Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УДАР ТАЙСОНА, ЯКИЙ НЕ СТАВ НОКАУТОМ
Є такі матчі, коли дві рівні за класом команди грають спокійно, очікуючи на помилку суперника. Після того як хтось раптом повів у рахунку, глядачі стають свідками іншого футболу. Гра перетворюється на відкриту: одні намагаються відігратися, інші ловлять їх на контратаках, а якщо ще клас не тільки рівний, а й високий, то дивитися на це видовище — одне задоволення. Зустріч 11-го туру між «Металістом» і «Шахтарем» також можна віднести до цієї категорії.

Перший тайм був інструкцією на тему «Як грати у позиційний футбол». Виняток становив лише старт поєдинку, коли «гірники» притисли господарів до воріт Дишленковіча, зробили кілька ударів, подали кілька кутових і навіть забили гол. Гай перестрибнув опонента і увігнав м'яч у ворота. Чому арбітр зустрічі Сергій Швецов не зарахував його, незрозуміло. Так, там була боротьба, поруч із Олексієм активно штовхалися Гуйє та Мхітарян, але якщо хто і порушував правила, то це сенегалець. У середині тайму «Металіст» оговтався і, зрозумівши, що переходити в атаку за допомогою довгих передач у нього не надто виходить, команда повернулася до «фірмової» тактики дрібного й середнього пасу. В ці хвилини ініціатива перейшла до господарів. Кілька ударів зробили Тайсон і Воробей, але до свистка на перерву рахунок не змінився.
Початок другого тайму нагадував перші 45 хвилин гри, поки не сталося «маленьке диво». Його автором став нападник господарів Тайсон, котрий після вчасної передачі Воробея прокинув м'яч собі на хід і гарматним пострілом увігнав його у верхній кут воріт П'ятова. Андрій, хоч як намагався дотягнутися до м'яча, не зміг урятувати свою команду. Стався той самий поштовх до відкритої цікавої гри.
І почалося! Головною постаттю на полі був Тайсон. Схоже, в його особі «Металіст» знайшов більш ніж удалу заміну Жажа. Тайсон часто проходив лівим флангом, легко обіграючи Даріо Срну — одного з найкращих правих оборонців Європи, прострілював, прицільно бив, заробляв фоли. Це тривало хвилин 25, за які бразилець показав, що і один у полі може бути воїном. Один, тому що Маркевич одразу після забитого м'яча змінив Воробея на Шелаєва.
Важко сказати, чи прогадав Мирон Богданович. Формально за рахунком, безумовно, так. Але ж і граючи з одним нападником «Металіст» мав більш ніж реальні шанси на перемогу, примусивши Луческу піти ва-банк. Наставник гостей кинув у бій Віценця, Едуардо і Жадсона і догравав гру з трьома захисниками. Срна і Рац намагалися контролювати власні фланги і якщо у Даріо, як зазначалося, це не дуже виходило, то Разван провів блискучий матч, урешті-решт ставши співавтором обох результативних атак донеччан.
Спочатку він м'яко навісив прямо на голову Едуардо, котрий технічно скинув м'яч у ворота Дишленковіча. А потім, на останній доданій арбітром хвилині, допоміг Срні позбутися статусу невдахи. Разван віддав передачу на Даріо, після якої капітан «Шахтаря» зробив простріл у штрафний майданчик. Дишленковіч пролетів повз м'яч, а Мхітарян спокійнісінько відправив м'яч у порожні ворота. На цьому можна було сказати «фініта ля комедія». Хоч Тайсон ще встиг небезпечно пробити зі штрафного поруч із «дев'яткою» воріт «гірників», усе було зрозуміло. Луческу здобув чергову перемогу над Маркевичем. Чому екс-тренерові збірної України важко даються очки у матчах проти «гірників» — складно сказати, можна знайти багато причин на кожну окрему гру. Певніше за все, розгадку варто шукати у передматчевій заяві Луческу, що обидві команди використовують одну модель гри. А як відомо, копія зазвичай гірша за оригінал чи, говорячи про цей випадок, загалом більш висококласні гравці «Шахтаря» кращі за своїх опонентів. Тому виходить, що «Металісту» постійно трохи не вистачає для перемоги над донеччанами.
