Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
МОСКВА ВИМАГАЄ ЗМІН
У Росії триває заміна потужних і досі, здавалося, вічних губернаторів. «Пішли» у відставку керівник Татарстану Ментімер Шаймієв і Муртаза Рахімов, якого називали «батьком усіх башкирів». Зі своєю посадою прощається Кірсан Ілюмжинов, який 17 років безроздільно правив Калмикією.

Тепер дійшла черга й до мера Москви Юрія Лужкова.
Мер правив столицею понад 18 років і є спритною людиною з великим досвідом партійних інтриг ще з часів СРСР. У новій Росії він вступав у конфлікти з Борисом Єльциним і Володимиром Путіним, але завжди вмів викрутитись і утримати своє крісло.
Фактично 18 років, протягом яких він керував Москвою, постійно говорили про відставку Лужкова. Але тому вдалося вислизнути навіть після того, як на зламі 1999-го і 2000 років він відкрито виступив проти кандидата у президенти Володимира Путіна і його партії «Единство».
Після програшу Лужков перейшов до табору переможця і вступив до його партії, навіть став одним із керівників путінської партії влади, яка тепер називається «Единая Россия».
Лідери російських регіонів — не просто призначені адміністратори-чиновники, які керують регіональними адміністраціями. Вони більше нагадують феодальних князьків, тому від них очікують передовсім лояльність до суверена.
Вони мають утримувати спокій у своїх регіонах і на кожних чергових виборах забезпечувати перевагу партії влади. У цій справі Лужков неабиякий майстер — на останніх виборах до столичної Думи в деяких округах «Единая Россия» отримала майже 100% голосів.
За лояльність і турботу, щоб підвладні не влаштовували соціально-політичних протестів, губернатори отримали майже необмежену владу над своїми губерніями. Лужков міцно сидів у кріслі й тримав у кулаці своє місто-державу з населенням 14 млн осіб. Він щедро роздавав гроші пенсіонерам. Люди з провінції тільки мріяли, щоб здобути прописку в столиці, бо це гарантувало їм лужковську пенсію, у кілька разів вищу від тієї, яку можуть одержати вдома. Мерські додатки до пенсії тішать також столичних учителів, міліціонерів і суддів.
Проте найкраще біля Лужкова почувалися московські бюрократи. Колишній віце-прем’єр Борис Нємцов вважає столицю РФ найкорумпованішим містом у світі, а той, хто має щастя отримати посаду у мерії, швидко стає мільйонером.
«Вирвати» Лужкова з Москви, котрого підтримують пенсіонери, бюджетники і купа чиновників, було нелегко. Але, як говорив Михайло Горбачов, процес пішов. Контрольована державою телемережа НТВ показала два гострі репортажі, які розкривають інший, прихований бік діяльності мера. Його звинуватили у тому, що у серпні, коли Москва задихалась у спеці й диму торф’яників, Лужков спочатку відпочивав в Австрії, а потім рятував не людей, а своїх бджіл.
Глядачі дізналися, що будівництво доріг у Москві коштує дорожче, ніж будь-де у світі, бо чиновники мерії крадуть, аби будувати свої палаци. Найбільше уваги автори фільму присвятили Олені Батуриній, дружині Лужкова, керівникові девелоперського концерну «Інтеко».
Те, що повідомило НТВ,— не сенсація. Про це вже писали опозиційні газети. Борис Нємцов великим тиражем видав брошуру, присвячену корупції у столиці й інтересам Батуриної. Проте мерові це не зашкодило, а фінансовані Лужковим московські судді засудили автора за брехню.
На думку головного редактора радіостанції «Эхо Москвы» Олексія Венедиктова, відставка Юрія Лужкова не має нічого спільного з президентськими виборами-2012. Цей крок є спільним рішенням тандема — президента РФ Дмитра Медведєва і прем'єра Володимира Путіна.
Хоч ініціатором звільнення в цьому разі був саме Медведєв, на думку О. Венедиктова, незважаючи на довірчі стосунки з Лужковим, Путін у конфлікті між Медведєвим і Лужковим вирішив стати на бік президента, тому що мер виніс спір у публічну площину.
Олексій Венедиктов також звернув увагу, що за вісім років президентства Володимира Путіна еліти практично були нерухомі. «Їх не знімали, не відправляли у відставку, Путін узагалі робив це неохоче. Тому якраз еліти після такого кроку Медведєва ставитимуться до нього з великою недовірою, тому що вони не розуміють, що на них чекає. А раптом президент відправить їх через втрату довіри?» — вважає експерт.
Коментуючи, хто стане новим мером Москви, О. Венедиктов сказав: «Тепер, згідно із законом, «Единая Россия» внесе трьох кандидатів, і Медведєв з них вибере того, хто найефективніше управлятиме містом і забезпечуватиме потрібний відсоток на парламентських виборах «Единой России» і потім кандидата від тандема на президентських виборах».
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО НЬОГО ЗНОВУ ГОВОРЯТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».