Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ГАЗОВЕ БЕЗАЛЬТЕРНАТИВ'Я

Від якнайшвидшого впровадження економічних реформ в Україні відмовлятися не збираються, запевняють можновладці. Щоб слова не розходились із реальними справами, Кабмін одноголосно затвердив Програму реформ до 2014 року, яка має амбітну назву «Заможне суспільство. Конкурентоспроможна економіка. Ефективна держава». Для найповнішого втілення в життя обіцяних реформ Президент Віктор Янукович закликає всі гілки влади до максимальної координації дій. Він зініціював створення координаційного Центру із втілення реформ.

Урядовці кажуть, що усвідомлюють: реалізація системних реформ потребує ухвалення рішучих заходів. А це — підвищення ефективності фіскальної політики, оптимізація тарифної політики, підвищення фінансової стійкості державних підприємств, зокрема «Нафтогазу», збалансованість Пенсійного фонду та початок проведення пенсійної реформи.

Амбітні плани
Уряд почав правильно боротися з кризою, запевняють чиновники, стимулював внутрішнє споживання, відновив вітчизняне виробництво. Тобто зробив ставку на власні сили, і це дало позитивні результати. Темпи зростання промислового виробництва засвідчили, що економіка України нарешті виходить з рецесії. Повагомішав ВВП, збільшились обсяги металургійної, хімічної, нафто-хімічної промисловості. Почала оживати будівельна галузь — тільки у І кварталі здали 1,5 млн кв м житла. Були відновлені роботи на трьох станціях столичного метро Подільсько-Вигурівської лінії, чиновники обіцяють здати їх в експлуатацію до кінця цього року. У 2011-му планують розпочати спорудження шести станцій лінії Троєщина-Осокорки. Відновлено будівництво Подільсько-Воскресенського і Дарницького мостопереходів, Дарницького залізничного вокзалу, мосту через Дніпро у Запоріжжі. Заплановано розпочати спорудження двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС, тривають роботи з будівництва першої черги Дністровської ГЕС, реконструкція «Укргідроенерго».
Рятівним колом для економіки став перегляд газових угод, підкреслюють урядовці. Завдяки зниженню вартості газу на 100 дол. за тисячу кубів відновили роботу хімічна та металургійна промисловості. Держава щороку економитиме чотири мільярди «газових» доларів. Це вартість будівництва нового блоку АЕС або чотирьох тисяч кілометрів сучасних автошляхів чи великого мосту через Дніпро. Загалом країна впродовж дії нового газового контракту зекономить майже 40 млрд дол., які підуть на модернізацію промисловості та інфраструктури.
Перезавантаження співпраці з Росією дало друге дихання вітчизняному авіапрому, космічній промисловості, паливноенергетичному комплексу, ядерному машинобудуванню. Практичні результати у таких високотехнологічних галузях з'являться за рік-два, але вже починають формуватися будівельні колективи для спорудження атомних енергоблоків, зазначають урядовці.
Стабілізація політичної та економічної ситуації зняла психологічний чинник невизначеності на фінансовому ринку — банківські вклади населення у нацвалюті, приміром, за квітень-травень зросли на 11,2%, депозити юросіб — на 5,6%. Такі тенденції засвідчили відновлення довіри громадян до нацвалюти та збільшення обігових коштів у підприємств. Подальшому поліпшенню ситуації сприятиме здешевлення кредитів.
У квітні-травні вперше за останні роки був зафіксований одночасний профіцит поточного і фінансового рахунків (показників, що характеризують стан фінансів у державі). Як наслідок, позитивне сальдо платіжного балансу у квітні-травні перевищило 2,2 млрд дол. Це свідчить про те, що економіка нарешті запрацювала і підприємства змогли наростити поставки за кордон. Відновлено золотовалютні резерви НБУ, що сягають близько 30 млрд дол.

