Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПРИНЦИП НЕЗВУЖЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ
Дбаючи про соціальний захист пенсіонерів, уряд України розробляє стратегічний план щодо здійснення пенсійної реформи. Міністерство праці та соціальної політики і його очільник Василь Надрага сподіваються, що за два роки (2010–2011) вдасться насамперед подолати розрив між доходами та видатками ПФУ (зазначу, що загальний бюджет Пенсійного фонду в 2010 році становить 192 млрд грн). Крім того, ставиться завдання протягом 2010–2011 років зробити ПФУ спроможним самостійно збирати кошти, аби виплачувати трудові пенсії повністю за рахунок власних надходжень.

Усім відомо про підвищення прожиткового мінімуму та доведення до його рівня мінімальних пенсій, бо пенсіонери вже одержали повністю виплати за травень, а ПФУ та його структури на місцях виплачують вже червневі пенсії. Але заковика ось у чому. Розмова з пенсіонерами біля поштового віконця, де виплачують пенсії, виявила невдоволення багатьох із них. Ідеться про недосконалість нашої пенсійної системи. Багато хто скаржиться: «Ось у мене 50 років стажу, а в сусіда ледве п’ять набігає. А пенсії або зовсім не відрізняються, або мають незначні відмінності. Знову зрівнялівка?»
Це знають усі, у тому числі й міністерські посадовці. І вони погоджуються: «Справді, у 6,8 млн пенсіонерів, або половини їхнього складу (дані на 1 січня 2010 року) розмір трудової (страхової) пенсії був ще недавно меншим за прожитковий мінімум. Тепер становище виправлено. Але зрозуміло, що треба рухатися далі. Уряд налаштований відновити диференціацію пенсій з урахуванням трудового внеску. Зрозуміло ж бо, що розмір пенсій тих, хто має тривалий трудовий стаж, повинен суттєво перевищувати ті, що даються на виживання: соціальні, мінімальні, різні види допомоги, що виплачуються замість пенсій.
До заслуг нової влади можна віднести й те, що вона сповідує закладений у Конституції принцип незвуження набутих прав. Була велика спокуса в умовах фінансової кризи знайти «зайву» копійку, урізавши пенсії пенсіонерів, які працюють. Поміркувавши, влада від цієї ідеї відмовилась. Основні реформи стосуватимуться осіб допенсійного віку, які працюють, особливо молоді.
Пенсіонерів цікавить, чи зміниться цього року коефіцієнт заміщення заробітної плати. Фахівці на це запитання відповідають так:
— Позиція уряду полягає в тому, щоб і надалі забезпечити співвідношення середнього розміру пенсій і зарплат (коефіцієнт заміщення на рівні не менш як 45%). Щоб досягти цього, вже нині вживаються заходи до наповнення бюджету ПФУ. Ідеться насамперед про залучення до участі в пенсійному страхуванні якомога більшої кількості людей (самозайнятих осіб, які сьогодні неповною мірою сплачують пенсійні внески, а також детінізацію зайнятості й доходів, більш ефективне використання бюджетних та страхових коштів).
І ще одне. На обговорення громадськості винесено питання про можливе збільшення страхового (трудового) стажу для жінок і чоловіків при призначенні мінімальної пенсії. Нині, щоб її одержати, жінка повинна мати 20 років стажу, чоловік — 25. Це питання передбачається переглянути за участю громадськості (адже якщо людина живе 60–80 років, чому в неї має бути такий малий трудовий стаж?)
Крім того, має бути переглянутий вік виходу на пенсію. Річ у тім, що у нас є професії, де пенсія надається в 45–47 років, причому це не шахтарі, не металурги, а представники менш шкідливих робіт.
Серед завдань реформування пенсійної справи — удосконалення порядку індексації пенсій та перерахунок їх у зв’язку з осучасненням заробітку.
Одне слово, здійснення перерахованих заходів пенсійного реформування допоможе, з одного боку, наповнити пенсійну скарбничку, а з іншого — поліпшити пенсійне забезпечення. Адже будуть кошти, буде з чого підвищувати й диференціювати виплати.
також у паперовій версії читайте:
  • УСУНУТИ ДИСКРИМІНАЦІЮ
  • ЧИ ЗРОСТАТИМУТЬ НАДБАВКИ ДО ПЕНСІЙ?
  • БІДНІСТЬ РОДИН ІЗ ДІТЬМИ ФОРМУЄ УСПАДКОВАНЕ ЗУБОЖІННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».