Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧОТИРИ МАТЧІ «СИНЬО-ЖОВТИХ»
На початку вересня національна і молодіжна футбольні збірні України провели на двох чотири поєдинки. Головна команда країни вперше у товариських матчах діяла під керівництвом Юрія Калитвинцева, молодіжна двома нічиїми завершила відбірний турнір чемпіонату Європи 2011 року. Підопічні Павла Яковенка за підсумками кваліфікації стали першими у своїй групі, випередивши сильних ровесників з Бельгії та Франції.

Визначальним для «молодіжки» став другий у відбірному циклі поєдинок із французами. Перша зустріч відбулася торік у Франції і завершилася внічию з рахунком 2:2, хоча після першого тайму наші співвітчизники програвали з різницею у два м’ячі. Сценарій протистояння повторився тиждень тому в Києві, але відігруватися змушені були вже французи.
Тренерські штаби національної і молодіжної збірних логічно розсудили, що кілька молодих футболістів, яких регулярно залучають під прапори головної команди країни, в матчі проти французів будуть потрібніші «молодіжці». Склад на визначальний поєдинок набув такого вигляду: Каніболоцький у воротах, польові гравці — Бутко, Селін, Ракицький, Кривцов, Степаненко, Ярмоленко (Лисенко, 90), Чесноков (Віценець, 77), Гармаш, Коноплянка, Зозуля.
Перший тайм забитих м’ячів не приніс, хоча ініціативу мали господарі. «Прорвало» підопічних Павла Яковенка після перерви. Номінальним гравцям атаки забити в цьому матчі так і не вдалося, хоча Роман Зозуля, Андрій Ярмоленко чи Денис Гармаш неодноразово могли засмутити надію французького футболу Йоана Каррасо. На 54-й хвилині ініціативу взяв на себе захисник луцької «Волині» Богдан Бутко, який здійснив слаломний рейд до штрафного майданчика суперника і в падінні пробив — голкіпер не зміг упоратися з не надто складним ударом. Минуло ще чотири хвилини — і Роман Зозуля примусив помилитися захисника Мангала, арбітр призначив пенальті, з 11 метрів чітко розвів м’яч і воротаря Ярослав Ракицький.
За півгодини до кінця гри слушних нагод у господарів не поменшало, та забивали лише гості. На 62-й хвилині після неузгодженості українців у захисті це зробив Бакар, на 74-й Рів’єр чітко зіграв головою після подачі кутового.
Зважаючи на те, що в іншому матчі групи того дня словенці розійшлися миром з бельгійцями (з таким же рахунком 2:2), збірна України практично гарантувала собі перше місце.
В останньому турі команда Яковенка за грою мала перемагати словенських однолітків, але забити так і не змогла — 0:0. Цей результат дозволив нашій «молодіжці» з 16 очками (чотири перемоги і стільки ж нічиїх у восьми поєдинках) одноосібно виграти змагання у восьмій кваліфікаційній групі Євро-2011. По 15 балів набрали команди Бельгії та Франції, вісім пунктів в активі словенців, усі матчі програли мальтійці.
Сьогодні в датському місті Ернінг відбудеться жеребкування стадії плей-оф. Збірна України із командами Греції, Швейцарії, Іспанії, Англії, Білорусі та Ісландії потрапила до числа «несіяних». Серед можливих опонентів — ровесники зі Швеції, Нідерландів, Чехії, Румунії, Італії, Хорватії та Шотландії.
Поки «молодіжка» завершувала успішний відбірний цикл, національна команда звикала до вимог виконувача обов’язків головного тренера Юрія Калитвинцева. Перший «млинець» вийшов не надто вдалий, протистояння з партнерами по організації Євро-2012 — поляками — залишило більше запитань, ніж відповідей.
Українці, які за класом переважають польську збірну, своїх нагод у першому таймі не реалізували, натомість господарі стадіону в Лодзі в одній із контратак змогли відкрити рахунок. Головна зірка «червоно-білих» Якуб Блащаковськи, який виступає за дортмундську «Боруссію», промчав правим флангом і вивів на побачення з Андрієм П’ятовим Іренеуша Єленя — 1:0.
«Гол у роздягальню», забитий на 42-й хвилині, змінив перебіг подій на полі. Українці після перерви втратили ініціативу, заміни, здається, навіть послабили гру, часом «синьо-жовті» просто відбивалися. Однак уже на доданих арбітром хвилинах Євгенові Селезньову вдалося встановити справедливий і більш-менш пристойний результат 1:1. Форварду «Дніпра» залишилося тільки підставити ногу після того, як на ударну позицію його вивели гравці «Карпат» Ігор Худоб’як та Артем Федецький.
Більш цілісною стала домашня гра українців проти збірної Чилі. Аргентинський наставник Марсело Б’єлса вирішив перевірити найближчий резерв — лише п’ятеро з 15 футболістів, що прилетіли до Києва, були в заявці команди Чилі на чемпіонаті світу в Південній Африці. Натомість Юрій Калитвинцев отримав підкріплення з «молодіжки». «Десант» склали Євген Коноплянка і Ярослав Ракицький. Саме захисник донецького «Шахтаря» відкрив рахунок, вдало пробивши після розіграшу штрафного на 36-й хвилині.
У другому таймі на заміну вийшов Олександр Алієв, який на 65-й хвилині відзначився чітким ударом у «дев’ятку» з-за меж штрафного майданчика — 2:0. Залишити свої ворота «сухими» голкіпер московського «Спартака» Андрій Дикань не зміг — на 87-й хвилині остаточний рахунок 2:1 установив Ісла. Остання чверть зустрічі знову нагадала, що до збалансованості, особливо у захисних діях, українцям ще далеко.
також у паперовій версії читайте:
  • КЛИЧКО — ПІТЕР: СПРОБА РЕВАНШУ
  • СЯБРИ ПІДКОРЮЮТЬ ПАРИЖ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».