Реалії
Як пріоритет у своїй діяльності нова влада розглядає соціальну сферу. Уряд збільшив розмір пенсій та державної соцдопомоги (мінімальний розмір пенсії вже у травні зріс на 12% порівняно з січнем), виплати малозабезпеченим сім'ям, дітям-інвалідам, одиноким матерям. Виплати компенсацій за недоотримані з початку року суми завершили у червні. На це додатково пішло 9 млрд грн. Уряд усвідомлює, що рівень допомоги найбільш незахищеним категоріям громадян треба підвищувати ще. І це завдання буде серед першочергових. Із закріпленням позитивних економічних тенденцій зростатиме рівень життя людей, обіцяють чиновники.
Експерти ж підрахували, що реально доходи більшості пенсіонерів (їх в Україні 13 млн 721 тис.) та бюджетників зросли на 10–20 грн (до того ж Кабмін відмінив постанови попереднього уряду щодо доплати непрацюючим пенсіонерам і доплати всім пенсіонерам). Нова влада пояснює такий мізер необхідністю розрахуватись із боргами попереднього уряду. І радіє, що в країні збільшився товарообіг, тобто люди почали більше купувати. Однак дані Держкомстату свідчать, що більше купувати народу немає за що, адже борги із зарплати зросли на 11,1% до 1 млрд 887 млн грн. Найбільші вони у Донецькій (понад 362 млн), Луганській (173 млн), Харківській (168 млн) областях. Лише у травні заборгованість із виплати зарплати за рахунок державного і місцевих бюджетів порівняно з квітнем збільшилась на 37,5%.
Президент уже закликав Прем'єр-міністра взяти під особистий контроль виплату заробленого українцями. А також доручив Генпрокуратурі проконтролювати дотримання законодавства щодо вчасної виплати зарплати. Варто згадати, що ще торік у жовтні, коли з ініціативи Партії регіонів був ухвалений закон про підвищення соціальних стандартів, експерти попереджали, що зростання соціальних виплат може призвести до скорочення зарплат та їх виплат у реальному секторі економіки. Експерти висловлюють застереження щодо спроможності влади до кінця року виконати свої доволі скромні плани з підвищення соціальних виплат через серйозні проблеми з виконанням бюджету.
За перше півріччя бюджет виконано на 39%, за даними Держказначейства, до держскарбниці надійшло понад 100 млрд грн. А річний план, згідно з законом про держбюджет, майже 270 млрд. Тобто за січень–червень зібрано менш як 40% запланованого. Третину доходів забезпечив ПДВ з імпорту (33 млрд грн). Майже 8 млрд грн цього податку відшкодували бізнесу. Внаслідок підвищення та перерахунку пенсій дефіцит Пенсійного фонду залишається значним (близько 2,7% ВВП), причому сукупний трансферт ПФ заплановано на рівні 20% видатків держбюджету. Зрештою, кажуть експерти, пенсійна система залишається нестійкою і створює значні ризики для фіскальної стійкості загалом.
У Мінпраці запевняють, що в країні майже на 100 тисяч поменшало безробітних. Але не згадують про те, що чимало людей із тих чи інших причин не реєструється у центрах зайнятості і не отримує допомогу з безробіття. До того ж багатьох безробітних примушують зніматися з обліку, аби звітні цифри були кращими.

Газові сюрпризи
Аби впоратись із фінансовими негараздами, держава потребує грошей. Своїх не вистачає, тож нинішня влада, як і попередня, вирішила позичити їх у МВФ і Світового банку. А ті висунули жорсткі умови. Одна з них — підвищення цін на газ для населення. На початку 2010-го Світовий банк заявив, що комунальні тарифи треба збільшити не на відсотки, а у рази, гарантуючи запровадження системи адресної допомоги тим, хто не може розрахуватись за підвищену квартплату. Водночас, за оцінками того ж таки Світового банку, який свого часу фінансував програму покращення системи централізованого опалення у Києві, втрати при постачанні гарячої води та тепла сягають 20%. Саме це змушує платоспроможних споживачів сумніватися у тому, що гроші від підвищення тарифів на комунальні послуги не підуть у дірку в трубі.
Експерти кажуть, що підвищення комунальних тарифів має відбутися лише після ретельного підрахунку собівартості послуг, оцінки їхньої якості, розрахунку необхідних інвестицій на модернізацію інфраструктури, аби споживачі розуміли, за що вони платять. У Києві, за оцінками Міністерства ЖКГ, рівень покриття тарифів у собівартості послуг — 71%, тож треба доплюсувати ще 29%. Але ж тарифи збільшували неодноразово, а якість послуг залишається на низькому рівні. Отже, спочатку треба її підняти, а потім розглядати можливі моделі збільшення вартості.
Але уряд не дослухався до порад експертів і заради багатомільярдної позики від МВФ приготував українцям газовий сюрприз. Національна комісія регулювання елекроенергетики (НКРЕ) заявила, що підвищує для населення з 1 серпня вартість «блакитного» палива залежно від наявності чи відсутності лічильника. Таке рішення зафіксоване у постанові № 812 від 13 липня. Відтак громадянам, які використовують не більш як 2,5 тис. кубів газу на рік і мають лічильник, доведеться платити не 483,6 грн, а 725,4 грн за тисячу кубів (за відсутності лічильника плата збільшиться з 531,6 до 798 грн). Якщо спожито до 6 тис. кубів і є лічильник, ціна збільшиться з 732 до 1098 грн (без лічильника — з 805,2 до 1207,8 грн). Коли спалили до 12 тис. кубів газу протягом року, його вартість підскочить від 1498,8 до 2248,2 грн за тисячу кубів (за відсутності лічильника — з 1648,2 до 2473,2 грн). Використали понад 12 тис кубів із лічильником? Заплатите замість 1790,4 грн за тисячу кубів 2685,6 грн (без лічильника ціна збільшиться від 1968,6 до 2954,1 грн).
Крім того, НКРЕ підвищила ціни на природний газ для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення. Також із 1 серпня і також на 50%. Нагадаємо, що для населення постачають природний газ українського походження, що видобувають підприємства, державна частка яких у статутному капіталі перевищує 50%. Останнє підвищення на 35% відпускних цін на газ для населення відбулось 1 грудня 2008 року.
«Підвищення вартості «блакитного» палива для населення неможливо було уникнути»,— стверджує Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він назвав низку причин, через які НКРЕ ухвалила непопулярне рішення. Мовляв, газу власного видобутку для потреб населення недостатньо. Тому його змішують із дорогим російським газом. До того ж держбюджет більше не може дотувати вартість газу для промислових підприємств і комунальних потреб. Окрім того, підвищення цін продиктоване необхідністю отримати кошти для капіталовкладень у розвиток власної нафтогазової промисловості. Зокрема у розвідку нових родовищ.
Водночас значна частина українців не відчує підвищення цін на «блакитне» паливо завдяки субсидіям. Для пенсіонерів їх надаватимуть, якщо вартість житлово-комунальних послуг перевищуватиме 10% сукупного доходу. А для працездатних громадян — 15%, раніше було 20%. Також уряд поставив завдання максимально спростити всі бюрократичні процедури з оформлення субсидій. Пенсіонерам навіть довідки про доходи не потрібні, їм повірять на слово. Роботу треба завершити за місяць. Якщо вона буде проведена грамотно, то нові ціни суттєво не полегшать гаманці людей. Уряд вирішив ощасливити державною допомогою навіть боржників, які роками не сплачували за комунальні послуги. Нині компенсацію від держави отримують 600 тис. українських родин. Після газових сюрпризів їхня кількість може зрости до 1,5 млн. Глава уряду просить шахраїв не турбуватися — фінансовий стан кожного претендента на субсидію ретельно перевірятимуть.
Експерти кажуть, що чимало українських сімей не зможе скористатися субсидіями. Адже правила нарахування державної допомоги містять чимало обмовок. Прибутки від земельних ділянок, витрати на ремонт житла у понад десять прожиткових мінімумів позбавляють власників квартир права на субсидію. Звісно, відмову можна оскаржити, якщо ображений заявник захоче втягнутись у тривалу і переважно безперспективну тяганину.

