Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЗНАЙТИ ВАСИЛЯ КЛИМЕНТЬЄВА!
Уже два (!) тижні минуло від моменту зникнення головного редактора харківської газети «Новый стиль» Василя Климентьєва, який писав переважно про корупцію в правоохоронних органах, податковій інспекції Харківської області. Його пошуки досі не дали результатів. Немає жодних доказів того, живий він чи мертвий.

15 серпня Дзержинський райвідділ міліції Харкова порушив карну справу за статтею «Навмисне вбивство» за фактом зникнення журналіста.
У Центрі громадських зв’язків ГУ МВС України в Харківській області зазначили, що 12 серпня про зникнення В. Климентьєва повідомила його дружина. Працівники міліції провели оперативно-розшукові заходи, але протягом двох днів від моменту звернення не вдалося встановити місцезнаходження розшукуваного.
«У зв’язку з цим 15 серпня 2010 року слідчим відділом Дзержинського РВ ГУ МВС порушено кримінальну справу за ст. 115 КК України («Навмисне вбивство»),— повідомили у прес-службі міліції.
17 серпня у човні, який плавав на Печенізькому водосховищі, було знайдено мобільний телефон Климентьєва. Його виявили люди, котрі відпочивали на березі водосховища. Правоохоронці, кінологи, водолази обстежують прилеглу територію, де знайдено човен із мобільником.
Наразі відпрацьовують різні версії зникнення, пов’язані як із виконанням професійних обов’язків так й інші.
«Версія професійної діяльності кореспондента, можу підтвердити, одна з тих, які ми озвучили. Дійсно, кореспондент — я вивчив матеріали, які він писав,— дійсно, вони такі, що хвилюють громадськість у питанні боротьби зі злочинністю в регіоні»,— зазначив на прес-конференції заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Зима.

* * *

Як повідомили у прес-службі глави держави, Президент України Віктор Янукович глибоко стурбований долею журналіста і тримає справу під особистим контролем.
«Правоохоронні органи Харківської області й всієї України повинні зробити все можливе і неможливе для того, щоб знайти журналіста. Треба також звернутися по допомогу до правоохоронців сусідніх із Україною держав»,— наголосив Президент, сказавши про надзвичайну важливість цієї пошукової роботи.

* * *

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович висловила занепокоєння зникненням українського журналіста Василя Климентьєва. Вона заявила, що схвалює увагу влади до розслідування цього випадку, передає Інтерфакс-Україна.
Пані Міятович також відправила лист міністру закордонних справ України Костянтинові Грищенку, в якому схвалила рішення Дзержинського районного відділу міліції Харкова про негайне порушення кримінальної справи про навмисне вбивство. У листі, зокрема, йдеться: «Це дасть змогу слідству використовувати більш ефективні способи пошуку журналіста. Я сподіваюся, що ці зусилля найближчим часом дадуть результат».
«Зважаючи на те, що досі не закінчено розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, я впевнена, що українська влада проведе швидке і прозоре розслідування справи Климентьєва»,— зазначається в заяві Міятович.
«Випадки насильства проти журналістів, що можуть бути наслідком їхньої професійної діяльності, необхідно активно розслідувати не лише для дотримання зобов’язань із захисту свободи слова, ухвалених у рамках ОБСЄ, а й для публічного визнання тієї важливої ролі, яку виконують журналісти в демократичному суспільстві»,— наголосили в ОБСЄ.

* * *

Міжнародна громадська організація «Репортери без кордонів» закликає провести ретельне і прозоре розслідування зникнення головного редактора харківської газети «Новый стиль» Василя Климентьєва.

* * *

Міжнародний інститут преси, що базується у Відні, стурбований долею харківського журналіста Василя Климентьєва, який зник 11 серпня.
За повідомленням Associated Press, Климентьєву погрожували після того, як він відмовився взяти гроші за те, щоб не оприлюднювати історію про регіонального прокурора, котрий за хабарі закривав кримінальні справи.

* * *

Народний депутат України, міністр внутрішніх справ опозиційного уряду Геннадій Москаль переконаний, що справу про зникнення головного редактора харківської газети «Новый стиль» Василя Климентьєва має розслідувати Генеральна прокуратура, оскільки МВС до цього ставиться «упереджено і має власну зацікавленість».
«Я вважаю, що цю справу Генеральна прокуратура повинна витребувати з МВС (тому що ті не зацікавлені в її розкритті, бо це буде черговий скандал і справа «Гонгадзе-2»), створити оперативно-слідчу групу з працівників Служби безпеки України і швидко її розкрити»,— заявив Г. Москаль.
За його словами, «там нема чого розбиратись — по всіх причетних до цієї справи знайти ті вбивства, які вони раніше скоювали і якими ніхто не хотів займатися, оскільки вони мали високих «покровителів».
При цьому, додав Г. Москаль, «у нас, якщо зникає журналіст, треба шукати працівника міліції... Насправді цей злочин було скоєно у міліцейському середовищі, й скоєно в боротьбі за владу, а саме за посаду керівника Харківського обласного управління внутрішніх справ».

* * *

Головного редактора харківської газети «Новый стиль» Василя Климентьєва, ймовірно, немає в живих. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов учора на прес-конференції.
Він поінформував, що кримінальну справу щодо зникнення журналіста передано у провадження Головного слідчого управління МВС України. «Ми підозрюємо, що до зникнення В. Климентьєва можуть бути причетні представники правоохоронних органів, як чинні, так і звільнені»,— заявив А. Могильов.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЯКБИ ЗАВТРА ВИБОРИ...
  • США ПИШАЮТЬСЯ ПАРТНЕРСТВОМ З УКРАЇНОЮ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».