Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ОЛЕКСАНДР ВОЗІАНОВ: «НАША АКАДЕМІЯ — ВИЗНАЧАЛЬНИЙ ФАКТОР РОЗВИТКУ МЕДИЧНОЇ НАУКИ І ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ»
Цьогорічні загальні збори стали першими, які Академія медичних наук проводила у статусі «національної». Його було надано 24 лютого 2010-го, через 17 років після Указу Президента України про створення академії.
Нині академія об’єднує 36 наукових установ, у яких налічується понад 17 тисяч працівників, у тому числі 2920 наукових співробітників. Серед них — 540 докторів наук, тобто кожен п’ятий науковий співробітник, і 1275 кандидатів наук (майже кожен другий). Крім того, в клініках інститутів працюють ще 30 докторів наук і 420 кандидатів наук. 32 учені є дійсними членами і членами-кореспондентами АМН України, 17 — членами Національної академії наук.

— В умовах складних економічних і політичних перетворень у нашій країні, різноманітних реорганізацій в різних структурах господарського комплексу, надзвичайної плинності управлінських кадрів, у тому числі в системі охорони здоров’я, науково-дослідні установи академії 17 років працюють стабільно,— наголосив у своїй доповіді її незмінний від часу створення президент, академік НАН України, Герой України Олександр Возіанов.

Із думкою про майбутнє
Серед проблем, що стосуються охорони здоров’я населення України, однією з найважливіших є проблема поліпшення стану здоров’я жінок і дітей. Вчені виконують широкомасштабні тривалі дослідження, які є частиною транснаціонального Європейського науково-дослідного проекту. До дослідження залучено майже десять тисяч сімей з дітьми чотирьох промислових регіонів нашої держави. Вивчають стан перебігу вагітності, пологів і здоров’я популяції дітей на межі XX і XXI ст. Таке унікальне комплексне епідеміологічне дослідження тривалістю 18 років охоплює ціле покоління незалежної України.
— Ученими інститутів академії,— наголосив О. Возіанов,— обґрунтовано та ефективно впроваджено систему диспансеризації вагітних із наданням кваліфікованої медичної допомоги в єдиному діагностично-лікувальному просторі: клініка медицини плода та перинатальної патології — спеціалізоване пологове відділення — хірургічне дитяче відділення.
Однією з найважливіших є проблема серцево-судинної патології. У складі академії є низка провідних інститутів, які розробляють і впроваджують нові методи діагностики, профілактики і лікування серцево-судинних хвороб. Розроблено методи широкої коронарошунтопластики на серці, що працює, при тунельованих коронарних артеріях і лікування інтрамурального ходу коронарної артерії при супутній хірургічній кардіальній патології тощо.
Гострою проблемою сучасної медицини є онкологічні захворювання і передовсім злоякісні пухлини. Незважаючи на значні успіхи сучасної медицини в розробці нових методів діагностики і лікування цих недуг, проблема ця з роками загострюється й захворюваність на злоякісні пухлини зростає.
Не менш як третина інститутів академії проводить дослідження, присвячені теоретичним і практичним аспектам цієї проблеми. Досліджують причини і механізми розвитку злоякісних пухлин сечостатевої системи, нервової системи, ендокринних залоз, крові, внутрішніх органів, верхніх дихальних шляхів і розробляють методику їхнього лікування. Нарешті цього року вдалося добудувати приміщення для відділення радіонейрохірургії Інституту нейрохірургії й встановити там найсучасніший прилад, за допомогою якого можна зруйнувати пухлину в головному мозку і будь-якому іншому органі.

Чорнобиль залишається з нами
— Уже чверть віку,— зауважує О. Возіанов,— ми вивчаємо медичні наслідки Чорнобильської катастрофи і розуміємо, що це питання має початок, але не має кінця. Торік було підбито проміжний підсумок вивчення епідемічного процесу і встановлено тенденцію до щорічного його зростання при деяких інфекційних та паразитарних хворобах більш як за 20-річний період після аварії на ЧАЕС. Найвищі показники інфекційної та паразитарної захворюваності виявлено серед жителів радіаційно забруднених територій.
За даними Державного реєстру України, осіб, які постраждали внаслідок цієї трагедії, клініко-епідеміологічного реєстру та клінічного обстеження визначено особливості динаміки у період 1988–2007 рр. психоневрологічної захворюваності, судинної патології головного мозку в учасників ліквідації наслідків аварії 1986–1987 рр. із урахуванням віку на момент опромінення.
Значна кількість населення страждає, зокрема, від патології щитоподібної залози. Це пов’язано з наслідками аварії, а також із проблемою дефіциту йоду в багатьох регіонах України. Вченими розроблено клінічний протокол діагностики і лікування раку щитовидної залози на всіх етапах ведення хворих. З огляду на це, приємно зазначити, що в Інституті ендокринології та обміну речовин введено в експлуатацію новий корпус радіойодтерапії для хворих на рак щитоподібної залози.

