Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ПРИМАРА» ПЕРЕГОВОРІВ
Король Саудівської Аравії Абдулла, президент Лівану Мішель Сулейман та президент Сирії Башар Асад

Перебіг близькосхідних подій все частіше дає привід згадувати слова американського президента Джона Кеннеді про те, що «не треба ніколи вести переговори зі страху, але немає потреби й боятися переговорів». Цей вислів американці часто наводять ізраїльтянам, намагаючись стимулювати їх до конструктивних переговорів з арабами. Аналогічну роль щодо палестинців намагаються виконувати близькі американські союзники — єгиптяни та саудівці.
Наразі, за умов загострення протистояння Ірану та Заходу, «слабкою ланкою» у мирному процесі стає Ліван. Іран має чималий вплив на ліванських шиїтів, тому в Ізраїлі побоюються небезпечних провокацій. Аби запобігти такому розвиткові подій, в Ізраїлі завершили випробування нової національної системи протиракетної оборони «Залізний купол». Як мішені були використані аналоги саморобних ракет, якими користуються радикальний палестинський рух «Хамас» та ліванський шиїтський рух «Хезболла».
Днями Ліван відвідали король Саудівської Аравії Абдулла та президент Сирії Башар Асад. Вони намагаються утримати «Хезболлу» від провокацій Ізраїлю в інтересах Ірану. Наразі міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав, скоріше через втому від безрезультатного посередництва, підтримали ідею проведення прямих палестинсько-ізраїльських переговорів. Вони були перервані у 2008 році, коли Ізраїль провів операцію «Литий свинець» у секторі Газа. Правда, наразі такі переговори здаються малоймовірними.
Голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас висуває попередні умови, аби Ізраїль погодився на створення незалежної Палестини у межах, які існували на час Шестиденної війни 1967 року, та повністю припинив будівництво єврейських поселень на палестинських територіях. «За лаштунками» цих вимог перебувають ще більш конфліктні питання визначення статусу Східного Єрусалима та повернення палестинських біженців. Саме вони десять років тому «поховали» посередницькі зусилля тодішнього американського президента Білла Клінтона. Наразі ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху запевнив у готовності розпочати переговори без попередніх ультиматумів. Але великих сподівань на цей процес ніхто не має.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ ІСЛАНДІЯ КРАЩА ЗА ТУРЕЧЧИНУ?
  • ЮВІЛЕЙ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ БЕЗПЕКИ
  • ДИПЛОМАТИЧНІ «ПРОКОЛИ» БРИТАНЦІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».