Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВІДНОВЛЕННЯ СПІВПРАЦІ З КИТАЄМ
Президент України Віктор Янукович 2–5 вересня 2010 року здійснює візити до Китаю та Гонконгу. Така поїздка стала перша за останні п’ять років. Нагадаємо: Пекін насторожено поставився до результату президентських виборів в Україні у 2004 році.
Потім Піднебесна так само обережно поставилася до загострення українсько-російських відносин і орієнтації України на вступ до Організації Північноатлантичного договору.

Ці геополітичні тенденції навіть посприяли оформленню «Шанхайської організації співробітництва», до якої входять Росія, Китай та центральноазійські країни, на військово-політичний блок. Крім того, Китай прохолодно ставився до активізації впродовж 2005–2008 років українсько-японської співпраці. Проте замінити Піднебесну на українському ринку Японія так і не змогла навіть після укладення угоди на продаж Японії української частки викидів вуглецю в атмосферу, на що також претендував Китай.
У Східній Європі потужним плацдармом Китаю давно стала Білорусь. Показово, що обсяги білорусько-китайської торгівлі наразі перевищують два мільярди доларів і майже на п’ятсот мільйонів більші за обсяги українсько-китайської торгівлі. Причому якщо Білорусь має перевищення експорту до Піднебесної над імпортом (за рахунок постачання військової техніки й продукції сільського господарства та машинобудування), то Україна має дефіцит зовнішньоторговельного балансу з Китаєм.
Він склався за останні п’ять років через суттєве скорочення закупівель Китаю в Україні за такими товарними позиціями, як продукція металургії та хімічної промисловості. Ці галузі промисловості активно модернізували у Китаї, завдяки чому Піднебесна випередила українських конкурентів за показниками експорту цих товарів на світовий ринок. Тож на українському ринку китайська ніша товарів масового споживання фактично поза конкуренцією, тому Україна шукатиме нові товарні групи, аби компенсувати дефіцит торгівлі з Китаєм.
Причому конкурувати у цій сфері Україні доведеться з Російською Федерацією. Російсько-китайський товарообіг, попри світову економічну кризу, цьогоріч перевищив шістдесят мільярдів доларів. Тобто він у тридцять разів більший за показниками українсько-китайської торгівлі. Головним експортним товаром РФ до Піднебесної є зброя. Зважаючи на майже монопольні російські позиції на ринку озброєнь Китаю, Пекін зацікавлений у створенні конкуренції з боку українських виробників військової техніки.
Наразі можливе укладення контрактів на ремонт військової техніки, хоча на цьому сегменті китайського ринку неабияку конкуренцію Україні створює Білорусь. Крім того, на початку цього року у Житомирі на заводі, де ремонтують винищувачі МіГ-29, було викрито китайську шпигунську мережу. Тому в налагодженні співпраці з Китаєм, як і з будь-якою іншою державою світу, Україні важко послідовно обстоювати свої національні інтереси.
За результатами переговорів у Пекіні має бути підписано угоду про українсько-китайську співпрацю в освоєнні космосу. Стало відомо також, що Піднебесна готова взяти участь у видобутку газу та нафти на шельфі Чорного моря. Зацікавлення у цьому демонструють і американські компанії. Одначе після недавньої катастрофи на нафтовій вишці компанії «Бритіш петролеум» у Мексиканській затоці до цього питання слід підійти обережно.
Крім того, навряд чи РФ і США будуть у захваті від таких масштабних китайських проектів на українському напрямі. Втім, сам факт візиту Віктора Януковича засвідчив: політичний клімат українсько-китайських відносин помітно потеплішав, що створює стимул для розвитку всіх інших напрямів взаємовигідної співпраці.
також у паперовій версії читайте:
  • УРОКИ НІМЕЦЬКОЇ
  • ВІЙНУ ВИГРАЛИ, АЛЕ ПРОГРАЛИ МИР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».