Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІЗРАЇЛЬ ПЕРЕХОПИВ «ФЛОТИЛІЮ СВОБОДИ»
Ізраїльські військові кораблі перехопили шість суден так званої «Флотилії свободи», завантажених десятьма тисячами тонн гуманітарної допомоги і будматеріалів, які прямували до сектора Газа. Надходять суперечливі дані про потерпілих. Точно відомо, що у результаті інциденту було вбито дві людини, проте, за деякими повідомленнями, кількість загиблих може становити 10–15 осіб.

За даними організацій, які відправили «Флотилію свободи» у напрямку сектора Газа, близько 30 осіб поранено. Водночас агентство «Рейтер» передає, що ізраїльська армія підтвердила загибель близько десяти активістів, які супроводжували вантаж. Як повідомляють ізраїльські військові, по групі загону спецпризначення було відкрито вогонь, у результаті щонайменше четверо солдатів поранено.
Турецьке телебачення продемонструвало кадри, на яких видно, як ізраїльські солдати вступили у силове протистояння з людьми, що були на кораблях. На кадрах, показаних телекомпанією «Аль-Джазіра», видно, що перехоплення супроводжувалося стріляниною. Один із кораблів узято на абордаж за підтримки вертольотів, його капітана поранено. Немає точних відомостей про те, де стався інцидент. За інформацією палестинської сторони, судна були перехоплені у нейтральних водах, за 150 км від узбережжя сектора Газа. Раніше Ізраїль попереджав кораблі «Флотилії свободи», щоб ті не входили у його територіальні води.
Міністерство закордонних справ Туреччини опублікувало заяву, в якій різко засуджує дії Ізраїлю, назвавши їх неприйнятними і такими, що порушують міжнародне законодавство. За словами міністра, інцидент може призвести до «непоправних наслідків» для двосторонніх відносин між Ізраїлем і Туреччиною. Представник ізраїльського уряду, у свою чергу, заявив, що «шкодує про всі жертви» операції стосовно захоплення флотилії.
Організатори відправлення гуманітарної допомоги стверджують: зв'язок з усіма кораблями флотилії втрачено.
Раніше ізраїльська влада заявляла, що має намір затримати морський караван, а активістів, які перебувають на ньому, і правозахисників депортувати. На шести суднах, окрім гуманітарних вантажів, було близько 600 пропалестинських активістів і правозахисників з європейських та арабських країн.
Економічна блокада сектора Газа з боку Ізраїлю та Єгипту триває майже три роки — відтоді, як до влади у секторі Газа прийшов радикальний екстремістський рух «Хамас».
Непостійні члени РБ ООН Ліван і Туреччина вимагають скликання екстреного засідання Ради для засудження дій Ізраїлю щодо міжнародної флотилії з правозахисниками, які намагалися прорвати блокаду сектора Газа. Про координацію роботи між представниками двох держав з цього приводу повідомили у зовнішньополітичному відомстві Лівану, який у цьому місяці очолює головний орган ООН з підтримки миру та стабільності, передає Укрінформ із посиланням на арабську службу «Рейтер».
Свою стурбованість з приводу загибелі людей під час операції ВМС Ізраїлю з перехоплення міжнародної флотилії правозахисників висловив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Він закликав до проведення розслідування трагедії. «Переконаний, що Ізраїль має дати роз'яснення з цього приводу»,— заявив глава ООН зі столиці Уганди, куди він прибув для участі в оглядовій конференції Угоди про Міжнародний кримінальний суд.
Генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Муса заявив про термінове скликання 1 червня ц. р. екстреного засідання у зв'язку з діями ізраїльських військових. В організації засудили дії Ізраїлю та планують виробити спільну позицію і узгодити свою реакцію на них. Із різким засудженням інциденту виступили палестинські політичні та релігійні організації, у тому числі екстремістський рух «Хамас», а також радикальна ліванська організація «Хезболла».
Як повідомляє катарський супутниковий телеканал, у ході операції ізраїльських військових із перехоплення «Флотилії свободи» загинуло 16 осіб, десятки отримали поранення. Ізраїльська сторона стверджує, що люди, котрі перебували на суднах з гуманітарним вантажем, не захотіли виконувати накази ізраїльських військових. Вони відкрили вогонь по спецназу, який висадився на кораблі, а також накинулися на них з ножами та сокирами, у результаті чого щонайменше шестеро спецназівців отримали поранення.
«Флотилія свободи», до складу якої входило шість суден, прямувала від узбережжя Кіпру тиждень тому з метою прориву блокади сектора Газа.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕЗИДЕНТ НІМЕЧЧИНИ ПОДАВ У ВІДСТАВКУ
  • КИЙКАМИ ПО ОПОЗИЦІЇ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».