Грип попереджає профілактика
Велику увагу в академії приділяли дослідженням, присвяченим боротьбі з інфекційними захворюваннями. Зокрема, активно розробляли проблему вірусних гепатитів, які нині є чи не найактуальнішою інфекційною патологією у світі. Підготовлено проект Закону України «Про імунопрофілактику інфекційних хвороб» і проект нової редакції Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення».
— Однією з особливостей минулого року був спалах епідемії, спричиненої вірусом А (Н1N1), з епідемією пандемічного грипу. У роботі штабу, що був створений Міністерством охорони здоров’я, а також Державної комісії при Кабінеті Міністрів України активну участь брали і наші установи. На жаль, ситуація з цією епідемією продемонструвала, що в Україні фактично не існує системи швидкого реагування на виникнення біологічної загрози. Більшість лабораторій недостатньо технічно оснащені, відсутні вірусологічні лабораторії, що мають дозвіл на роботу з вірусами та іншими збудниками 1-ї групи патогенності. Рівень підготовки кадрів не відповідає сучасним вимогам. Для поліпшення стану біобезпеки в країні потрібно піднести рівень фундаментальних досліджень у біологічних і медичних науках (зрозуміло, з відповідним фінансуванням). Слід відродити і налагодити вітчизняне виробництво антибактеріальних, противірусних та імунобіологічних препаратів, патогенетичних засобів інтенсивної терапії, сучасних діагностичних систем. Науковці академії мають відповідний досвід і можливості, щоб активно працювати у цій галузі.
Для того щоб людина була здорова, необхідно, щоб було здорове навколишнє середовище. Проте всі знають, що довкілля в Україні зруйноване — немає чистої води, забруднені повітря, земля, родючі ґрунти, харчові продукти не відповідають жодним стандартам, багато людей працює в шкідливих умовах. Тому велику увагу в академії приділяють вивченню впливу на організм екологічних факторів і факторів професійної діяльності.
У цій сфері академія плідно співпрацює зі своїми колегами. Вже науково обґрунтовано План спільних дій України та Росії щодо мінімізації негативних наслідків на здоров’я людей широкомасштабних радіаційних аварій.
Існує ще одне питання, яке хвилює населення (що особливо гостро відчувалося під час епідемії грипу),— це лікарські засоби. Нині в Україні зареєстровано понад десять тисяч препаратів, які суттєво розширили можливості фармакотерапії захворювання людини. Водночас кожен із лікарських засобів не повною мірою відповідає запитам клінічної практики, найперше через притаманні їм побічні ефекти. Тому головним завданням фармакології є пошук і впровадження конкурентоспроможних лікарських засобів із новими механізмами дії. Багато з нових напрямів створення лікарських засобів реалізовано завдяки комплексним науково-організаційним можливостям Академії медичних наук України. Зараз у НАМН здійснюють всі етапи фармакологічних досліджень — від доклінічних досліджень і до розробки методів лікування в профільних клініках.

Медицина чекає реформ
Чимало років точаться розмови про необхідність реформування охорони здоров’я в Україні. Поки можна констатувати, що далі розмов справа не йде. Мабуть, це насамперед можна пояснити тим, що поки не відбудуться реальні реформи в економіці країни, важко буде здійснити ефективні реформи в медичній галузі. Одначе під час обговорення проблеми інколи висловлюють ідеї, які є загрозливі для розвитку медичної науки. Йдеться про те, щоб передати у підпорядкування МОЗ деякі інститути або клініки установ академії.
Що стосується намірів про передачу інститутів, то ми бачимо, які важкі наслідки і для розвитку онкології як науки, і для удосконалення онкологічної служби в країні мало те, що Інститут онкології було вилучено зі складу Академії медичних наук. Про це чітко заявила Рахункова палата, зробивши аудит діяльності МОЗ із цього питання.
Щодо ідеї про підпорядкування клінік наших установ органам центральної чи місцевої влади і внесення їх до так званого єдиного медичного простору, то автори таких ідей не розуміють, що таке Академія медичних наук, і що клініки її установ є науковими підрозділами, де проводять наукову діяльність, дослідження, добирають особливий контингент хворих відповідно до наукових завдань. Лікар і науковець тут виступають в одній особі, тому лікувальну і наукову діяльність не можна «розірвати». Все це треба доводити на найвищих рівнях державної влади.
Важливим питанням є фінансове забезпечення діяльності академії. Протягом останніх років дещо збільшились обсяги фінансування, що виділяють академії з державного бюджету на проведення наукових розробок і надання високоспеціалізованої медичної допомоги.
Однак багато років академія не має фінансових можливостей оновити парк наукового обладнання, більшість якого вичерпало свій виробничий ресурс, морально і фізично зношене. На жаль, не змінюється ситуація зі структурою видатків на наукову діяльність. Хоча з бюджету на лікувальну діяльність щороку виділяють близько 50 відсотків потреби, протягом останніх років академії вдалося дещо оновити медичне обладнання.
Нині існування Національної академії медичних наук — визначний фактор, що впливає на розвиток медичної науки в державі, на охорону здоров’я. Учені академії здатні вирішувати складні й важливі завдання, спрямовані на збереження здоров’я громадян України і продовження їхнього життя, розвивати і впроваджувати високі медичні технології лікування найважчих захворювань.

Олександр ПОБІГАЙ

Р. S. Коли цей матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що Інститут інфекційних хвороб НАМН було перепідпорядковано Міністерству охорони здоров’я.
У наукових фахівців це викликало зрозуміле занепокоєння. За даними ВООЗ, у світі на гепатит В і С хворіє третина населення планети і подолання його залежить насамперед від результативності наукових досліджень, а міністерство цим, як відомо, не займається.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІКУЄМОСЯ ЯБЛУКАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».