Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
УДАРИМО ПО НАРКОБІЗНЕСУ МАЛОЮ АВІАЦІЄЮ

Після того як Президент України Віктор Янукович публічно присоромив правоохоронців за те, що у нашій державі можна вільно придбати наркотики через Інтернет, міліція розгорнула бурхливу діяльність по боротьбі з наркоторгівлею.

Нагадаймо, що 1 липня на нараді керівників силових структур заступник глави Адміністрації Президента Геннадій Васильєв (колишній Генеральний прокурор) зробив доповідь про те, як співробітники його апарату провели таку собі оперативну закупівлю. На їхній запит Інтернет видав понад сотню тисяч електронних адрес і об'яв, які пропонували придбати повний асортимент наркотичних речовин. Деякі з них було закуплено і продемонстровано високопосадовцям.
Для них це стало неприємним «сюрпризом». Адже виходить, що зусиллям правоохоронців на цій ниві — гріш ціна. Поміркуйте самі, як легко ловити злодіїв таким чином: не потрібно притони прочісувати, агентів вербувати, умовляти останніх узяти участь в оперативній закупівлі, а потім охороняти їх як потенційних свідків. Натиснув собі клавішу, встановив контакти, розподілив між районними відділами явки та адреси, і лише встигай «палички» ставити. Якщо цього не роблять, то виникає слушна підозра в тому, що міліція має від того якийсь зиск.
Про це та інше розповів минулого тижня на прес-конференції начальник Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків (ДБНОН) МВС України Геннадій Лісконог. Він підтвердив, що до поширення «веб-кайфу» справді іноді причетні правоохоронці, зокрема одного з таких «перевертнів» у погонах виявили у Львові. Подробиці розголошувати не став, однак наголосив на тому, що значно частіше трапляються «перевертні» не у погонах, а у білих халатах. Так, днями у Запорізькій області було виявлено злочинне угруповання, яке очолював лікар. Наркобізнесмени підпільно торгували снодійними препаратами, коноплею, маком, а на замаскованому полі вирощували серед соняшників у горщечках величезні кущі голландського канабісу. Крім того, у затриманих було вилучено чималий арсенал — 12 гранат, чотири пістолети та багато набоїв.
Щоліта в Україні традиційно проводять операцію «Мак». Цього року, аби максимально обстежити площі, де можуть вирощувати наркомісткі рослини, міліція вдалася по допомогу до малої авіації. Після досягнення домовленості з центральним комітетом Товариства сприяння обороні України та за підтримки органів місцевої влади правоохоронці для боротьби із наркозлочинністю почали використовувати легкомоторні літаки та гелікоптери.
Усього було зроблено понад три десятки вильотів. Удалося виявити та зафіксувати майже 250 незаконних посівів культур, що містили наркотики, було порушено 210 кримінальних справ. 40 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Загалом за сприяння авіації міліція знайшла шість гектарів нелегальних посівів снодійного маку і 35 га конопель, що підтверджує надзвичайну ефективність обраної стратегії. Всі згадані посіви було знищено у законному порядку. Приміром, біля села Яцьки Васильківського району Київської області виявлено незаконний посів конопель: майже 13 тисяч кущів на площі 2,2 га. Їх вирощував 37-річний місцевий житель, котрий не працює. Вирішують питання про його притягнення до кримінальної відповідальності.
Загалом у ході операції «Мак» за фактами посіву або вирощування наркомістких рослин порушено понад 1,4 тис. кримінальних справ, до адміністративної відповідальності притягнуто майже 400 осіб. Вилучено більш ніж три тонни наркосировини, половина якої припадає на доморощену коноплю. Цікаво, що українські фахівці-селекціонери, котрі займаються проблемами виведення нових сортів цієї рослини, обнадіяли тим, що вже розроблено такий її різновид, який майже не містить канабіноїдів. Тож є сподівання, що найближчим часом сільгоспвиробники вирощуватимуть безпечний сорт конопель.
Ще один примітний факт: якщо у березні серед спритників, викритих у скоєнні злочинів, пов'язаних із наркотиками, частка «збувачів» становила тільки половину (решта «зберігачі», тобто покупці), то нині частка продавців сягає 70 відсотків.
Щодо збуту наркотиків через мережу Інтернет, за допомогою якого продають свій товар близько трьох відсотків наркобізнесменів, то ДБНОН проводить щоденний моніторинг сайтів, а також здійснює комп'ютерну розвідку задля виявлення таких схем поставок. Завдяки цьому у 2010 році задокументовано понад сорок фактів поширення наркотиків і психотропів за допомогою Інтернету, тоді як за весь минулий рік був лише один випадок. При цьому затримано близько двох десятків наркоторговців. Наприклад, працівники відділу БНОН Подільського райуправління міліції Києва під час ліквідації каналу надходження наркотиків із Росії затримали 26-літнього уродженця Черкащини, у найманій квартирі якого виявлено і вилучено крафт-пакет із 200 г розфасованого кокаїну, 200 пігулками «екстазі», 250 г гідротетраканабінолу та 50 сумішами для куріння JWH. Невдовзі вдалося встановити, що вилучені наркотики й психотропні засоби молодик особисто привіз до Києва на авто та збував через мережу Інтернет. У нього вилучено два мобільні телефони, телекомунікаційні засоби, що використовувались у процесі віртуальної наркоторгівлі, а також 17 тисяч гривень, отриманих від реалізації наркотиків.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • АФЕРИСТКА З ПРОКУРАТУРИ
  • РОЗБІЙНИКИ-НЕВДАХИ
  • ХРОНІКА ПРИГОД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».