Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПЕРША ПОРАЗКА «ШАХТАРЯ»
Найголовніша сенсація дев’ятого туру сталася у Києві, де місцева «Оболонь» примудрилася виграти у лідера першості — донецького «Шахтаря». Для гірників ця поразка стала першою в нинішньому чемпіонаті.

В українській першості є такий тип ігор наших топ-команд, коли «Шахтар» («Динамо») тисне на суперника, а той намагається відбитися. Головне для цих команд — вистояти в захисті. Варіантів закінчення у таких ігор зазвичай два. У першому, більш поширеному, гранд усе ж забиває і перемагає. Якщо ні, то відбувається сенсація, до якої, залежно від того, скільки очок втратив фаворит, може бути додано слова «міні» (нічия) чи «максі» (перемога). У цьому матчі вийшов другий варіант. Сказати, що він став несподіванкою, виходячи з реального розгортання подій на полі, складно. Але, напевно, варто починати ще з подій до початку гри, коли Луческу з різних причин вирішив не випускати в «основі» Жадсона, Адріано та Едуардо, внаслідок чого група атаки донеччан виглядала трохи незвично. Слід віддати належне киянам. У захисті вони не вигадували нічого нового, намагаючись пресингувати, і не дозволяти бразильським лідерам «Шахтаря» працювати з м’ячем. Щодо дій в атаці, то «Оболонь» нагадала такого собі середняка британської Прем’єр-ліги, що діє за принципом «Навішуй до штрафного майданчика, а там розберемося». І гол Худзіка (головою, у стрибку) можна вважати символом гри киян в атаці. Це не говорить про те, що гра «Оболоні» була примітивна, ні, команда розрахувала свої сили і обрала свій, трохи агресивніший, ніж в інших опонентів «Шахтаря» в останніх іграх, варіант ведення гри, який міг стати ефективним. Можливо, «Оболоні» не вистачає вміння грати на такому рівні у кожному турі, але у матчах із топ-командами бажання у гравців зашкалює. Бажання, якого у цій грі не простежувалося у донеччан.
Лише після пропущеного гола «Шахтар» заволодів м’ячем, але поспіх і нерви заважали команді. Не пішла гра флангами, де Срна із Рацем за всю гру не змогли виконати бодай одну по-справжньому гостру подачу. Небагато вдавалося й у нападі, де Морено не був активним, а Едуардо бракувало швидкості. Коста надто часто брав гру на себе, намагаючись виконати один зі своїх диво-пострілів, але приціл цього вечора у бразильця збився. Тільки Адріано виглядав відносно непогано, віддав кілька гострих передач, але зайвий раз підтвердив, що один у полі не воїн. Можливо, все склалося б краще, якби не травма Фернандіньйо в середині першого тайму, яка залишила команду Луческу без провідного гравця півзахисту. Але ж не може гра сильної команди залежати від одного, хоч і класного футболіста. Тож по-справжньому чогось небезпечного біля воріт суперника гості не створили і вперше в нинішньому чемпіонаті залишили поле переможеними.
Осічкою «Шахтаря» сповна скористалися київські динамівці. «Динамо» напередодні старту в Лізі Європи впевнено розібралося із мешканцем останнього рядка турнірної таблиці. Запорізький «Металург» намагався протиставити щось віце-чемпіонам країни, але безуспішно.

Результати матчів дев’ятого туру:
«Волинь» (Луцьк) — ФК «Севастополь» — 1:0
Гол: 1:0 — Майкон (7)
«Оболонь» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:0
Гол: 1:0 — Худзик (51)
«Таврія» (Симферополь) — «Арсенал» (Київ) — 0:1
Гол: 0:1 — Мазілу (56)
«Металург» (Донецьк) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 2:2
Голи: 0:1 — Хомченковський (0:1), 1:1 — Клейтон (7), 2:1 — Мгуні (74), 2:2 — Максимов (80)
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:0
Голи: 1:0 — Нінкович (45+1), 2:0 — Мілевський (52 — пен.)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Карпати» (Львів) — 2:3
Голи: 0:1 — Голодюк (4), 0:2 — Зеньов (24), 0:3 — Кожанов (43), 1:3 — Козоріз (50), 2:3 — Антонов (73)
«Ворскла» (Полтава) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:2
Голи: 0:1 — Коноплянка (2), 0:2 — Назаренко (78 — пен.)
«Металіст» (Харків) — «Зоря» (Луганськ) — 3:0
Голи: 1:0 — Валяєв (39), 2:0 — Воробей (44), 3:0 — Хав’єр (82)
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЖКИЙ СТАРТ У ЛІЗІ НАЙКРАЩИХ
  • ДОЩ І СПЕКА ТЕНІСНОЇ МЕККИ
  • ЗІПСОВАНИЙ ЮВІЛЕЙ ПІТЕРА, або ПРО100 КЛИЧКО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».