Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЩО ТАКЕ «МЕНЕДЖЕРСЬКА» ХВОРОБА?
Ви щодня працюєте, вибиваючись із сил. Постійно звалюєте на себе вантаж турбот і відповідальності. Та чи завжди домагаєтеся того, до чого прагнете? Часом замість того, щоб радіти життю, відчуваєте смертельну втому, у вас усе болить, ви погано спите...

У чому річ? Спробуймо це з'ясувати за допомогою Олега Сичова, професора Інституту кардіології імені М. Стражеска.
— Причина — у серці. Його ресурси, на жаль, не безмежні й до групи ризику входять навіть ті, хто про це не підозрює. Молоді, активні, успішні стають уразливими з однієї причини: працюючи до знемоги, вони переоцінюють можливості свого організму. А він не всесильний!
До мене часто звертаються менеджери середньої ланки віком 35–40 років зі скаргами на те, що раніше вони могли працювати по 12 годин на день. Одного вихідного дня в колі сім'ї їм було достатньо, щоб відпочити і цілковито відновити сили. Тепер через три дні інтенсивної роботи вони почуваються вичавленим лимоном — не можуть повноцінно працювати, швидко ухвалювати рішення, концентрувати увагу на головному. Найсумніше, що до певної пори людина не розуміє, що серйозно хвора. У лікарів навіть виник термін «ділова» хвороба.
— Чи можна її уникнути?
— Звісно, якщо вчасно звернутися до лікаря. Тоді є шанс подолати хворобу у «зародку». У нашій клініці розроблено спеціальну програму, що покликана виявляти проблеми із серцево-судинною системою на ранніх її стадіях.
— Які симптоми мають примусити звернутися до кардіолога?
— Мотивом для звернення до фахівців може бути біль у серці, у грудній клітині, здушення за грудиною, головний біль, запаморочення. Якщо під час чергового відвідування терапевта він виявить у вас підвищений артеріальний тиск, тахікардію — часте серцебиття, перебої у роботі серця, слід терміново провести кардіологічне обстеження в стаціонарі. У разі, коли ви почали помічати задишку, що часто виникає при незначних навантаженнях або задишку у стані спокою, набряки ніг або зниження фізичної витривалості, потрібно звернутися до кардіолога.
— Серйозне обстеження вимагає часу. До того ж зайнята людина не завжди може дозволити собі два тижні стаціонару.
— Тому розроблено спеціальну програму обстеження, так би мовити, без відриву від роботи. В основі її — добовий моніторинг роботи серця в умовах реального життя. Вранці, приміром, людина прокидається з нормальним артеріальним тиском. Потім вона поспіхом збирається на роботу, їде по забитому заторами місту, проводить напружені наради... Тиск різко «стрибає». Зосереджена на роботі, людина цих симптомів не помічає. Тим часом тиск залишається підвищений до 18-ти годин на добу, серце зазнає кисневого голодування і колосальних перевантажень не тільки після емоційних струсів, а й навіть після звичайної їжі.
Добовий моніторинг — безболісна процедура, що не потребує від пацієнта зміни звичного способу життя. Достатньо протягом доби носити при собі невеликий легкий прилад.
— А часу на лікування, як і раніше, не вистачає...
— Грамотний добір сучасних медичних препаратів дає змогу скоротити тривалість лікування до мінімуму. У середньому його курс — 15 днів. Пацієнт може пройти його у денному стаціонарі, де достатньо проводити лише кілька годин на день. Можливе й лікування вдома. Позитивний ефект буде закріплено на багато років. Розроблені методики лікування дозволяють зменшити дозу препаратів і збільшити ефективність за рахунок їх кращого засвоєння організмом.
— Чи всі люди однаково схильні до ризику серцево-судинних недуг?
— Звичайно, ні. Адже багато залежить не тільки від спадковості, а й від способу життя, вміння поєднувати трудові зусилля з відпочинком. До чинників ризику розвитку серцево-судинних захворювань належать часті стресові ситуації, малорухомий спосіб життя, підвищена маса тіла, цукровий діабет, куріння та інші шкідливі звички. Потрібно також ураховувати, що чоловіки більше схильні до цієї небезпеки. Особливо уважним до свого серця треба бути всім, хто перетнув 40-річний рубіж. Жінки ризикують отримати серцево-судинні проблеми у постменопаузний період. Універсальним чинником ризику є підвищений артеріальний тиск, а також подагра.

Бесіду вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ЩО СИГНАЛІЗУЄ ІМУННА СИСТЕМА
  • ВАКЦИНА, ЩО ОБНАДІЮЄ...
  • НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕСЯ ВІД ЩЕПЛЕНЬ ПРОТИ ХІБ-ІНФЕКЦІЇ
  • ДЕ ШУКАТИ МАГНЕЗІЮ?
  • МОРОЗИВО — ВІД СТРЕСУ
  • ГІДНА АПТЕКАРСЬКОЇ ПОЛИЦІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».