Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«АЯКС» ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ
Київське «Динамо» в нинішньому сезоні не зіграє в Лізі чемпіонів УЄФА. Підопічні Валерія Газзаєва за сумою двох матчів поступилися амстердамському «Аяксу» з рахунком 2:3, хоча до останніх секунд протистояння на «Амстердам-Арені» зберігали шанси на кращий підсумок дуелі.

Базу для загальної поразки динамівці заклали ще в київському матчі, який завершився з рахунком 1:1. Такий результат не залишав гостям Амстердама іншого вибору, ніж шукати свого щастя поблизу воріт суперника, натомість футболісти голландського клубу могли собі дозволити грати на контратаках або навіть на збереження початкового рахунку матчу.
Перші півгодини зустрічі засвідчили, що «Динамо» могло і навіть повинно було проходити цього опонента. Вдале застосування пресингу і тотальна перевага гостей в атакувальних діях, показова статистика кутових і ударів у площину воріт, розгубленість оборонців «Аякса» і фантастична гра віце-чемпіона світу Мартена Стекеленбурга на останньому рубежі — ось чим запам'яталася перша третина гри.
Зважаючи на вимушений атакувальний акцент, Валерій Газзаєв зробив три зміни в основному складі команди порівняно з попереднім матчем проти «Аякса».
Місце Бетао на правому фланзі оборони зайняв Даніло Сілва, пару Тарасові Михалику в центрі захисту цього разу склав Євген Хачеріді, а не Леандро Алмейда, а замість дискваліфікованого Дениса Гармаша на полі з'явився Артем Мілевський.
Загалом склад «Динамо» мав такий вигляд: Коваль, Даніло Сілва, Михалик, Хачеріді, Попов, Вукоєвич (Андре, 87), Єременко, Гусєв (Нінкович, 77), Ярмоленко, Шевченко, Мілевський (Гільєрме, 85).
Наставник амстердамців Мартін Йол довірив місце в складі таким виконавцям: Стекеленбург, ван дер Віль, Альдервейрельд, Вертонген, Емануельсон, Ено, Де Зееув, Де Йонг, Еріксен (Сулеймані, 74), Суарес, Ель Хамдауї (Оойер, 85).
Артем Мілевський став найпомітнішою постаттю на перших хвилинах зустрічі. Спочатку Роман Єременко після комбінації за участю Андрія Ярмоленка та Мілевського завдав удару, котрий, щоправда, прийшовся прямо в голкіпера, а згодом нападник пасом вивів Андрія Шевченка майже віч-на-віч із Мартеном Стекеленбургом, але захисник устиг закрити шлях до воріт капітану динамівців.
На дев'ятій хвилині гості створили найбільш реальний момент, аби відкрити рахунок. Ярмоленко виконав навісну передачу з лівого флангу, після якої Олег Гусєв із кількох метрів пробив головою над поперечиною. Як і тиждень тому, кияни активніше розпочали поєдинок, створили можливості для взяття воріт, однак так само, як і в столиці України, не забивши, вони відтягнулися до своїх володінь.
Гра заспокоїлася — голландці почали подовгу розігрувати м'яч на власній половині поля. Не поспішали їх пресингувати й динамівці, зберігаючи сили для наступного випаду. І підопічні Газзаєва його дочекалися — на 20-й хвилині Мілевський відтіснив корпусом суперника і видав блискучу передачу врозріз між захисниками на Гусєва. Олег бив без перешкод, але Стекеленбург ногою спромігся парирувати удар.
«Аякс» відповів небезпечним «пострілом» низом у виконанні Луїса Суареса, після якого м'яч пройшов поруч із стійкою. Цей епізод став перший у команди Мартіна Йола, котрий міг би претендувати на звання голевого.
Натомість кияни продовжили наступ. Найбільша небезпека виходила з правого флангу атаки біло-синіх, де активністю вирізнявся Гусєв. Так, в одному з епізодів Олег із Даніло Сілвою буквально розпороли оборону амстердамців — бразилець відпасував м'яч на лінію воротарського майданчика, звідки Ярмоленко, випередивши всіх, із кількох метрів знову пробив у Стекеленбурга.
