Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
НА СЦЕНІ — БАЛЕТНА ЛЕГЕНДА
Про незбагненне й високе почуття любові пишуть романи і повісті, складають вірші, поеми і, звичайно, легенди. Одну з них, яка стала основою балетної вистави «Легенда про любов» на музику видатного сучасного азербайджанського композитора Аріфа Мелікова, відтепер розповідатимуть на сцені Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Шевченка.

Історія цього твору, який вважається перлиною азербайджанської музичної культури, розпочалася на початку 1960-х. Тоді молодий композитор Аріф Меліков, випускник Бакинської консерваторії й учень славетного Кара-Караєва, мав зовсім невеличкий доробок, до якого входила одна симфонія та кілька інструментальних творів. І раптом — творче осяяння і як його наслідок — великий балет зі складним багатоплановим сюжетом, пульсуючою музичною драматургією, винятково красивою оркестровою палітрою, цільністю всіх компонентів великого музично-сценічного твору. Тому нікого не здивувало, що балетом одразу зацікавився хореограф Юрій Григорович. Він без вагань включив першопрочитання твору у плани Ленінградського театру опери і балету імені С. Кірова. Прем'єра відбулася 23 березня 1961 року і стала яскравою подією в балетному мистецтві, відкривши не тільки чудового композитора, а й блискучий балет, якому випаде довга і прекрасна сценічна доля.
У Київському театрі опери та балету «Легенду про любов» уперше поставили 1967 року, і ця постановка стала етапною не лише для театру, а й для хореографа Анатолія Шекери, який саме цією виставою розпочав плідну роботу на столичній сцені, створивши тут близько двадцяти успішних спектаклів. У 1992 році Анатолій Шекера здійснює другу редакцію своєї хореографічної партитури, виводить на сцену блискучу плеяду молодих виконавців: Олену Філіп'єву, Олену Горбач, Ірину Задаянну, Миколу Прядченка, Максима Моткова, Дмитра Клявіна.
У Національній опері України кажуть, що «Легенду про любов» на цій сцені втілюють у середньому раз на двадцять років, тож згідно з арифметикою настав час для нової зустрічі з твором, що здобув світову славу (від дня першої прем'єри постановки балету відбулися на шістдесяти п'яти сценах у різних країнах світу). Та, певна річ, справа не тільки в арифметиці. Виросло нове покоління глядачів, і йому не завадило б подивитися такий оригінальний і самобутній балет, що оспівує не сите, заможне життя, а вічні моральні цінності — любов, здатність до самопожертви, вірність громадянському обов'язку.
Напередодні прем'єри, за традицією, творці вистави зустрілися з журналістами. І знаєте, що впало в око? Не звичне і природне в подібних випадках хвилювання, а спокій, умиротворення, окрилення і задоволення від зробленої справи.
«До цієї постановки ми йшли протягом тривалого часу,— говорить генеральний директор-художній керівник Національної опери України Петро Чуприна.— Ініціатива повернення балету належить Елеонорі Стебляк, яка є продовжувачем справи Анатолія Шекери. За сприяння у роботі над виставою завдячуємо послу Азербайджану в Україні Таляту Алієву. Українсько-азербайджанське культурне співробітництво набуває динамізму: у Національній опері вже відбулося кілька спільних акцій, це були концерти, на яких звучали твори азербайджанських композиторів. Нині ж ми об'єднали зусилля, аби балет «Легенда про любов» поповнив репертуар театру».
Емоційно і проникливо розповідала про нове втілення твору балетмейстер-репетитор, народна артистка України Елеонора Стебляк:
«Якщо збираються три генії, неодмінно має вийти шедевр. Так і сталося, коли на київській сцені над постановкою працювали такі великі митці, як хореограф Анатолій Шекера, сценограф Євген Лисик, а третім генієм є, звісно, композитор Аріф Меліков. Плодами їхньої співпраці стали виразна й різноманітна мова танцю, видовищне сценічне оформлення. А музика вражає настільки, що під час репетицій навіть актори кордебалету, не задіяні у тій чи іншій сцені, стоять за лаштунками і слухають чарівні мелодії. У виставі хочемо сказати, що людина, руйнуючи чиєсь життя, завдає непоправної шкоди собі. Адже відсутність душевного спокою, відчуття того, що ти потрібний і корисний, призводять до загибелі».
Члени постановчої групи розповіли також, що нинішню постановку балету вони присвятили 75-річчю Анатолія Шекери. Власне, цю сценічну версію можна назвати ще однією редакцією постановки визначного українського хореографа, оскільки суттєвих змін немає: оновлено костюми і за згодою автора музики внесено незначні корективи у фінальні сцени другої та третьої дій, які, однак, не порушують цілісності музичної драматургії.
Отже, «Легенду про любов» в усій її красі та притаманній східній культурі загадковості, з елементами класичної хореографії та модерного балету — виставу, котра не має звичної для нас сюжетної канви, а є балетним еквівалентом драми Назима Хікмета, глядачі Національної опери України можуть подивитися у виконанні досвідчених та молодих артистів. Серед виконавців ролей — народна артистка України Олена Філіп'єва (Мехмене-бану), заслужені артисти Тетяна Голякова (Ширін), Максим Чепик (Ферхад), Ігор Буличов (Візир), Олег Токар (Незнайомець) та багато інших.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАВДЯЧУЮЧИ ЗНАХІДЦІ...
  • ДНІ ПОЛЬСЬКОГО КІНО
  • ГОГОЛЬFEST ВИЙДЕ ЗА МЕЖІ СТОЛИЦІ
  • У СВІТЛАНИ ЗЕЛЕНОЇ — СВОЯ ПОМПЕЯ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».