Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СІМ’Я
КОЛИ ВАМ ЗА СОРОК...
Вважати, що сім'я — це щось стале, неправильно. Родина — організм, який час від часу має оновлюватися, розвиватися, наповнюватися новим змістом. Вік, коли вам за сорок, є кризовим. Це період зрілості людини, коли вона переосмислює те, що у неї є, у тому числі сімейні стосунки. Зазвичай люди у цьому віці цінують свою родину, прагнуть її зберегти, але почуття вже не такі яскраві та й інтерес одне до одного згасає. Чому так відбувається і як запобігти такому перебігу подій нам допоможе з'ясувати член-кореспондент АПН України, доктор психологічних наук, професор Наталія Чепелева.

— На цьому етапі подружжю (або одному з них) може видатися, що їхньому багаторічному союзу прийшов кінець. Причини прохолодності у взаєминах, які можуть призвести до розриву, найрізноманітніші. До тридцяти років подружжя зайняте вихованням дітей, побутовими проблемами, будує кар'єру, і особисті негаразди відходять на другий план, а у 40–45 усе, що нагромадилося (у тому числі думки про розлучення), набуває завершеного вигляду і рветься назовні. Важливу роль відіграють фізіологічні зміни в організмі. У клімактеричний період потреба у сексі дещо згасає, виникає страх перед віком. Водночас хочеться чогось нового. Особливо сильно цей потяг виявляється у чоловіків.
— Наскільки справджуються сподівання щодо нового, щасливішого, подружнього життя у розлучених?
— Якщо йдеться про чоловіка, то часом буває так, що, змінивши дружину, він відчуває приплив сил і енергії. Йому здається, що вся справа у новизні, у зміні партнерки. Розлучення у жінки після скількох (15–20) років спільного життя, руйнування звичного устрою може спричинити психологічні проблеми, навіть неврози. Жінку «пригноблює» страх перед самотністю і громадською думкою. До того ж їй частіше доводиться починати з нуля. Адже значну частину часу вона присвятила дітям, родині, тож їй треба надолужувати згаяне — по-новому будувати кар'єру, самотужки ухвалювати рішення, входити у суспільство. Чоловік після сорока п'яти зазвичай на більш короткому шляху до успіху. І все-таки перш ніж розлучатися, подружжю слід добре подумати, проаналізувати ситуацію: можливо, охолодження стосунків — явище тимчасове і пов'язане зі звичайною втомою, негараздами на роботі, розладом здоров'я. У такому разі не варто поспішати.
— Розлучатися, кажете, не варто, терпіти вже несила... А що робити?
— Подружжя має «підбадьорити» себе штучно. Наприклад новим іміджем, одягом, зачіскою, стилем поведінки, щось поміняти в інтимних стосунках. Словом, слід спробувати оновити звичне спілкування. Проте якщо рішення подружжя тверде і розлучення неминуче, то сорок п'ять — це не старість, а зрілість, коли є досвід і ще зберігається гострота почуттів, глибина їхнього сприйняття. Саме цей вік дає змогу отримувати задоволення від багатьох сторін життя — у коханні, дружбі, сфері професійних досягнень. Радість життя сприймається особливо глибоко. Тому не треба чіплятися за минуле і робити із розлучення трагедію. Це може зумовити депресію. Будь-яка зміна, якщо її правильно осмислити, стане поштовхом до духовного розвитку й кар'єрного зростання.
— Чи різняться шанси влаштувати своє життя після розлучення у чоловіків і жінок?
— Шанси влаштувати особисте життя після сорока у чоловіків і жінок однакові. Як засвідчує практика, у сучасної жінки вони необмежені. Її нове життя може стати насиченим і цікавим. Сімейну кризу слід перетворити на особисте зростання, а не на трагедію. У будь-якій ситуації можна знайти позитивні моменти і розвивати їх. Іноді розлучення після сорока (якщо воно відбулося мирно й цивілізовано) може привести до... з'єднання цих же партнерів. Адже з часом з'ясується, що почуття дружби, близькості, взаєморозуміння у них збереглися. Тож не варто зациклюватися на дітях або онуках. У житті є багато цікавого, крім сімейних турбот. Ніколи не звинувачуйте партнера, який зважився на розлучення, у прагненні до чогось нового. Для сучасної людини це природно. Не утримуйте партнера силою.
— Незважаючи на стереотип, що склався, мовляв, чоловіки після сорока залишають своїх дружин задля молодих жінок, статистика доводить: 65 відсотків розлучень у цьому віці ініціюють жінки...
— Як виявляється, причиною тут є гормональний фон, який змінює роботу головного мозку і робить жінку прагматичнішою. Відсутність сплесків гормонів — естрогену і прогестерону — робить роботу жіночого мозку більш точною і злагодженою. Зникає надмірна активність зон емоцій перед настанням чергового циклу, яка змушувала жінку бачити реальність дещо іншою, спостерігаючи «плями» там, де їх немає і чуючи образливі слова, які не були вимовлені. Зв'язок між відділами мозку, що відповідають за сприйняття слів, і тими, котрі відповідають за емоційну оцінку і думки, стає функціональним і повноцінним.
Отже, настає час, коли жінка вже виростила дітей і вільна від постійних переживань з цього приводу. Час, сприятливий для її кар'єри і творчого розвитку. Попри те, що мозок жінки у цьому віці досі є загадкою, життя після сорока, можливо, є найкращим для неї періодом. Хочу зауважити єдине: не варто сприймати мої слова як заклик до дії, тобто негайного розлучення, якщо вам за сорок. Насамперед ми відповідаємо за тих, кого приручили. Тому, любі жінки, не поспішайте залишати своїх благовірних, адже спільні випробування, разом подолані проблеми та отримані успіхи є підґрунтям, на якому тримається взаєморозуміння й підтримка в житті кожного з нас.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • «НЕ ПІДУ Я ЗА ТЕБЕ: НЕМА ХАТИ У ТЕБЕ»
  • ПРОМІНЧИК НАДІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».