Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
В ІНТЕРЕСАХ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ
Міністерство оборони налагоджувало і продовжує налагоджувати співпрацю на взаємовигідних умовах із оборонними відомствами інших держав світу, піднімаючи її авторитет на міжнародній арені.

Військове відомство України є активним учасником міжнародного співробітництва нашої країни з іншими державами світу. Так, лише торік представниками Міністерства оборони України було підготовлено і проведено понад 600 заходів міжнародного рівня. Задля справедливості слід зазначити, що всього їх було заплановано понад тисячу, але з різних причин їх довелося скасувати.
Проте ті, що все ж відбулися, здебільшого виявилися результативні для української сторони. На підтвердження сказаного вкотре звернемось до статистики. Лише в рамках вдосконалення нормативно-правової бази міжнародної співпраці протягом 2009 року було підписано 11 міжнародних договорів, із яких три — міжурядові. Такий факт: лише за рахунок міжнародної технічної допомоги минулоріч відбулося близько 50 курсів і семінарів, отримано матеріальних засобів на суму, еквівалентну чотирьом мільйонам 300 тисячам американських доларів.
Зазначимо, що торік усю діяльність МО було спрямовано на забезпечення регіональної безпеки, підвищення взаємної довіри між країнами та поглиблення їхнього співробітництва у військовій сфері. Якщо говорити конкретніше, то слід зауважити, що така співпраця відбувалася з оборонними відомствами 48 країн світу, а заходи двостороннього співробітництва з державами — членами НАТО — становили 40 відсотків усіх заходів, що відбувалися протягом року.
Інтенсивно ми співпрацювали з ФРН, Туреччиною, Польщею, Францією, Росією, Білоруссю та іншими країнами. Проте найбільш плідним співробітництво в оборонній сфері було зі США. Наприклад, одна лише його договірно-правова база налічує близько 20 міжурядових, міжвідомчих угод і нормативно-правових актів, а протягом минулого року на їхнє виконання відбулося близько ста різних заходів. Зокрема, установче засідання українсько-американської Комісії зі стратегічного партнерства, під час якого учасники обговорювали найактуальніші питання двосторонньої співпраці у сферах зовнішньої політики, безпеки, оборони, торгівлі, інвестицій тощо.
Американська сторона в межах співробітництва між ЗС України та військовим відомством США надавала і продовжує надавати консультативну допомогу в питаннях освіти і професійної підготовки наших військовиків, створенні центрів імітаційного моделювання, а також підвищення рівня взаємосумісності між українськими та американськими підрозділами. Це важливо для проведення спільних військових навчань, які стали традиційними: останні з них відбулися не так давно на теренах України.
Звісно, що тривала співпраця і з оборонними відомствами низки європейських держав. Під час візиту до Києва міністра у справах міжнародної політики та безпеки міністерства оборони Великої Британії було підписано Меморандум про взаєморозуміння між військовими відомствами двох держав щодо співробітництва в галузі геоінформаційних систем. За двосторонньою угодою між Україною та Королівством Данія, літаком Повітряних сил ІЛ-76 МД було перевезено майже 500 тис. літрів пального до станції Норд на острові Гренландія, що дало змогу продовжити життєдіяльність тамтешньої дослідницької станції.
Словом, Міністерство оборони України, налагоджуючи добрі й взаємовигідні відносини з аналогічними відомствами інших держав, переслідує стратегічну мету, яка полягає у зміцненні авторитету нашої країни на міжнародній арені, нарощуванню її ваги у розв'язанні різних конфліктів, що час від часу трапляються на нашій планеті. Скажу більше: завдяки українським військовикам у багатьох куточках нашої планети дізналися про існування такої держави як Україна.
також у паперовій версії читайте:
  • КОНТРАКТНИКІВ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ ПОБІЛЬШАЛО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».