Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ТОБІВКИ, МОТАНКИ...
У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» водночас відкрились дві надзвичайно цікаві виставки майстринь, творчість яких підтверджує спадковість народних традицій, як невичерпного джерела художнього натхнення.

Відома майстриня з обробки шкіри Любов Маковійчук-Гумен представила виставку «Покутська тобівка». Любов Миколаївна народилась на Івано-Франківщині, навчалась у відомих гуцульських майстрів. Добре знайома з виробами зі шкіри, якими мешканці Гуцульщини та Покуття традиційно доповнювали свій святковий одяг: чоловічі пояси-череси, жіночі пояси, сумки-тобівки тощо. Художниця розпочинала свою творчість за народними зразками. Фантазія та пластичні властивості матеріалу підказували їй нові рішення. Серед її творів — традиційні тобівки та елегантні жіночі сумки нових форм, обкладинки для книг, моделі сучасного одягу, прикраси. Для вишуканого оздоблення Любов Маковійчук-Гумен використовує більш як десять технік орнаментації, розробляє власні схеми орнаментів. Високим мистецьким рівнем означено створені нею оригінальні тематичні картини та художні композиції зі шкіри.
Цікаво, що поряд із творами майстрині представлено давні вироби з колекції Національного музею народної архітектури та побуту України, та Музею Івана Гончара. Отже, відвідувачі мають нагоду порівняти зразки давнього і сучасного мистецтва.
Львів’янка Оксана Смерека-Малик експонує колекцію авторських робіт «Оксанина лялька» за мотивами народних мотанок. Звичні мотанки, що були дитячими іграшками й оберегами, виконували без облич. Оксана продовжує цю традицію, але робить їх на каркасній основі, надає виразних, динамічних поз, тому лялькові композиції нагадують театральні сцени.
Колекція поділяється на цикли: «Пори року», «Сни серпневого поля», «Карпатія: дівки, ґаздині, молодиці», «Львів’янки — пані та панянки», «Князівни та боярині» тощо. Кожна серія відрізняється кольоровою гамою вбрання, етнографічними деталями, оздобленими з великою фантазією голівками — у віночках, хустках, очіпках. Понад 70 ляльок зроблено з клаптиків натуральних тканин, із одежин з бабусиної та маминої скрині. Авторка — філолог за фахом, поетеса та писанкарка, директор Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв. Її давно приваблювала ідея створювати ляльки в народному вбранні. Яскраві Оксанині мотанки, виконані з безумовним художнім смаком, випромінюють радість творчості і можуть стати чудовим подарунком.

Ніна МАКСИМОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «ЙОГО ФІЛЬМИ НЕСУТЬ ПЕЧАТЬ ВИШУКАНОСТІ Й ЕКСПРЕСИВНОСТІ»
  • РЕАНІМАТОР... ЛЯЛЬОК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».