Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЧИ ПІД СИЛУ УКРАЇНІ ЗРОБИТИ СВОЄ «ЕКОНОМІЧНЕ ДИВО»?
Серед найважливіших стратегічних завдань свого перебування при владі Президент України Віктор Янукович виділив доленосне — протягом десяти років держава має потрапити до двадцятки найрозвинутіших країн світу. Проте, враховуючи непросту економічну ситуацію, що склалася за двадцятиліття «втрачених можливостей», досягти амбітної мети традиційними способами, вочевидь, навряд чи вдасться.

За оцінками міжнародних експертних організацій, за рівнем конкурентоспроможності економіки Україна нині посідає лише 62 місце у світі, за рівнем окремих складових, наприклад податкової системи, ще нижче, а за умовами ведення бізнесу (через свою інвестиційну непривабливість) взагалі на 146-му.
На думку голови Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександра Кендюхова, створити конкурентоспроможну економіку методами, що діють в Україні, неможливо, оскільки вони можуть забезпечити не більш ніж два-три відсотки економічного зростання за рік. Для того щоб зробити ривок, необхідно принаймні 20 відсотків економічного зростання.
Основним напрямом тут має стати перенаправлення інвестиційних потоків з інфраструктурних та інших невиробничих проектів на формування нових високотехнологічних, високоприбуткових, експортно орієнтованих.
При цьому, вважає Олександр Кендюхов, держава має виступати ініціатором цього процесу. Як приклад, учений навів Китай, котрий досяг величезних успіхів, а також Казахстан, що оголосив про програму створення за рахунок державного бюджету 200 нових експортно орієнтованих високотехнологічних підприємств. У Казахстані на це виділено 50 млрд дол. І Україні цей досвід не завадив би, вважає економіст.
Щодо податкової реформи, на думку фахівця, Податковий кодекс, який обговорюють нині, безумовно, є певним кроком уперед, проте не вирішує головної проблеми — стимулювання економічного зростання. З огляду на це, Всеукраїнський союз учених-економістів пропонує оригінальний шлях: прибрати податки, що створюють проблеми, і різні «оптимізаційні схеми» (податок на додану вартість, на прибуток, єдиний податок на малий бізнес), і замінити їх невеликим податком на покупку у розмірі 2,5–4 відсотки. «Ми провели розрахунки і вважаємо, що цього цілком достатньо. Тим паче, що за таких умов станеться інвестиційний бум, неминуча істотна детінізація економіки і зникнення корупційних схем у податковій сфері»,— переконаний Олександр Кендюхов.
Що стосується пенсійної реформи, вчені-економісти пропонують протягом 15 років за три етапи цілковито змінити психологію і філософію пенсійної системи, яка має формуватися за принципом особистого депозитного вкладу з відповідним нарахуванням відсотків. За такої системи, якщо, приміром, людина помирає, не досягнувши пенсійного віку, гроші передають спадкоємцям.
Голова Всеукраїнського союзу учених-економістів звернув увагу на ще один важливий чинник, не розкритий державою,— інвестиційний ресурс населення. Український бізнес його не використовує — населення не інвестує у створення нових підприємств. А тим часом, наприклад, у Японії у період відомого «економічного дива» від 30 до 40 відсотків підприємств, які будували з нуля, використовували інвестиції населення. Серед головних причин відсутності таких інвестицій у нас, на думку вченого,— недовіра громадян до вітчизняного бізнесу, здолати яку психологічно важко.
Голова правління громадської організації «Народні фінанси», доктор економічних наук Володимир Лановий підвищення конкурентоспроможності економіки пов’язує зі станом рівня базових технологій. «У 90-ті роки в усіх розвинутих країнах стався перехід до мініатюрних комп’ютерно-оснащених роботизованих модульних комплексів замість багатоцехових підприємств. Ми цю можливість упустили. В країні до цього часу переважає патріархальне виробництво радянського типу, в якому функціонує до 15 галузей на одному підприємстві, й не в основному виробництві частенько працівників більше, ніж в основному. Як наслідок, витрати і енергоспоживання величезні. Металургія і хімічна промисловість — комплекс, що приносить валюту, торік мали негативний фінансовий результат. Якщо ситуація не зміниться, вони або зупинятимуться, або переходитимуть у власність іноземних компаній»,— упевнений він.

Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ДЕСЯТЦІ ПОПУЛЯРНИХ — ПЕТРО I, БАНДЕРА, СТАЛІН І ПЕТЛЮРА
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».