Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НОВИЙ РЕКОРД «ДИНАМО», або ЗНУЩАННЯ НАД «ІЛЛІЧІВЦЕМ»
Багатим на події виявився заключний тур першого кола у Прем'єр-лізі. Розпочнемо з нового рекорду чемпіонатів України. Київське «Динамо» довело, що все ж здатне відчувати й викликати позитивні емоції та отримувати насолоду від гри у футбол. Принаймні, в одному окремо взятому матчі — точно. Кияни домінували в чемпіонаті України тривалий час.

Були сезони, коли відрив від другого місця сягав вісімнадцяти очок. Але ніколи команда не здобувала перемог із настільки великою різницею в рахунку. І от тепер, коли, здається, кияни поступилися лідерством в українському футболі «Шахтареві», їм вдалося побити рекорд того самого «Шахтаря», котрий донеччани встановили у сезоні 1996/1997. Тоді команді Валерія Яремченка вдалося перемогти запорізьке «Торпедо» з рахунком 9:1. «Шахтар» став срібним призером. Ймовірно, що цього сезону картина у загальних рисах повториться. Але про це все можна буде говорити згодом, а зараз про матч «Динамо» — «Іллічівець».
У киян можна відзначити кожного гравця лінії атаки. За Мілевського краще скажуть чотири м'ячі, які Артем увігнав у сітку суперників за годину перебування на полі. Гусєв та Ярмоленко також провели яскравий матч, показавши вміння вести гостру боротьбу на обох флангах. Олег нарешті реалізував вихід сам на сам, який і створив собі, пробігши майже півполя. Гільєрме вийшов і традиційно, як за часів виступів у московському ЦСКА, опинився в потрібному місці в потрібний час. Можливо, цей гол додасть йому психологічної впевненості.
Так само на високому рівні відіграли флангові захисники киян та Єрьоменко. Ель-Каддурі непогано виконував стандарти, що у команди після відставки Газзаєва виходять значно краще. Бетао, котрий зазнав слави насамперед своїми діями у захисті, в цій грі був незвично активний попереду, водночас не дозволяючи суперникам щось зробити у підконтрольній йому зоні біля воріт Коваля. Загалом «Динамо» в цьому матчі сподобалося, навіть на тлі провальної гри суперників. І хоч є відома футбольна приказка, перефразувавши яку, можна було б сказати, що краще дев'ять разів по 1:0, ніж один раз 9:0, хотілося б вірити, що гольова пристрасть «динамівців» не вщухне після гри з маріупольцями.
У звітному турі дістати білет на «Дніпро Арену» було фактично неможливо. До Дніпропетровська завітав чинний чемпіон і лідер чемпіонату України — донецький «Шахтар». Дніпропетровських уболівальників можна зрозуміти, адже команду після провального старту очолив фахівець європейського рівня. Хуанде Рамос одразу дав зрозуміти, що планує з «Дніпром» досягти високих результатів. Тому не дивно, що перед матчем з «гірниками» він поставив завдання взяти три очки.
Господарі після стартового свистка відразу ж показали, що саме вони гратимуть першим номером. «Гірники» почали грати на контратаках. І дочекалися свого шансу. В середині першого тайму Вілліан з лівого флангу віддав передачу на лінію воротарського майданчика, де швидшим за інших був Адріано — 1:0. «Дніпро» більше розраховував на навісні передачі. Проте і в Назаренка, і в Денисова цього вечора мало що виходило. Чигринський і Ракицький вигравали всі верхові дуелі, а коли і програвали, то завдати прицільного удару підопічним Рамоса не вдавалося. Не могли створити небезпеку господарі і дальніми пострілами. Вони або влучали в руки П'ятову, або м'яч летів повз ворота. Голкіпер «Шахтаря» виручив свою команду на останній доданій арбітром хвилині, витягнувши м'яч із кута після удару Калініченка зі штрафного. Окремо варто сказати про капітана «гірників». Даріо Срна на першій хвилині компенсованого часу отримав другу жовту картку і залишив поле, однак його команда зберегла переможний рахунок.
Київська «Оболонь», яка вже встигла в нинішньому сезоні відібрати очки у матчах із «Динамо» та «Шахтарем», те саме збиралася зробити з харківським «Металістом». «Оболонь» вдалася до такого ж рецепту успіху: нав'язати технічнішому суперникові силову боротьбу і сподіватися на щасливий момент, який вдасться реалізувати. І в першій половині зустрічі план киян спрацював. Щоправда, Девічу двічі вдалося прорватися на ударну позицію, але спочатку Рибка впорався з ударом із гострого кута, а потім Марко не зміг влучити в площину воріт. Був момент, який міг стати щасливим і в гостей. Лише поперечина врятувала «Металіст» після невдалого відбивання Дішленковичем штрафного удару Кучеренка.
Але всі плани Ковальця провалилися, коли своє слово сказав Олійник. Денис отримав м'яч біля правого кута штрафного майданчика, звільнився від захисників і з гострого кута пробив по воротах. Рикошет від Рибки, поперечина — і від неї м'яч опустився у сітку. Власне, на цьому матч можна було б закінчувати. «Оболонь» виявилася неготова до того, щоб відігруватися, і «Металіст» віддав гостям ініціативу, намагаючись ловити киян на контратаці. І це вдалося господарям за десять хвилин до завершення матчу. Едгар свій момент реалізував. Щоправда, «пивовари» зуміли забити м'яч престижу. Після подачі зі штрафного Мірошниченко перший опинився біля м'яча і пробив у дальній від голкіпера кут воріт.
А ще останній тур першого кола запам'ятається тим, що воротар криворізького «Кривбасу» Євген Боровик став першим голкіпером в історії чемпіонатів України, який забив м'яч із гри. Сталося це на останній хвилині матчу з київським «Арсеналом». Крім того, варто відзначити першу перемогу в чемпіонаті запорізького «Металурга».

Результати матчів 15-го туру:
«Ворскла» (Полтава) — «Карпати» (Львів) — 1:1
Голи: 1:0 — Янузі (23), 1:1 — Кузнецов (52)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Л. Адріано (26)
«Металург» (Запоріжжя) — «Зоря» (Луганськ) — 1:0
Гол: 1:0 — Аржанов (22)
«Металіст» (Харків) — «Оболонь» (Київ) — 2:1
Голи: 1:0 — Олійник (57), 2:0 — Едмар (80), 2:1 — Мірошниченко (89)
«Таврія» (Симферополь) — ФК «Севастополь» — 2:1
Голи: 1:0 — Корнєв (4), 1:1 — Левандовські (41), 2:1 — Шандрук (78, аг.)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Арсенал» (Київ) — 1:1
Голи: 0:1 — Закарлюка (49, пен.), 1:1 — Боровик (90+1)
«Металург» (Донецьк) — «Волинь» (Луцьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Пищур (62, пен.), 0:2 — Парасків (89)
«Динамо» (Київ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 9:0
Голи: Ярмоленко (12), Гусєв (25), Мілевський (28), Мілевський (30), Савін (41, аг.), Мілевський (45+1), Мілевський (59), Гільєрме (73), Д. Сілва (77).
також у паперовій версії читайте:
  • РЕВАНШ ІЗ ПРАВОМ НА ВЕСНУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».