На жаль, для українців жахлива реалізація знову призвела до сумних наслідків. Не реалізувавши кілька стовідсоткових нагод, вони примудрилися пропустити майже з нічого. Наприкінці тайму Суарес підібрав м'яч, що відскочив від динамівської «стінки» після удару зі штрафного, і з гострого кута відправив його у ворота.
Проте гол практично нічого не змінив. Гостям усе одно потрібно було забивати, щоб сподіватися на позитивний результат у протистоянні. Розуміючи це, команда Газзаєва відрядила в атаку значні сили. Внаслідок цього біля володінь Максима Коваля почали з'являтися вільні зони, куди раз по раз вривалися гравці суперника.
Один із таких моментів ледь не завершився другим голом у динамівські ворота. Кияни порушили правила приблизно за десять метрів від лінії штрафного майданчика, подарувавши голландцям ще один небезпечний «стандарт». Суарес пробив майстерно, але свій клас продемонстрував Коваль, у стрибку витягнувши м'яч із верхнього кута.
«Динамо» ніяк не вдавалося налагодити гру, через це його гравці почали нервувати, отримавши протягом чотирьох хвилин три жовті картки. «Гірчичники» заспокоїли пристрасті на полі, але не змінили розвиток подій. Біло-сині продовжували шукати шпарини в редутах «Аякса», але їхнє просування до воріт суперника завершувалось на підступах до штрафного майданчика.
Голландці вміло побудували оборону, не забуваючи відповідати контратаками за будь-якої можливості. Одну з таких підопічні Мартіна Йола реалізували. Багато в чому цьому посприяв тренер, котрий за мить до голу замінив утомленого Крістіана Еріксена на Міралема Сулеймані.
Резервіст відразу віддячив наставникові за довіру, на 76-й хвилині виклавши м'яч із правого флангу на Ель Хамдауї, якому залишалося підставити ногу.
Проте радість господарів була недовга. Рокіровка Газзаєва виявилася результативна. Мілош Нінкович, що вийшов замість Гусєва, заробив пенальті в боротьбі з Яном Вертонгеном, а Шевченко з позначки холоднокровно розвів голкіпера і м'яч по різних кутах. Грати залишалося майже десять хвилин (з урахуванням доданих), але на диво динамівці не спромоглися — 1:2.
«Я дуже шкодую, що ми не вийшли до групового етапу,— сказав після матчу Валерій Газзаєв.— Ми добре виглядали в першому таймі, але не вистачило реалізації тих моментів, практично стовідсоткових.
Щодо другого тайму, то вплинув матч із «Дніпром» два дні тому. Була територіальна перевага, а помилка Сілви призвела до другого м'яча.
Звичайно, я вітаю суперника, але гадаю, що ми повинні були його проходити. «Аякс» нам не створював жодних проблем, із погляду тактики голландці били м'яч уперед. У них є сильний гравець Суарес, який продемонстрував свою майстерність. Я шкодую, що ми програли цій команді».
Попри провал із виконанням одного з головних завдань сезону, президент «Динамо» поки що не поспішає відправляти російського фахівця у відставку. «Газзаєв залишається працювати до закінчення свого контракту»,— сказав Ігор Суркіс.
Сьогодні динамівці дізнаються про своїх суперників на груповій стадії Ліги Європи.
Серед інших результатів останнього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів варто відзначити невдачу російського «Зеніта», котрий після мінімальної перемоги на своєму полі у виїзному матчі вдев'ятьох програв французькому «Осеру» з рахунком 0:2.
Головна сенсація сталася в парі «Брага» — «Севілья». Скромна португальська команда двічі обіграла іспанський клуб — 1:0 на власному полі і 4:3 на виїзді.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» — «ДНІПРО»: НІЧИЯ НА КОРИСТЬ «ШАХТАРЯ»
  • У КОМАНДІ ТРЕНЕРІВ СТАЛАСЯ ЗАМІНА...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».