Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СРІБНІ СЮРПРИЗИ ХОХФІЛЬЦЕНА
Українські біатлоністи несподівано сильно розпочали новий сезон. І якщо у шведському Остерсунді наші співвітчизники медалей не здобули, то в австрійському Хохфільцені і чоловіча, і жіноча частини команди в синьо-жовтій формі виступили майже на «відмінно». Втім, резерви все одно є — традиційні лідери Оксана Хвостенко і Андрій Дериземля ще не демонструють найкращих своїх можливостей, тому спільний «коефіцієнт корисної дії» цілком може і зрости.

На першому етапі Кубка світу в Остерсунді навіть звичним до мінусових зимових температур спортсменам було незатишно — кілька гонок були під загрозою скасування, оскільки температура майже дорівнювала критичній позначці — 20 градусів нижче нуля за Цельсієм. До всього додавався ще й пронизливий і вологий вітер з моря.
Після негостинного Остерсунда австрійські Альпи зустріли найкращих біатлоністів планети майже ідеальною погодою — яскраве сонце і повний штиль. Та протрималася ідилія недовго — лише до старту другого етапу Кубка світу. Минулої п'ятниці небо Хохфільцена затягло хмарами, безперервно сипалася мокра снігова крупа, вітер змінних напрямків заважав під час стрільби. Втім, українцям до таких умов не звикати — головна біатлонна база країни в карпатському Тисовці часто «тішить» такими погодними характеристиками.
Тому в чоловічому спринті кілька українських лижників-стрільців спромоглися на найкращі результати в кар'єрі. Попри один промах у стрільбі стоячи, Сергій Седнєв фінішував другим. 27-річного Седнєва ми дотепер знали як майстра довгої класичної гонки (до речі, вчора в словенській Поклюці це своє вміння Сергій підтвердив ще раз), але в Хохфільцені він здивував не тільки швидкістю і влучністю на вогневих рубежах. За дистанційною швидкістю Сергій Седнєв став шостим, програвши лише таким потужним конкурентам, як «принц норвезького біатлону» Еміль-Егле Свендсен.
Втім, щодо титулів у норвезькій «королівській родині» на старті нинішнього сезону не все так очевидно. Звання «короля біатлону» все ще належить Уле-Айнару Бйорндалену. В минулому сезоні на роль спадкоємця слави суперчемпіона небезпідставно претендував Свендсен, але в Остерсунді і Хохфільцені 26-річному Емілю-Егле на п'яти наступав (і випереджав!) 22-річний Тар'єй Бо. Саме йому вдалося поєднати швидкий біг та ідеальну стрільбу — засніжені 10 кілометрів він здолав за 28 хв 17,6 с. Наш Сергій програв вундеркінду 27,5 секунди. Третім із такими ж стрілецькими здобутками, як і в Седнєва (один промах у «стійці»), став француз Алексіс Беф — плюс 33,3 с до часу Бо. Лише півсекунди йому програв (з двома промахами!) Свендсен, а от 36-річний Бйорндален із одним невлучним пострілом вдовольнився лише десятою позицією.
Добре біглося у спринті не тільки Седнєву. Приміром, Олександр Батюк з трьома промахами спромігся вперше в кар'єрі фінішувати в заліковій зоні. Цілком міг би фінішувати серед найкращих і Андрій Дериземля, який відмінно провів першу частину спринтерської гонки. Але всі п'ять незакритих мішеней у стійці — і багаторічний лідер збірної вирішив не бігти третє коло.
На жаль, в інших особистих змаганнях українці не змогли показати високих результатів. Не опустилися нижче свого рівня сестрички Семеренко — попри не найкращі стрілецькі здобутки в спринті і гонці переслідування Валя і Віта стабільно фінішували в середині другого десятка біатлоністок.
А от в естафеті саме прекрасний виступ наших близнючок дозволив команді фінішувати на другій позиції. Оксана Хвостенко у Хохфільцені з'явилася на одну гонку (решту минулого тижня вона провела на тренувальному зборі в іншому австрійському біатлонному центрі). Старт у тренувальному режимі дався взнаки — свій перший етап Оксана завершила на десятій позиції, використавши одразу чотири додаткові патрони.
Кожна наступна учасниця естафети поліпшувала результат, і на тлі невдач головних конкуренток це дало можливість фінішувати на другому місці — одразу за недосяжними німкенями. Олена Підгрушна серед учасниць свого другого етапу була п'ятою, Віта Семеренко, не використавши жодного додаткового патрона, залишилася кращою за всіх опоненток, а Валя гідно завершила зусилля подруг, на дев'ять секунд випередивши норвежок і майже на 17 — росіянок. Переможницям-німкеням наші співвітчизниці програли майже хвилину.
Чоловіки в естафеті теж виступили непогано — шостий результат серед 26 команд. Поза конкуренцією були норвежці. Бйорндален, Свендсен і Бо не мають адекватного четвертого партнера, але незрозуміло, якою ж має бути фора, щоб норвезькому фінішеру довелося завершувати дистанцію в непрогулянковому режимі.
Австрійці номінально програли 53 секунди, проте боротьби нав'язати не змогли навіть вони. Решта команд відстала більш як на три хвилини! Французи програли 3 хв 28,8 с, далі розташувалися німці і шведи, українська збірна поступилася Бйорндалену і компанії 3 хв 44 с.
Можливо, наші хлопці могли б поборотися за «бронзу», але невдача Андрія Дериземлі у стрільбі стоячи не залишила таких шансів.
У четвер розпочався останній перед різдвяно-новорічною паузою етап Кубка світу в Поклюці. І стартував він з чергового успіху! В індивідуальній гонці серед чоловіків Сергій Седнєв підтвердив невипадковість свого успіху на австрійських трасах. З двома промахами він зміг фінішувати на третьому місці, відставши від переможця австрійця Даніеля Месотіча (один промах) на 1 хв 21,2 с.
Із такими ж стрілецькими здобутками, як і в Месотіча, другим фінішував молодий швейцарець Бенджамін Вегер. До останньої стрільби мало не на перемогу претендував Олег Бережний, але єдиний промах, поєднаний з посередньою швидкістю, відправив його на четверту позицію слідом за Седнєвим. Бережний таким чином повторив свій найкращий результат на етапах Кубка світу, здобутий у попередньому сезоні на цій же щасливій трасі в Поклюці. Неймовірний початок етапу! Чекаємо на гідне продовження...

Антон ШУЛЬГА


також у паперовій версії читайте:
  • НІЧИЙНИЙ ЗДОБУТОК «ДИНАМО» І «КАРПАТ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».