Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ЛІКИ» ВІД ФІНАНСОВОЇ ХВОРОБИ
Днями на світових фондових біржах спостерігалися серйозні коливання курсів акцій. Приводом для паніки стало падіння курсу євро та загострення стосунків між Республікою Корея та Корейською Народно-Демократичною Республікою. Водночас біржові аналітики дуже прискіпливо слідкують за новинами, які надходять із країн Євросоюзу. Поки що соціально-політичне становище у більшості країн є нестабільним. Причини такого явища полягають у напруженні, викликаному намаганнями урядів проводити програми жорсткої економії коштів.

2 червня 2010 року в Іспанії відбувся загальний страйк проти скорочень соціальних витрат. Напередодні це рішення затвердив іспанський парламент. У свою чергу Європейський центральний банк, який відповідає за стабільний курс євро, уважно слідкує за фінансовим становищем Ірландії, Італії, Португалії. Причому в Ірландії та Португалії основні політичні сили досягнули компромісу щодо програми фінансових реформ. Але цього поки що не можна сказати про Італію, хоча прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі й вимагає додаткових фінансових повноважень. Однак італійські опозиційні сили роблять все можливе, аби цього не допустити.
Натомість у Франції розгортаються страйкові баталії проти наміру уряду підвищити пенсійний вік з 60 до 63 років. Стрибки курсу євро вплинули на політичне становище не лише у країнах ЄС, які безпосередньо є учасниками монетарного союзу, а й у державах Євросоюзу, які поки що зберегли національну валюту. Наприклад, у Чехії недавні парламентські вибори не дали чіткого переможця. Непрості переговори про формування нового уряду на певний час виведуть Прагу з обговорення долі євро.
Хитким залишається внутрішньополітичне становище у Бельгії, яка готується до позачергових виборів. На тиждень раніше вибори мають відбутися у Нідерландах. З країн Бенілюксу оазою фінансової та політичної стабільності залишається Люксембург. Польща готується до президентських виборів та бореться з наслідками недавньої повені. Також у відставку готується піти й фінський уряд Матті Ванханена.
А ось у Великій Британії нова коаліція консерваторів та лібералів готується до реалізації надзвичайних бюджетних скорочень. В свою чергу профспілки готові до акцій протесту. Аналогічні плани має й новий консервативний угорський уряд Віктора Орбана.
Натомість від Греції вже вимагають додаткових фінансових реформ та підвищення пенсійного віку. Відмова Афін піти на це викликала шквал невдоволення у Німеччині. Тут уряд Ангели Меркель опинився під вогнем критики. Німці не розуміють, чому їм доведеться працювати без пенсії до 67 років, а грекам — лише до 60. Проти відмови від передвиборчих обіцянок християнських демократів про скорочення рівня оподаткування до 2013 року виступив прем'єр-міністр землі Гессен Роланд Кох, який після цього пішов у відставку.
Серед лавини малоприємних новин усі європейські ЗМІ згадали, що Естонія готується 1 січня 2011 року замінити свою національну грошову одиницю крону на євро. Але не це буде вирішальним фактором у подоланні кризи. Головних результатів очікують від реформування європейської моделі соціальної ринкової економіки, пошуку нових стимулів для продуктивної праці. При цьому, на думку простих європейців, важливо, аби запропоновані «ліки» ліберальних реформ були не гірші за саму хворобу.
також у паперовій версії читайте:
  • КИТАЙСЬКО-ІНДІЙСЬКИЙ ДІАЛОГ
  • РОСІЯ — ЄС
  • «ЄВРОПЕЇЗАЦІЯ» БАЛКАН
  • ГРУЗИНСЬКІ ВИБОРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».