Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТОЧКА ЗОРУ
КИНЬТЕ КУРИТИ— ВРЯТУЙТЕ СВІЙ СВІТ!
Результати найбільшого за всю історію України дослідження поширеності куріння «Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS) показали: українці масово відмовляються від куріння. Поширеність щоденного куріння за останні п'ять років в Україні суттєво зменшилася. Так, у 2005 році щоденно курило 62% чоловіків (від 15 років та старших), а у 2010-му таких було вже 45%. Суттєво зменшилася і кількість жінок-курців — із 17 до 9%.

Опитування також показало, що понад 90% населення України підтримує заборону куріння на робочих місцях, а 68% нинішніх споживачів тютюну заявляють, що зацікавлені у відмові від куріння. До того ж серед тих, хто коли-небудь курив щодня, 26% уже є колишніми курцями. Досить радикально наші люди налаштовані щодо повної заборони реклами тютюну — її прихильники у 2000 році становили 49, а тепер — 70% населення. Але поряд із цим лише 31% опитаних вважають, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань. Та й соціальне «тло» не сприяє м'якому «відходу» від згубної звички, адже триває масштабна контрабанда сигарет з нашої країни — більш ніж 40 мільярдів сигарет, які було законно продано в Україні, споживають курці за її межами.

Справа державна
Опитування проводилося у межах співпраці уряду України та ВООЗ як захід Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення в державі на період до 2012 року. Ця Програма має посилити заходи з контролю над тютюном в Україні відповідно до положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та розробленим ВООЗ комплексом заходів.
— У 2006 році Верховна Рада ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, після чого у країні почали цілеспрямовано вживати всебічні заходи контролю над тютюном,— говорить Ігор Поканевич, керівник бюро ВООЗ в Україні.— Саме після цього було внесено зміни до законодавства щодо підвищення акцизних податків на тютюнові вироби, врегульовано питання про спрямування залучених коштів на першочергові заходи та програми з охорони здоров'я, про забезпечення захисту від впливу тютюнового диму. Також заборонено деякі види реклами тютюну.
Голова Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук наголосив, що скорочення кількості курців стало результатом проведення у країні заходів, які показали свою ефективність і в інших країнах.
Координація виконання проекту GATS в Україні здійснювалася ВООЗ за фінансової підтримки ініціативи Блумберга зі скорочення вживання тютюну та за технічної підтримки центрів контролю та профілактики захворювань США. Національними установами — виконавцями GATS виступили: Міністерство охорони здоров'я України, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), Інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я та Школа охорони здоров'я Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Експерти дослідження висунули такі рекомендації: вдосконалити національне законодавство та нормативні акти, аби розширити перелік місць, звільнених від тютюнового диму, та посилити контроль над виконанням цих актів; створити комплексну національну систему діагностики та лікування залежності від тютюну; зробити більш помітними повідомлення щодо ризиків, пов'язаних із вживанням тютюну,— через медичні попередження на пачках сигарет, інформаційні стенди в освітніх закладах та закладах охорони здоров'я. Також, на думку експертів, необхідно вдосконалити законодавство з метою заборони реклами тютюну у точках продажу та в Інтернеті.

У тютюновому «серпанку»
На час соціологічного опитування в Україні (загалом було опитано 8173 респонденти) курили 28,8% (11,5 мільйона) дорослих (50% чоловіків та 11,2% жінок). До того ж 25,5% дорослих є щоденними курцями (45,4% чоловіків та 8,9% жінок).
Тютюновий дим впливає і на тих, хто намагається вести здоровий спосіб життя: 34% працівників наражаються на вплив тютюнового диму на роботі, 32,8% дорослих дихають тютюновим димом щодня або майже щодня.
Проте, навіть попри небажання більшості курців залишатися у тютюновому «ореолі», 45,1% дорослих помічають маркетинг сигарет: рекламу, спонсорування заходів або промо-акцій з боку тютюнових компаній. Натомість тільки 66% дорослих бачать інформацію, спрямовану проти куріння.
Люди продовжують курити — незважаючи на те, що 93,1% дорослих вважають, що куріння призводить до серйозних захворювань, а 86,3% — що вдихання «чужого» тютюнового диму призводить до серйозних захворювань.
За даними Міністерства охорони здоров'я, останніми роками кількість курців в Україні зменшилася на чотири мільйони — з 14-ти до десяти мільйонів осіб. Проте лише 31% з тих, хто звертався по допомогу, отримали її, адже необхідні медичні установи є тільки в обласних та районних центрах. Має бути створений «телефон довіри» для тих, хто намагається кинути курити, — на державному рівні. Досвід США засвідчує: швидкі результати на користь здоров'я населення допомагає здобути цілковита заборона реклами тютюну вкупі зі спонсоруванням культурних акцій великими тютюновими компаніями.
Соціологічне дослідження стосовно куріння, проведене фахівцями КМІСу (його точність подібна до точності екзитполів), доводить, що пересічний українець — особа здібна та освічена, проте пасивна. А варто лиш задіяти волю та звичайнісіньку логіку — і більшість з нас покине згубні звички, саме для того, щоб повніше реалізувати себе у житті.

Яна ЛАДОМСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • КОЛИ ГОДИННИК Б'Є... ПО БІОРИТМАХ
  • ЯКЩО ЗНИКНЕ ІНТРИГА...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».