Різні аргументи
Колишній прем'єр Юлія Тимошенко заборонила підвищувати тарифи для населення, посилаючись на кризу, і регулярно «латала» фінансові борги «Нафтогазу» коштом держбюджету. Микола Азаров вважає, що така практика шкодила економіці. Втім, значна частина суспільства не сприймає аргументів уряду і закликає скасувати рішення про підвищення тарифів на газ. Зокрема, Всеукраїнський громадський рух «Комунальний фронт» вважає, що інших реальних підстав (окрім вимог МВФ підняти ціни на газ в обмін на продовження кредитування України) немає. А партія «Батьківщина» вже оскаржила у столичному окружному Адміністративному суді постанову про підвищення цін на газ для населення на 50%. Документ ухвалений із численними порушеннями законодавства, запевняють опозиціонери. Він впливає на права й обов'язки громадян. Судове засідання відбудеться у вересні. Опозиціонери сподіваються, що знайдуться судді, які зможуть надати об'єктивну оцінку акту НКРЕ.
Юлія Тимошенко нагадує, як Віктор Янукович, підписуючи харківські угоди про зниження цін на російський газ, обіцяв, що до кінця року газові тарифи не зростатимуть. У БЮТі преконані — змінити плани змусив вердикт Стокгольмського арбітражу, який постановив компенсувати компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб газу, котрі були вилучені під час прем'єрства Ю. Тимошенко. Суд штучно програли, аби віддати тій компанії 5,4 млрд дол.
Критикують рішення уряду про підвищення газових цін і профспілкові організації. Не зрозуміли подорожчання газу й затяті опоненти БЮТу, члени чинної коаліції — комуністи. Їхній лідер Петро Симоненко назвав підвищення газових тарифів «тупим» і обіцяє влаштувати вуличні акції протесту проти рідного йому Кабміну. При цьому повчає, що спочатку треба реформувати ЖКГ, потім підвищувати вартість «блакитного» палива. Главу уряду обурюють опозиціонери, мовляв, влада вимушена піднімати тарифи через газові угоди Ю. Тимошенко, та коаліціянти, які обіцяють акції непокори. Їм М. Азаров радить мислити державно: оцінити всю сукупність проблем і зробити висновок щодо тарифної альтернативи. Про те, що іншого виходу не було, на думку М. Азарова, свідчить, що уряд наважився на підвищення вартості газу напередодні місцевих виборів. А це навряд чи додасть регіоналам популярності. Прем'єр зізнався, що газове рішення йому також не до вподоби.
Пан Азаров і його урядовці, напевне, не відчують подорожчання газу і житлово-комунальних послуг. А ось простим українцям доведеться вкотре затягти паски.

Олена КОСЕНКО


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».