Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«КОНТРОЛЬНИЙ ПАКЕТ» ВЛАДИ
Свого часу Голова Верховної Ради Володимир Литвин, розмірковуючи про принципи формування владної вертикалі в нашій державі, зронив цікаву фразу. «Владу треба брати поступово, поки не назбирається «контрольний пакет»,— вивів формулу Володимир Михайлович. Щоправда, ці слова адресував представникам попередньої команди в часи її «помаранчевого» розквіту.

Нині Литвин співпрацює з іншими людьми, котрі, схоже, набагато краще за своїх попередників засвоїли наведену цитату. Принцип, із яким представники Партії регіонів підбираються до 31 жовтня — дати найближчих місцевих виборів — свідчить: їхні апетити зростають. І до «контрольного пакета» вони будь-що намагаються наблизитися.

Тренування на столиці
Ми вже розповідали, з яким завзяттям «регіонали» повели «битву» за столицю нашої держави Київ. Чинний мер Леонід Черновецький то не згадує про події, котрі вирують у його нібито формальній «вотчині», то несміливо заявляє, що у відставку не збирається. При цьому кількість відпусток столичного градоначальника перейшла будь-яку межу здорового глузду.
Відтоді, як представник ПР Олександр Попов де-факто посів місце Леоніда Черновецького, позиції партії у Києві виросли. Звичайно, це не означає, що кияни почали більше довіряти «регіоналам». Просто Попов, а разом із ним чиновники загальноукраїнського штибу крок за кроком підбираються до «контрольного пакета» влади в Києві.
Однак цілковито отримати його наразі не дозволяє система столичного самоврядування. Як відомо, у Києві налічується десять районів, кожен із яких має свою місцеву раду. 31 жовтня жителі Дарницького, Голосіївського, Оболонського, Деснянського та інших районів мають іти на вибори і обирати для себе депутатів. На відміну від дострокових виборів до Київської міської ради, районних «свят демократії» у 2008 році не було.
І от нині очевидно — влада налаштована рішуче, щоб не проводити таких виборів у Києві, цим самим максимально централізувавши столичну вертикаль. «Регіонали» усвідомлюють: набрати більшість у столичних райрадах їм не вдасться. Тож визріло рішення... скасувати районні ради.
Позавчора на позачерговій сесії Київради було ухвалене безпрецедентне рішення — міські обранці звернулися до Верховної Ради з проханням унести зміни до законодавства і ліквідувати райради. Показово, що перед голосуванням таку ініціативу озвучив не хто інший, як в. о. керівника КМДА Олександр Попов.
План, що його виношують можновладці, зводиться до того, аби залишити в Києві тільки районні держадміністрації. Вони підпорядковуватимуться КМДА, а отже, не матимуть і дещиці самостійності, що мають нині райради. Певна річ, призначення керівників райдержадміністрацій регулюватимуть згори.
Показово також, що після такого рішення в. о. столичного керівника пообіцяв «порадитися з киянами» щодо доцільності потенційної ліквідації. В тому, що така постановка питання більше скидається на фарс, сумнівів немає. Тим паче, що «ліквідаційне» рішення, як завжди у подібних випадках, намагаються «підсолодити» популістським кроком. Ще одним своїм рішенням Київрада постановила не менш ніж на 20 відсотків скоротити апарат КМДА.
Резонанс від позавчорашніх новацій уже пішов. Приміром, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк вважає спробу ліквідувати районні ради у Києві напередодні місцевих виборів черговим кроком у встановленні авторитарної влади Партії регіонів. «Фактично вона без виборів уже змінила владу в столиці,— констатує екс-спікер.— Тепер, розуміючи, що в них мізерні шанси на виборах до райрад, «регіонали» вирішили знищити цей механізм самоврядування. Наступним кроком може стати ухвалення закону про призначення указом Президента депутатів усіх рівнів і мерів міст. Або скасування районних рад у всіх містах України».
Лідер БЮТу Юлія Тимошенко йде ще далі у звинуваченнях. Вона переконана: 31 жовтня в Києві мають відбутися одночасні вибори міського голови, міської та районних рад. Але ж про вибори мера та Київради наразі не йдеться. Продовжувати сяку-таку боротьбу можна тільки за райради.
«БЮТ категорично виступає проти ліквідації районних рад у місті Києві,— наголошує Ю. Тимошенко.— Згідно з чинним законодавством, главою райдержадміністрації може бути лише голова райради. Партія регіонів упевнена, що програє місцеві вибори в Києві, й Янукович не зможе призначити «людей з Макіївки». Відтак свою проблему він вирішує шляхом позбавлення киян права обирати собі владу».

Що скажуть у парламенті?
Зрозуміло, остаточне рішення має ухвалювати Верховна Рада. Однак, судячи з того, як останнім часом працює тамтешня більшість, можна не сумніватися: невдовзі районних рад у столиці не побачимо.
До речі, це не єдиний пріоритет для народних депутатів на найближчий час. Після того, як Віктор Янукович несподівано покритикував деякі положення закону про вибори депутатів місцевих рад, ВР навіть на позачергову сесію збирається 30 серпня. Тобто почекати ще тиждень до відкриття чергової сесії слухняні парламентарі не захотіли.
Позавчора Президент провів зустріч із членами ради коаліції, після чого представники ВР узяли «під козирьок». Причому цікавий нюанс, котрий яскраво демонструє справжню картину нинішніх парламентських взаємин. Ще вчора рядові члени парламентської коаліції не мали ані найменшого уявлення, про які зміни йтиметься найближчого понеділка. Лейтмотив більшості коментарів зводився до того, що депутати «щось про це читали у пресі».
Ясність вніс керівник регламентного комітету Олександр Єфремов. За його словами, принципові зміни стосуються скасування вимоги реєстрації місцевих організацій партій не пізніше ніж за 365 днів до виборів, а також збільшення складу виборчих комісій на трьох членів.
О. Єфремов пояснив, що їх вибиратимуть до виборчкомів шляхом жеребкування серед кандидатів, поданих від усіх партій, а не тільки партіями, представленими у Верховній Раді.
Власне, дві згадані законодавчі норми викликали чи не найбільше зауважень та заперечень. Більше того, з приводу них є відповідні звернення до Конституційного Суду.
Показово, що крім закону про місцеві вибори, ВР запланувала розглянути на позачерговій сесії ще низку питань. «На позачерговій сесії розглядатиметься три питання,— зазначає О. Єфремов.— Перше стосуватиметься внесення змін до закону про місцеві вибори; друге — щодо відновлення внесків Ощадбанку СРСР і третє — про захист населення в умовах підняття ціни на газ і у зв’язку зі зростанням цін на житлово-комунальне господарство».
Вам це нічого не нагадує? Політичні, виборчі питання, як і у випадку із позачерговим засіданням Київради, «поліруються» нібито соціальними питаннями. «Регіонали» постійно за це критикували попередній уряд. Нині просто дивуєшся, яке усе плинне.

Руслан ІВАНІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЦЕ МИЛОЗВУЧНЕ СЛОВО «ПРАЙМЕРИЗ»...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».