Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КОЛИ САЛЬМОНЕЛИ ТА ЛЕПТОСПІРОЗ АТАКУЮТЬ...
Спекотне літо закінчилося, а сезон відпусток триває. І на відпочивальників чекає ще, сподіваємось, чимало сонячних днів на морі, річках і озерах. Окрім сонячних і теплових ударів, яких улітку зазнали люди, справжньою бідою стали лептоспіроз і сальмонельоз.
Сьогодні наша розмова із заступником головного лікаря Київського міського центру здоров’я Оленою Довгань про те, як поводити себе на відпочинку, щоб не повторити помилки тих, кому сонце, вітер і вода не стали найкращими друзями, і що варто знати про сальмонельоз та лептоспіроз, аби «не підхопити» ці небезпечні хвороби.

— Олено Іванівно, кажуть, сальмонельоз та лептоспіроз побили цього року всі рекорди...
— Рекорди не зовсім побили, але частота захворюваності саме у літній період зросла. Купаючись у річці, а особливо у закритих водоймах, діти, дорослі часто не звертають уваги на те, що вода потрапляє до очей, вух, рота, а іноді ковтають її. Цьогоріч температура сягала небачених показників, до водойм стікались різні нечистоти. Як наслідок, розвинулись хвороботворні бактерії. Напевно, не варто гребувати табличками, коли написано, що купатися не можна. А приймати сонячні й водні ванни тільки на обладнаних пляжах.
— Припустимо, людина викупалася у стоячій воді. Як з’ясувати, заразилася вона чи ні?
—Якщо йдеться про лептоспіроз, то інкубаційний період може бути від двох до 20 днів. У місцях проникнення лептоспір у організм людини ніяких видимих ознак не залишається. Початок проявів хвороби найчастіше раптовий (хворий може вказати не лише день, а й годину початку захворювання). Температура тіла протягом 6–12 годин підвищується до 39–40 градусів. Хворих морозить, вони скаржаться на сильний головний біль, слабкість, безсоння, поганий апетит. З’являються постійні різкі болі у м’язах (литкових, грудних, шийних тощо.) Лептоспіроз характеризується ураженням печінки, нирок, кровоносних капілярів нервової системи. За найменших ознак варто негайно звернутися до лікаря. Самолікування недопустиме, адже чимало препаратів можуть трішки покращити самопочуття, зняти симптоми, але буде втрачено багато часу, за який людині можна надати ефективну медичну допомогу.
— Розкажіть, будь ласка, про сальмонельоз, оскільки ця гостра кишкова інфекція дошкуляє нам улітку.
— Сальмонельоз — гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами з роду сальмонел. Воно зустрічається у всіх країнах світу як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли водночас хворіє велика кількість людей), так і в формі поодиноких випадків.
Сальмонели належать до того ж мікробного сімейства кишкових бактерій, що і збудники черевного тифу і паратифів. Вони широко розповсюджені в природі. Основним місцем їхнього знаходження є кишківники тварин і людини. Відомо більш як дві тисячі серологічних варіантів сальмонел, котрі можуть спричиняти захворювання людей і тварин.
Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування. Найінтенсивніше вони розмножуються при температурі 37 °С у м’ясних, молочних продуктах, холодцях, бульйонах.
— Як уберегтися господиням від того, щоб не впустити «непроханого гостя» до себе на кухню?
— У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при температурі 60 °С через годину, при 70 °С — через 5–10 хвилин, при 80 °С — за 2–3 хвилини, при кип’ятінні — миттєво. Для повного знезараження м’яса необхідно, щоб усередині шматків була температура не нижча за 80 °С і утримувалася на цьому рівні не менш ніж 10 хвилин. Порушення режиму теплової обробки — найчастіша причина харчових сальмонельозів.
— Чи можна «на око» побачити продукти, уражені сальмонельозом?
— У цьому полягає підступність захворювання, коли навіть при масивному обсіменінні сальмонелами м’яса, молочних та інших продуктів якихось змін (кольору, запаху, смаку, консистенції) не спостерігається.
— Які джерела стають причиною зараження сальмонельозом?
— Зазвичай джерелом інфекції є різні тварини — свині, вівці, рогата худоба, собаки та коти, а особливо гризуни — щурі та миші, птиця (особливо водоплавна). Можливі також зараження від людини, котра є носієм сальмонел. А ще збудниками хвороби часто стають мухи, таргани, оси. Вода та лід із неупорядкованих водойм теж можуть стати причиною зараження їжі. Захворювання виникає при вживанні будь-якого продукту, якщо він містить навіть найменшу кількість сальмонел.
Хочу наголосити, що найчастіше сальмонельоз виникає в людей у результаті споживання зараженого м’яса та м’ясних продуктів. Велике значення мають способи кулінарної обробки м’яса. Небезпеку становлять вироби з фаршу, ліверні ковбаси, холодець, паштети. Джерелом зараження може бути риба і страви з неї. Відомі випадки захворювання під час уживання риби гарячого копчення, оселедців пряного посолу, смаженої риби, виробів із рибного фаршу тощо.
Щоб запобігти зараженню, слід ретельно мити руки (особливо після туалету), дотримуватися температурних режимів при приготуванні їжі, добре мити овочі та фрукти. Спеціалісти рекомендують перед уживанням обдавати їх окропом.
— Який інкубаційний період, якщо сальмонельоз потрапив у організм?
— Від часу потрапляння в організм людини збудників до появи перших ознак хвороби — від двох годин до трьох діб. А найбільше — це 6–18 годин. Хочу сказати, що чим інтенсивніше накопичення сальмонел у продуктах, тим коротший інкубаційних період. Захворювання, звичайно, починається з підвищення температури до 38–40 °С, виникає головний біль, втрата апетиту, слабкість, хворого іноді лихоманить. Після цього з’являється біль у животі, нудота. У випорожненнях можуть бути навіть прожилки крові й слизу. У більшості випадків хвороба закінчується одужанням, і все ж смертельні випадки трапляються. Тому при перших ознаках захворювання потрібно негайно звертатись до лікаря.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК НЕ ВТРАТИТИ ПРИРОДНІ ВІТАМІНИ...
  • РИЗИК ПЕРЕВИЩУЄ КОРИСТЬ
  • БОЛЮ — НІ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».