Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ІЗ «МІСТА СОЛОНОГО ОЗЕРА»
Знамените зимовими Олімпійськими іграми американське місто Солт-Лейк-Сіті («місто солоного озера») українці вже знають і як столицю Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, де народилися й сформувалися не лише видатні особистості, а й зразки величного храмового зодчества. В тому віровченні такі споруди займають центральне місце. В них не проводять звичайні щонедільні богослужіння. Там відбуваються найважливіші таїнства — хрещення, дарування Святого Духа, «запечатування» (укладання шлюбу навічно). Право відвідувати храм навіть членам цієї церкви треба заслужити. Сторонніх туди не допускають. Побачити притаманну таким храмам художню велич, досконалість, високу якість будівництва всім небайдужим дозволяють до освячення споруди.

Починаючи з 1836 року, на різних континентах зведено і діє 133 такі храми. Перші з’явилися в Америці в Кіртланді (Огайо), Наву (Іллінойс), Логані, Мантії, Солт-Лейк-Сіті (Юта), коли в тих штатах почали оселятися релігійні біженці-мормони. Творіння архітекторів батька й сина Трумена Осборна Енджела, Вільяма Вікса увійшли в історію архітектури, їх можна вважати класичними. Як, до слова, й чудові скульптури Далліна Сайруса Едвіна. Йому належать монументальні композиції в Чикаго, Філадельфії, Бостоні, Канзас-Сіті, Плімуті. Для Бібліотеки конгресу у Вашингтоні він створив погруддя Ісаака Ньютона.
Аби переконатися у величі й красі храму, всім охочим можна піти на екскурсію до щойно збудованого Київського українського храму Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів — 134-го у світі й першого в Східній Європі. Офіційно він виріс на вулиці Яблуневій у селі Софіївська Борщагівка. Практично в столиці на Кільцевій дорозі поблизу Жулянського мосту, куди можна доїхати і від станції метро «Академмістечко», і з Теремків. Світлу, 42-метрову споруду, облицьовану португальським гранітом з кристалами кварциту, що виблискує на сонці,— не обминути. Серед маловиразної, «відпрацьованої» радянської забудови вона пробуджує інтерес і бажання роздивитися зовні й всередині незвичну новобудову.
Зізнаюся: тільки зайшовши у просторий двір церкви, починаєш приємно дивуватися зелені, якості садово-паркових робіт. Усе красиве, логічне, навіть рідкісне. Там же є дім зборів, де, крім служб і навчань, відбувається багато заходів, періодично діє громадський пункт здавання крові. Поряд — двоповерховий готель на 64 місця для єдиновірців із Прибалтики, Росії, Туреччини, Кавказу, Східної Європи. До слова, вони приїхали, щоб освятити «дім Господа».
П’ять років життя присвятив незвичному об’єкту головний архітектор проекту Віктор Яценко. Для нього, професіонала з досвідом, цей храм став своєрідною «прем’єрою». Треба було поєднати специфічні традиції, вимоги, символи, стиль з масштабом території й довкіллям. Цим киянинові допоміг американський архітектор Ханно Люшин. Будівлю площею 2061 квадратний метр із трьома п’ятиметровими поверхами віруючі вважають унікальною.
Перед входом гостей зустрічають парафіяни, котрі взувають прибульців у бахіли й запрошують до храму. Там усе вражаюче і незвичне: хрестів, ікон, різьблених вівтарів немає. Особливостями інтер’єрів є килимові покриття з об’ємним візерунком, вітражні вікна зі стилізованим зображенням колосків (авторства Юргена Цірцона з Солт-Лейк-Сіті). Переходи, східці, підлоги мармурові, різноманітне оздоблення виконано з деревини вишні, груші та клену. Картини в позолочених рамах, настінні розписи по всьому храму відображають життя і вчення Спасителя. На відміну від католицьких і православних соборів, тут розміри приміщень розраховано на групи до двадцяти осіб. У кімнаті роздумів про вічне життя світло ллється ніби з небес, відбиваючись у триметровій кришталевій люстрі, що «розсипає» тисячі відблисків. У приміщенні для «запечатування» (тобто вінчання) чоловік і жінка проходять обряд возз’єднання навічно. Подивитися варто й на хрестильну купіль, що стоїть на спинах скульптур дванадцяти волів. Кажуть, вони представляють дванадцять колін Ізраїлю.
Для нас, християн традиційних обрядів, усе це незвично. А втім, знати й оцінити, що прийшло з «міста солоного озера» на береги «матері міст руських», варто.
Довідка. В Україні Церква Ісуса Христа Святих останніх днів діє з 1991 року. Цю протестантську конфесію засновано в штаті Юта 1820-го Джозефом Смітом. Від Книги мормонів, яку вважають Святим письмом, їх неофіційно називають «мормонами». Вони не вживають алкоголю, кави, чаю, тютюну, до укладення шлюбу сексуальні стосунки заборонено, десяту частину своїх доходів віддають церкві.

Олена СЕДИК
також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИНИ, АБО ДЕНЬ ЯНГОЛА
  • З БІОГРАФІЇ КАЗИМИРА МАЛЕВИЧА
  • ПОПОВНИЛАСЯ КІНОТЕКА ЧАРЛІ ЧАПЛІНА
  • ЛЮДСТВО ПОДІЛЯЄТЬСЯ НА ЩАСЛИВИХ І... ТЕЛЕГЛЯДАЧІВ?
  • ПЛІД МОЛОДОСТІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».