Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПРИСТРАСНА ФРАНЦУЗЬКА ОСІНЬ
Середина першого президентського терміну для Ніколя Саркозі несподівано стала доволі нервовою. Накопичилися та водночас далися взнаки чимало внутрішньо- та зовнішньополітичних проблем. Старт неприємності взяли ще на початку цьогорічного літа, коли вибухнув скандал із виведенням з-під оподаткування коштів спонсорів, які використовувалися на президентську виборчу кампанію 2007 року.

Днями відголосом цих звинувачень став обшук у центральному офісі партії «Союз за народний рух», яка є політичною опорою президента Франції Ніколя Саркозі. Французька прокуратура розслідує звинувачення, які озвучила власниця парфумерного концерну «л'Ореаль» Ліліан Бетанкур. Вона підтвердила заяву свого колишнього бухгалтера про незаконне фінансування президентської виборчої кампанії Ніколя Саркозі у 2007 році. В свою чергу президент Франції відкидає ці звинувачення, називаючи їх «проявами нечесної політичної конкуренції». Причому цього разу традиційний спосіб боротьби зі скандалами, коли увага громадськості відволікається на інші новини, не спрацював. Внутрішньополітичні скандали цим не вичерпуються та доповнюються соціальними проблемами. Профспілки за тиждень планують проведення загальнонаціонального страйку проти збільшення пенсійного віку.
На зовнішньополітичному фронті Європейський парламент закликав Францію припинити висилання за кордон циган. Натомість Франція запропонувала Румунії гроші за їхнє прийняття. У відповідь Бухарест закликав Париж самому, власним коштом, розв'язувати проблеми з інтеграцією циган у суспільне життя. За всіма цими подіями з посиленою увагою стежить арабська громада Франції, яка побачила у діях влади проти циган відпрацювання сценарію власної депортації за межі території, яка 1789 року назвала себе обителлю свободи, рівності та братерства.
Не менш напруженими є стосунки Франції з близькими союзниками. США висловлюють занепокоєння наміром Франції взяти участь у оголошеному Росією тендері на закупівлю вертольотоносця типу «Містраль». Водночас соціалісти вимагають від Саркозі назвати дату виведення французького військового контингенту з Афганістану.
Взагалі відносини Франції з ісламським світом також залишаються суперечливими. Після того як дружина президента Франції Карла Бруні закликала Іран не страчувати жінку, яка зрадила, а потім вбила свого чоловіка, відбувся емоційний обмін нотами між міністерствами закордонних справ Франції та Ірану.
Втім, уже найближчими тижнями всі зовнішньополітичні скандали будуть витіснені з новин очікуваними масовими соціальними протестами, викликаними надто жорсткими ліберальними реформами президента Ніколя Саркозі. «Гаряча» осінь французам забезпечена.


також у паперовій версії читайте:
  • ДРУГА ХВИЛЯ КРИЗИ НА ПОРОЗІ?
  • ВИКЛИК РЕЛІГІЙНОЇ НЕТЕРПИМОСТІ
  • ВАЖКИЙ ШЛЯХ ДО ЄВРОПИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».