Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПЕРЕМОЖЦІВ НЕ СУДЯТЬ
Чемпіон світу з боксу за версією WBC у надважкій вазі Віталій Кличко (40-2-0, 38 KO) захистив титул, нокаутувавши поляка Альберта Сосновськи (42-3-1, 27 KO). Українець завершив бій у десятому раунді. Цей поєдинок відбувся на 60-тисячному стадіоні клубу Шальке-04 Veltins-Арена у німецькому Гельзенкірхені.

Багато експертів, незадоволених пануванням Кличків у надважкій вазі, заявляють, що для того, аби перемогти братів Кличків, дивізіону потрібен новий Майк Тайсон. Проте чи зміг би Залізний Майк здивувати чимось Віталія Кличка? Українець виріс на боях молодого Тайсона, як професіонал мав змогу оцінити Льюїса. Ще одна характерна риса нинішнього часу — всі боксери, тренери та промоутери чітко знають, як перемогти Кличків, однак зробити цього ніхто не може.
Ім’я поляка Альберта Сосновськи практично нічого не говорило експертам доти, доки на початку березня Віталій запропонував чемпіону Європи бій. На його місці мав опинитися Микола Валуєв, однак росіянин виявився залежний від рішень свого промоутера Дона Кінга. Історія Сосновськи у боксі проста. Боксер, який розпочав свою спортивну кар’єру з кікбоксингу, є професійним бійцем, для якого ринг — це робота. Поки Кличко кував перемоги і розчищав дивізіон від американських боксерів, Сосновськи спокійно їздив Європою та заробляв гроші на рингу.
Неякісним бійцем назвати поляка язик не повернеться, однак до рівня Кличка йому навряд чи вдасться дорости. До того ж поляк ніколи не мав настільки серйозних суперників (найсильніші — це переможений ним Денні Вільямс і Франческо Пьянетта, бій з яким завершився сумнівною нічиєю) і не міг не знати про сильні сторони Кличка. Одначе мотивація стати чемпіоном світу за найпрестижнішою версією, бути легендою світового боксу — переможцем самого Кличка — мала підганяти поляка. Заяви Віталія, що Сосновськи є суперником високого рівня, не розглядатимемо як явно рекламний трюк. Навіть така свідома реклама свого суперника не розслабляє Кличка-старшого.
Бій на стадіоні у Гельзенкірхені нічим не здивував. Кличко з першого раунду захопив ініціативу у свої руки і більше її не віддавав. Перший раунд показав слабку і водночас сильну сторону Сосновськи — він метушився і робив багато зайвих рухів. Важко сказати, це була запланована тактика чи природний прояв «нервів», але закінчення бою навело на думку, що радше — друге.
Українець спокійно розпочав бій своїм фірмовим «джебом», чітко витримуючи дистанцію. Не можна сказати, що Віталій провів бій ідеально, інколи поляк перехоплював ініціативу, займав центр рингу і намагався провести серію ударів. Проте головна складова Кличка у захисті — реакція — підвела його лише три рази, коли суперникові вдалося дістати чемпіона. Та і на ці атаки Віталій відповідав потужними ударами справа, яких після шостого раунду стало значно більше. «Екватор» поєдинку став по-своєму вирішальною точкою. Наприкінці раунду поляк спіймав пряму двійку плюс добивання лівим, а перед тим — важкий крос. Претендент спробував активізуватися у наступній трихвилинці, однак у восьмому раунді Сосновськи почав пропускати прямі. Скільки таких ударів може витримати людина, розповідає статистика Кличка-старшого. Наприкінці дев’ятого раунду Віталій після серії проведених ударів під час гонгу навіть дозволив погратися із суперником, показово замахнувшись правою. Добити втомленого суперника для чемпіона стало лише справою техніки. Після серії, що складалася з лівого бічного та правого прямого поляк не втримався на ногах і присів у кутку рингу — рефері спинив бій, зафіксувавши перемогу Кличка-старшого технічним нокаутом. До цього Кличко виграв за очками усі дев’ять раундів. До речі, бій проти Сосновськи став п’ятим боєм за півтора року після повернення Віталія в бокс і шостим поспіль захистом титулу чемпіона світу за версією WBC.
Альберт Сосновськи:
— Програвати, звичайно, завжди неприємно. Я засмучений. Бився непогано, але Віталій — великий боксер, із ним важко суперничати. Міг би продовжити бій у десятому раунді, але пручатися було вже даремно. Кличко нокаутував би мене в наступному відрізку бою.
Віталій Кличко:
— Надзвичайно радий, що захистив чемпіонський титул. Не скажу, що це було просто. Сосновськи справді молодець, хоч і програв. Він бився добре, мужньо. Мені ж удалося перемогти за рахунок досвіду. Я бачив помилки суперника й використовував їх. До цього поєдинку я підійшов у гарній формі, й зараз, після закінчення двобою, почуваюсь непогано. Прагну продовжувати кар’єру. Тепер потрібно перемогти чемпіона світу Девіда Хея та екс-чемпіона Миколу Валуєва.
У свою чергу, колишній чемпіон світу в надважкій вазі за версією WBA Микола Валуєв заявив, що результат бою між чемпіоном світу за версією WBC Віталієм Кличком і поляком Альбертом Сосновськи був відомий заздалегідь. «У цьому бою не сталося нічого несподіваного. Результат був визначений наперед. Мені здається, що Віталій Кличко розглядав цей поєдинок як прохідний і не сприймав Сосновськи як серйозного суперника».
також у паперовій версії читайте:
  • ХЕТ-ТРИК МИРОНА МАРКЕВИЧА
  • «АЗОВМАШ — ЧЕМПІОН!»
  • ДУБЛЬ «МАКЛАРЕНА»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».