Київське «Динамо» продовжує неприємно дивувати своєю грою. Як і в останніх трьох матчах, підопічні Валерія Газзаєва отримують результат за низького рівня гри. У звітному турі «Динамо» в столичному дербі з рахунком 3:2 здолало київський «Арсенал», який міг розраховувати і на здобуття очок.
«Біло-сині» розпочали матч упевнено. Швидкий гол після навісу Каддурі та помилки воротаря «Арсенала» забив Гусєв, який розстріляв ворота «канонірів». Другий м'яч влетів у ворота «Арсенала» на 26-й хвилині. Ярмоленко зробив простріл у штрафний майданчик на Каддурі й той скинув під удар Мілевському. Артем відправив м'яч точнісінько у кут воріт. У паузі між голами міг забити й «Арсенал». Грицай після помилки захисту вийшов сам на сам із Бойком, але голкіпер урятував команду від неприємностей. Хоча Газзаєв змінив у захисті Хачеріді та Алмейду, але це поки не рятує команду від провалів в обороні. Каддурі активний на полі, але більше в атаці, а в захисті не завжди вміє відпрацьовувати. Не найкращий матч провів і Михалик, який часто не встигав закривати свою зону і програвав єдиноборства гравцям «Арсеналу».
Другий тайм обидві команди розпочали у повільному темпі. «Динамо», можливо, маючи фору в два м`ячі, а «Арсенал» грав як міг. Проте навіть така гра «канонірів» дозволила їм забити. На 62-й хвилині Шевченко «обрізався» в центрі поля, і м'яч одразу потрапив до Максима Шацьких, якого забули захисники господарів, і той спокійно переправив м'яч у ворота. «Динамо» спробувало збільшити перевагу. Удар Єрьоменка під поперечку парирував голкіпер, а Ярмоленко пробив поруч зі штангою.
Шанс для взяття воріт мали й гості, але на 71-й хвилині у штрафній «Динамо» впав Матюхін, котрого притримував руками Михалик. Однак суддя вирішив, що гравець симулював і пенальті не дав, хоча момент спірний. За шість хвилин до закінчення гри влучив у площину воріт і Ярмоленко, який зробив рахунок 3:1. Проте комфортного закінчення матчу у «Динамо» не вийшло, бо після потужного удару з тридцяти метрів Старгородський влучив у дев'ятку воріт Бойка, зробивши рахунок 3:2. Моментів, аби зрівняти рахунок, в «Арсенала» не було, а «Динамо» дотягнуло до фінального свистка, продовжуючи гонку за «Шахтарем».

Результати матчів 11-го туру:
«Іллічівець» (Маріуполь) — ФК «Севастополь» — 4:2
Голи: 0:1 — Левандовські (26, пен.), 1:1 — Ярошенко (29), 2:1 — Пуканич (54), 3:1 — Яценко (59), 4:1 — Антонов (89), 4:2 — Ківа (90+2)
«Металіст» (Харків) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:2
Голи: 1:0 — Барселлос (56), 1:1 — Едуардо (72), 1:2 — Мхітарян (90+4)
«Оболонь» (Київ) — «Волинь» (Луцьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Ващук (83, пен.)
«Динамо» (Київ) — «Арсенал» (Київ) — 3:2
Голи: 1:0 — Гусєв (9), 2:0 — Мілевський (26), 2:1 — Шацьких (62), 3:1 — Ярмоленко (85), 3:2 — Старгородський (87)
«Ворскла» (Полтава) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:1
Голи: 1:0 — Даллку (21), 2:0 — Безус (34), 2:1 — Аржанов (57)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:1
Голи: 1:0 — Селезньов (20), 1:1 — Іващенко (53)
«Металург» (Донецьк) — «Зоря» (Луганськ) — 1:1
Голи: 0:1 — Силюк (41), 1:1 — Лазіч (68)
«Таврія» (Симферополь) — «Карпати» (Львів) — 3:1
Голи: 1:0 — Корнєв (10), 1:1 — Зеньов (14), 2:1 — Ідахор (32), 3:1 — Ідахор (70)
також у паперовій версії читайте:
  • У КИЄВІ ВШАНУЮТЬ ДЖОНА МАРША
  • ГІРНИКИ ПЕРЕМАГАЮТЬ У «КАР’ЄРІ»
  • КОНТАДОРА ПЕРЕМІГ ДОПІНГ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».