теж вважають, що замість 20 відсотків пенсіонерів у нас має працювати 30–40.
Невдоволення в суспільстві викликають пенсії за спеціальними законами. І не тому, що вони є (у тій чи іншій формі вони існують і в інших країнах), а тому, що у нас великий розрив у розмірах пенсій. Його, щоправда, в 2008–2009 роках було обмежено 12 прожитковими мінімумами для непрацездатних. Проте Конституційний Суд визнав таке рішення неконституційним і, починаючи з вересня 2009 року, пенсії виплачуються в повному обсязі, як і раніше.
Це викликає невдоволення в суспільстві. Люди ще так-сяк мирилися з 12 мінімумами. Але ж є пенсії по 20–40–45–100 тисяч. В які це ворота в жебрацькій країні? Відстежуючи виступи високих чиновників щодо отих височенних пенсій, я не знайшла чіткої відповіді на запитання, чи збираються вони щось робити з ними. Кажуть, мовляв, подивимося... У нас же знято вищу планку. Отож високопосадовці і нардепи й роблять собі безмежні пенсії.
А за законопроект голови профільного Комітету Верховної Ради Валерія Сушкевича щодо правильного перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам на післяканікулярній сесії Верховної Ради парламент не проголосував. Водночас голова комітету сказав:
— Держава має бути вдячна, що пенсіонери працюють: вони рятують економіку.
До речі, у ст. 22 Конституції України записано: «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягів існуючих прав і свобод». Щоправда, у нас же із законами не церемоняться. Скажімо, рік у рік, приймаючи закон про Державний бюджет України, припиняють дію десятків статей соціальних законів, хоч Конституційний Суд і визнав такий підхід неконституційним.
Одне слово, поки що немає ніякої ясності, якими будуть ті чи інші пенсії, чи заберуть доходи у працюючих пенсіонерів і чи виграє хтось від того (до людей час від часу надходить тільки різна тривожна інформація). Мабуть, не виграють пенсіонери, бо припинять трудову діяльність або підуть у тінь. Не виграє держава, бо позбудеться кваліфікованих працівників. Тут потрібні інші підходи. Може, слід вдосконалити пенсійне законодавство для майбутніх поколінь пенсіонерів? А забирати? Хіба пенсія не є заробленою і не становить власності пенсіонера? Та й елементарна політграмота вчить: будь-який закон не має зворотної дії. Хоча... у нас усе можливо.
також у паперовій версії читайте:
  • СЛІДОМ ЗА ПРОЖИТКОВИМ МІНІМУМОМ...
  • СТАНДАРТИ ПІДРОСЛИ
  • МОДЕЛЬ ВЖЕ ПРАЦЮЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».