Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЦЬКА ЕНЕРГЕТИКА: МІЖ ПОЛІТИКОЮ І ЕКОНОМІКОЮ
У німецькому уряді наростає конфлікт навколо питання продовження періоду експлуатації атомних електростанцій. Уряд ХДС/ХСС-ПВД у коаліційному договорі зобов’язався продовжити роботу електростанцій. Але нині частина політиків ХДС хоче якнайменшого терміну продовження роботи реакторів, на відміну від ХСС і ПВД.

Конфлікт викликає суперечки не тільки між коаліційними партіями і опозицією (СДПН і «зелені» хочуть швидкого закриття реакторів). Інтенсивність дискусії ускладнить підготовку на вересень цього року енергетичної стратегії ФРН, суттєвим аспектом якої є майбутнє ядерної енергетики. Рішення з цього питання сильно вплине на позицію ФРН щодо енергетичної політики Євросоюзу.
У 2009 році у коаліційному договорі ХДС, ХСС і ПВД погодились продовжити період використання ядерних реакторів. Тим самим мав бути змінений закон, прийнятий у 2002 р. урядом СДПН/«зелені». Згідно з ним реактори мали поступово закриватись до 2020 року. Цю зміну обґрунтовували важливим значенням ядерної енергетики як «перехідної технології» аж до часу, коли після 2030 року електричну енергію вироблятимуть здебільшого за допомогою відновлюваних джерел енергії.
Обмеження поля маневру нинішнього уряду з питання продовження періоду експлуатації реакторів зумовлено втратою більшості в бундесраті. У нинішній ситуації голосування за продовження роботи реакторів у цій палаті німецького парламенту неможливе з огляду на рішучий опір Партії зелених і СДПН. Оскільки частина експертів вважає, що продовження експлуатації реакторів на десять років без згоди бундесрату буде легітимним, можна передбачити: Ангела Меркель ухвалить це рішення. Наступний політичний чинник — це зростаюча підтримка виборцями Партії зелених при зниженні рейтингів ПВД. «Зелені» стають потенційним співкоаліціантом ХДС як на федеральному рівні (після виборів 2013 року), так і земельному. Значна підтримка ХДС для ядерної енергетики обмежуватиме коаліційну спроможність цієї партії і ускладнить укладання союзів із «зеленими» (противниками реакторів), прирікаючи християнських демократів на співпрацю винятково з нинішнім коаліціантом — ПВД. Крім цього, у боротьбі за виборців політичні партії стримано підтримують ядерну енергетику, оскільки більш як половина суспільства у ФРН проти цього.
До економічних причин зміни позиції правлячих партій належить лобіювання «зелених технологій». Лобісти побоюються, що продовження праці реакторів обмежить можливості їхнього використання. Експертизи, які використовують політики, доводять, що вживання «зелених технологій» у масовому масштабі дозволить ФРН розвивати виробництво і посилить конкурентоспроможність німецького експорту.
Натомість атомне лобі вказує на те, що завдяки довшій праці реакторів можна очікувати нижчих цін на електроенергію, що особливо важливо для енерговитратного виробництва. Німці також виграють від внесків власників реакторів десятки мільярдів євро до державного бюджету при продовженні роботи атомних електростанцій. Розглядаються різні комбінації кількох рішень: податку на ядерне паливо, фонд підтримки «зелених технологій», внески на будівництво складів ядерних відходів (це «приховані» кошти роботи реакторів) та добровільних зобов’язань власників інвестувати у «зелені технології».
Німецький уряд у вересні цього року мусить ухвалити рішення щодо нової стратегії енергетичної політики ФРН і вирішити, яке значення будуть мати «зелені технології» і ядерна енергетика у виробництві електроенергії та зменшенні енерговитратності економіки. У зв’язку з суперечливими експертизами політикам складно однозначно визначити реальні економічні перспективи. Протягом найближчих тижнів належить сподіватись посилення роз’яснювальної роботи і піару різноманітних груп інтересу з метою вплинути на процес прийняття урядових рішень.

Підготував Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • БРАЗИЛІЯ НА ШЛЯХУ ЗРОСТАННЯ
  • РЕФЕРЕНДУМ НЕ ВІДБУВСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».