Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
НАЦІОНАЛЬНА ФІЛАРМОНІЯ АНОНСУЄ...
Приємно констатувати, що у нинішній комерціалізованій реальності, яка нещадно тисне на мистецтво, залишаються справжні осередки культури. Вони, незважаючи ні на що, послідовно виконують свою місію. Одним із таких острівців духовності в нашій столиці є Національна філармонія України, яка днями відкрила 147-й сезон.

Новий творчий рік, як і всі попередні, буде сповнений яскравих, непересічних подій — концертів, що даруватимуть зустрічі з відомими й шанованими майстрами, знайомство з новими іменами. Відбудеться також чимало прем'єр, першопрочитань музичних творів. Звучатимуть перевірена століттями класика та сучасна академічна музика. Журналісти дізналися про це з перших вуст керівників Національної філармонії України.
«У щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград, красиве і корисне» — знайомі з дитинства слова класика не тільки не втрачають, а набувають щоразу більшої актуальності. Матеріальне й духовне сьогодні не лише співіснують, тісно переплітаючись, але часто й конфліктують...Ці думки не полишали, коли слухала виступ генерального директора Національної філармонії України Дмитра Остапенка. Говорячи про творчі плани закладу, він, звісно, не міг оминути й економічних передумов їхнього здійснення. Згадав і весняну кризу, коли в зв'язку зі зміною влади і затримкою з ухваленням бюджету працівникам філармонії затримували заробітну плату, проте суворі комісії приходили й вимагали, аби відрахування до Пенсійного фонду концертний заклад сплачував вчасно. Хвалити Бога, з червня фінансування стабілізувалося, тож митці змогли зітхнути з полегшенням.
Та зарплата без затримок є поки що вершиною сподівань тих, хто несе нам красу й гармонію (до речі, слово «філармонія» з грецької перекладається як «любов до гармонії»). На решту власних потреб заклад уже призвичаївся заробляти самотужки. За словами Дмитра Остапенка, у сезоні, що розпочався, триватиме просвітницька робота, яку Національна філармонія послідовно проводить у навчальних закладах. «Протягом року плануємо влаштувати близько тисячі лекцій-концертів у загальноосвітніх школах Києва,— повідомив Дмитро Іванович.— Ці заходи залишаються для нас збитковими, проводимо їх виключно за рахунок власних можливостей, міська влада поки що не підтримує нашу ініціативу. Однак маємо надію, що недавно створена при КМДА Громадська гуманітарна рада (я також увійшов до її складу) дослухається до пропозицій творчих закладів, і в міському бюджеті знайдеться місце й для культури».
У не надто сприятливий для мистецтва час Національна філармонія не припиняє гастрольної діяльності, підтримуючи прямі зв'язки з обласними філармоніями. Інструментальні, вокальні, оркестрові колективи не обмежуються виступами тільки в українських містах, вони мандрують і за кордон. І деякі найближчі плани були оголошені на прес-конференції. Зокрема, у вересні-жовтні ансамбль «Дивограй» представить своє мистецтво в Данії, Академічний симфонічний оркестр у листопаді зустрінеться з шанувальниками музичної класики у Швейцарії, а Київський камерний оркестр у травні наступного року виступить в Австрії.
А що ж побачимо й почуємо упродовж року ми, кияни? Серед найцікавіших задумів — новий проект Романа Кофмана «Класика-плюс». Невгамовний маестро після вдало здійснених під час минулих сезонів виконання оркестром під його орудою всіх симфоній Моцарта, Шуберта і Бетховена, організації концертів українського музичного авангарду продукує все нові ідеї.
Проект «Класика-плюс» передбачає цикл концертів. У чому їхня особливість? «Хочемо, щоб у кожному концерті виконувалася класична музика в академічній манері, але щоб солістами були ті люди, яких ніхто не чекає»,— заінтригував присутніх Роман Ісаакович. А далі пояснив, що в рамках проекту з Київським камерним оркестром виступлять Роман Гриньків (бандура), Енвер Ізмайлов (гітара), Андрій Пушкарьов (ударні), Мирослав Скорик (фортепіано).
Видатний диригент розповів і про концерти циклу «Великі імена»: у нинішньому сезоні вони відбудуться у лютому й березні 2011 року і будуть присвячені визначним композиторам сучасності — Альфреду Шнітке (Росія) та Арво Пярту (Естонія). Виконавці: Київський камерний оркестр, симфонічний оркестр філармонії і камерний хор «Кредо».
У 147-му сезоні пройде багато музичних вечорів з нагоди ювілеїв всесвітньовідомих композиторів — Роберта Шумана, Густава Малера, Бели Бартока, Фридерика Шопена, Антоніо Сальєрі. Триватимуть традиційні фестивалі та конкурси, серед яких — міжнародні фестивалі «Київ Музик Фест»; гітарної музики; також міжнародні конкурси — диригентів імені С. Турчака та молодих піаністів пам'яті В. Горовиця.
Найближчим часом відбудеться кілька прем'єр. Ансамбль класичної музики імені Б. Лятошинського виконає сцени з «Фауста» Р. Шумана. У дні різдвяних свят капела «Думка» запропонує глядачам новий хоровий твір Г. Гаврилець «Брусницька коляда», в основі якого — автентичні мелодії. І вже зовсім мало лишилося чекати на світову прем'єру опери «Біг» В. Бібіка (за однойменним твором М. Булгакова), що прозвучить у концертному виконанні.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • МЕТАФОРИ Й АЛЕГОРІЇ ОЛЕГА МІНЬКА
  • ОПЕРЕТА ЗАВИРУВАЛА...
  • «ЩАСТЯ МОЄ» НОМІНОВАНО НА ПРЕМІЮ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КІНОАКАДЕМІЇ
  • «ДЕНЬ» ВИДАВ КНИЖКУ «ЕКСТРАКТ +200»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».