Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НАШІ ЗЕМЛЯКИ У «ГРЕЦЬКІЙ ЗАЛІ»...
Україна і Греція пов'язані давніми історичними відносинами. Греки — один із найдавніших етносів, що мешкає на території сучасних українських земель. Нині в цій державі Європейського Союзу працює понад 100 тис. наших мігрантів. Про українсько-грецькі зв'язки розповів голова правління грецького благодійного фонду «Парфенон» Володимир Креховецький.

Історія: грецька присутність
Греки здавна живуть на теренах нашої держави. У VIII–VI ст. до н. е. вони почали з'являтися у Північному Причорномор'ї: вели активну торгівлю, засновували міста-колонії. Перше з них утворено на острові Березань у другій половині VII ст. до н. е. Пізніше виникли Ольвія на Бузі, Тира на Дністрі, Феодосія, Пантикапей, Мірмікей, Німфей, Херсонес у Криму. У VI ст. до н. е. виникає Боспорське царство. Грецькі поліси справили величезний культурний та економічний вплив на місцеве населення.
Київська Русь підтримувала тісні відносини з Візантійською імперією. Особливо пожвавились вони після хрещення Русі у 988 р. Економічні й політичні зв'язки підтримували постійними династійними шлюбами між візантійськими імператорськими династіями та Рюриковичами. Падіння Візантійської імперії спричинило еміграцію православного населення з її території. Значна частина греків знайшла притулок на українських землях.
Грецькі книги друкували у Львові та Вільно. Вся освітня й друкарська діяльність православних у Львові того часу була пов'язана з братством і грецькими поселенцями. Братство також заснувало у Львові 1591 року велику лікарню. Архієпископ Арсеній Елассонський став першим викладачем грецької мови в школі Львівського Ставропігійського Успенського братства та створив першу двомовну грецько-слов'янську граматику під назвою «Адельфотес» (братство).
З другої половини XVI ст. у Львові процвітає грецька купецька громада. Згідно з архівними документами, грецькі торговці були найвпливовішим чинником економічного життя регіону, і водночас вони зробили суттєвий внесок у політичний поступ місцевого населення та захист православ'я.
У 1657 р. група грецьких купців отримала торгові привілеї від гетьмана Богдана Хмельницького. У Києві було засновано грецький Катерининський монастир. За наказом уряду Катерини ІІ на теренах українського Причорномор'я та у Криму з'явились грецькі військові поселення. Згодом поселяни перейшли на хліборобство і торгівлю. Соціальні потрясіння ХХ ст. позначилися і на грецьких громадах України. Багато людей емігрувало, значна частина асимілювалася. За переписом населення 1926 р. в УРСР жило 124 тис. греків (у Приазов'ї, Криму, на Одещині). За переписом 2001 р. в Україні — 91,5 тис. греків, більшість яких (77,5 тис.) оселилась у Донецькій області. 6,4% греків України заявили, що вважають рідною мовою грецьку, решта назвали рідною російську мову.

Українські заробітчани
Греція, як відкрита держава, вабить не лише своїх людей, котрі живуть у різних країнах світу, а й приймає заробітчан з інших держав. «Греція — четверта країна у світі зі кількістю мігрантів з України (після Росії, Польщі та Італії). Загальна кількість українських заробітчан у Греції налічує понад 100 тис. осіб. Можу зазначити, що виїзний туристичний потік із України до Греції становить близько 80 тис. осіб. Головна мотивація туристичного потоку: 18% — службові поїздки, 47% — організований туризм, 35% — приватна подорож»,— повідомив В. Креховецький.
Основу українських мігрантів складають особи віком від 30 до 50 років (70%). Лише 20% — молодь від 18 до 30 років. Переважна частина трудових мігрантів — жінки (75%). 34,69% — жінки 36–45 років. Сумно, що на заробітки виїздять люди з вищою освітою (36,73%). Не маючи пристойного заробітку вдома, вони змушені шукати кращої долі за межами батьківщини. Їм доводиться залишати свої родини, адже більш ніж половина (58,5%) респондентів перебуває в шлюбі. Метою перебування за кордоном 93,19% осіб назвали заробіток.
На яку роботу може влаштуватися українець з вищою освітою? Як і в інших європейських державах, у Греції існує гостра нестача персоналу, котрий може виконувати низькокваліфіковану роботу. Це сільгоспробітники, будівельники, прибиральниці, няні, хатні робітниці, працівники готелів і ресторанів. «Найчастіше українки доглядають за інвалідами та старими людьми, адже середня тривалість життя в Греції з-поміж чоловіків — 76 років, серед жінок — 81. За свою тяжку працю українки заробляють від 600 до 1000 євро. Вимоги до кандидатів цих робіт мінімальні: достатньо мати міцне здоров'я та навички по догляду за дітьми чи старими людьми. Дівчата до 25 років можуть влаштуватися офіціантками в ресторани, а от хатньої роботи їм не пропонують. Для цієї справи необхідні знання грецької чи англійської мов. Стосовно працевлаштування українських чоловіків, то їм знайти роботу складно. В їхніх послугах зацікавлені переважно восени, під час збирання цитрусових. За це заробітчани отримують 700–900 євро»,— розповів Володимир Креховецький.
Згідно з грецьким законодавством, будь-яка фізична особа, що регулярно отримує дохід у Греції, незалежно від громадянства та місця проживання, підлягає оподаткуванню.

Двостороння співпраця
Світова фінансово-економічна криза відчутно вдарила по Греції, позначилася на різних сферах буття.
З 2005 р. спостерігалася позитивна тенденція у показниках грецького експорту в Україну. Тамтешній експорт з 2004-го до 2007 р. збільшився удвічі. Проте, за даними національної статистичної служби Греції, у першому півріччі 2008 р. спостерігалося зниження грецького експорту порівняно з відповідним періодом 2007 року, близько 19%, і збільшення торгового дефіциту Греції на 60 відсотків.
Відповідно до даних (на 01.07.2008 р.) Держкомстату України, обсяг інвестицій грецького капіталу в українську економіку досягнув 236,2 млн. доларів США, що відповідає лише 0,5% загального обсягу іноземних інвестицій в Україні. Тут функціонує 89 підприємств із залученням грецького капіталу. Відзначається підвищений інтерес з боку великих грецьких банків до діяльності в Україні.
Основні екcпортовані товари Греції в Україну — бензин, косметика, цигарки, вугілля, верстати для виробництва, обробки скла та виробів з нього, цемент, лист алюмінію, брус алюмінію, фарби, лаки, шуби, ківі. Структура українського експорту до Греції — мінеральне паливо, чавун, сталь — досягають дві третини загального обсягу.
Україна експортує в Грецію необроблену нафту, мастильні матеріали, хлоретилен, соняшникову олію, соєві боби, марганець тощо. Сектори української економіки з найбільшими перспективами на майбутні роки — це харчова промисловість (обробка та пакування), агропромисловий сектор (найперше сільськогосподарське машинобудування, добрива), будівельні матеріали (мармур, алюміній), споживчі товари, розвиток програмного забезпечення, мобільна телефонія, транспорт, туризм і сфера кредитування.

Інна БОРИСОВА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЦІ НАД ДОНОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».