Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ОЧІ Й СОНЯЧНЕ СВІТЛО
На зір впливає чимало факторів: супутні захворювання повік, вроджені патології. Як допомогти очам уникнути зорового дискомфорту? Про це розповідає кандидат медичних наук, доцент Андрій Гудзь.

— Андрію Степановичу, індустрія виробництва окулярів — потужна галузь, в якій обертаються мільйони доларів. Тож виробники оптичної продукції широкого вжитку можуть впливати на окулістів, щоб ті збільшували їхній прибуток...
— Зазвичай якість окулярів, що їх пропонують салони оптики в Україні, справді висока, а ось ціни різняться, й часом суттєво. Розумний лікар, який зацікавлений у розширенні своєї практики, не ризикуватиме своїм авторитетом, роблячи непотрібні призначення. Не такі вже великі відрахування роблять оптики, щоб через них втрачати пацієнта. Коли запитують у мене, де замовити окуляри, називаю адреси, де гарні окуляри можна придбати за помірну ціну. Тільки так збережеш довіру пацієнта.
— Як Ви ставитесь до окулярів, придбаних на лотках?
— Це лотерея. Ви можете їх вдало дібрати і все буде гаразд. А інакше виникне певний дискомфорт. До всього, дешеві окуляри з пластиковими лінзами мають дефект у центровці фокусу, заявлений розмір (він визначається як відстань між зіницями очей у міліметрах) часто-густо не відповідає дійсності. Такі недоліки зумовлюють перенапруження очей, а отже, це може спричинити захворювання органів зору.
— Існує думка: для того щоб прооперувати катаракту, слід чекати, поки вона «дозріє».
— Така точка зору є недостовірна. Оперувати катаракту можна на будь-якій стадії, навіть коли стовідсотковий зір. Є такі форми катаракти, при яких через обмежене центральне помутніння кришталика можна мати 100-відсотковий зір удалечінь, але неможливо читати навіть в окулярах.
— Часто офтальмологи, коли батьки приходять на прийом із дітьми, в яких виявилися ознаки порушення зору, закидають: треба було звернутися раніше. Але ж часом порушення зору виникають ще у ранньому віці. Як у маленької дитини можна виявити порушення зору?
— Є так звані контрольні методи: дитині демонструють перед очима іграшки і спостерігають, наскільки жваво вона реагує на яскраві кольори, на рухи. Батьки мають звернути увагу на очі дитини, чи не стали вони неприродно великими, оскільки бувають вроджені проблеми, що характеризуються підвищенням очного тиску (це надалі може призвести навіть до сліпоти). У дитини еластичні оболонки ока, і воно внаслідок підвищення тиску збільшується. Занепокоєння батьків повинно зумовити і те, що дитина косить. Тобто при будь-яких відхиленнях маля потрібно негайно проконсультувати у дитячого офтальмолога.
— Існує думка, що сонячне світло шкідливе для очей. Але я чув твердження про те, що сонячне світло корисне, і навіть існують спеціальні вправи для очей, засновані на спогляданні світила, якщо не дивитися на сонце вдень прямо «в лоб». Хто має рацію?
— Яскраве сонячне світло для очей, безумовно, шкідливе, тому на сонці хочеться мружитися. Це означає, що при максимально звуженій зіниці все одно багато світла потрапляє в око, організм від цього захищається, звужуючи очну щілину. А тривало звужена зіниця у деяких дорослих людей (старших за 40 років) може призвести до підвищення внутрішньоочного тиску. Втім, чутливість до сонячного світла — поняття суто індивідуальне. Тому якщо на сонці у вас з'являється сльозовиділення, різь в очах і бажання мружитися, терміново вдягайте сонцезахисні окуляри. А якщо дивитися прямо на сонце, опік сітчатки гарантовано.
Одначе сонячне світло може бути корисним. Світло сонця, що сходить або заходить, має цілющу стимулюючу дію на зоровий аналізатор і дозволяє до глибокої старості зберігати високу гостроту зору. Цим методом широко користуються йоги. Дивитися треба на червоне сонце, яким воно буває над самісіньким горизонтом, а на біле не можна. Якщо на природі доведеться побачити схід або захід, не втрачайте цю можливість стимулювати свій зір.
— Подейкують, що 90 відсотків темних окулярів, які зараз продають, ні від чого не захищають, а тільки шкодять зору.
— Згодний. Особливо шкідливі окуляри неприродних кольорів, які зараз увійшли в моду: рожеві, блакитні, жовті. Від ультрафіолетових променів вони не захищають, а кольорові фільтри негативно впливають на очі. Якщо хочеться віддати данину моді, то краще брати зелені окуляри, які благотворно діють на зоровий аналізатор, але таке скло має бути високої якості.
Хороші фірмові сонцезахисні окуляри дають більш чітке зображення, ніж неозброєне око. Тут головна небезпека — купити за великі гроші підробку. Тож слід вимагати сертифікати, вивчати голограми, уважно оглядати фірмові знаки, коротше, бути пильними. А носити окуляри чи ні, вирішуйте самі. Якщо яскраве сонячне світло не викликає у вас проблем, можна обійтися без сонцезахисних окулярів, але мучити власні очі не варто.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАЛИШАТИСЬ У ФОРМІ
  • КОЛИ ПОЧИНАЄТЬСЯ СТАРІСТЬ?
  • ЩЕ РАЗ ПРО ДЕННИЙ СОН
  • Є ПІДОЗРА НА ДІАБЕТ? МЕРЩІЙ У СПОРТЗАЛ!
  • ПЕРШ НІЖ ЗАВЕСТИ КОСУ...
  • ЧОТИРИ СХОДИНКИ ДО КОНДИЦІЇ
  • КАРТИНИ ЮНОЇ ХУДОЖНИЦІ ЛІКУЮТЬ ДУШУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».