Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КРОК ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРТНЕРСТВА
24 травня у польському курортному містечку Сопоті відбулася неформальна зустріч представників міністерств закордонних справ країн «Східного партнерства» та Європейського Союзу. Обговорювалися питання умов реалізації спільних програм співробітництва.

Ініціатива «Східного партнерства» була урочисто започаткована у травні минулого року в Празі. Тоді її учасниками стали ЄС, Білорусь, Україна, Молдова, Вірменія, Грузія та Азербайджан. Географія представлених країн зробила цю форму співпраці фактично балтійсько-чорноморською політикою Євросоюзу.
Попри серйозні фінансові проблеми, які спостерігаються у Греції, Іспанії, Португалії та Італії, Європейський Союз зберігає досягнутий рівень фінансування спільних програм у форматі «Східного партнерства». Водночас політичні обставини змушують провести певну диференціацію країн-учасниць, адже вони є надто різними не лише за обсягами економіки, політичним впливом, а й за європейськими інтеграційними амбіціями. Так, із країн групи ГУАМ Азербайджан більше орієнтований на співпрацю з ісламськими країнами, насамперед Туреччиною. Однак у Баку вітають невизнання Євросоюзом незалежності Нагірного Карабаху та заперечення зв'язку між карабаським та косовським питаннями. Молдова та Грузія наразі переживають період гострої внутрішньої боротьби за владу між різними політичними силами. Це обмежує потенціал партнерства. Вичікувальну позицію ЄС займає щодо Білорусі, на активізації співпраці з якою наполягає Україна.
У свою чергу Україна очікує від відносин з Євросоюзом набагато більше, ніж всі інші учасники «Східного партнерства». На порядку денному залишаються переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Сопотська зустріч підтвердила готовність Європейського Союзу сприяти реформуванню енергетичного ринку України. Євросоюз вітав початок реальної демаркації державного кордону України з Росією, що створює передумови для більш плідних переговорів про запровадження безвізового режиму для громадян України в Шенгенському просторі. У жовтні поточного року на саміті в Брюсселі планується затвердити відповідний план дій. Загалом у Сопоті було зроблено черговий крок до організації відносин ЄС із його східними сусідами. Причому Україна переконливо довела, що, не заперечуючи участі у такому форматі відносин, вона готова до якісно нового етапу взаємодії з Європейським Союзом й у двосторонньому форматі. Звичайно, реалізувати потенціал такої співпраці буде можливо за умов подолання Україною та Євросоюзом негативних наслідків світової економічної кризи та послідовного дотримання Україною європейських правових норм та соціальних стандартів.
також у паперовій версії читайте:
  • ДИПЛОМАТИЧНА ПОРАЗКА ІРАНУ
  • КИТАЙСЬКИЙ ПРАГМАТИЗМ
  • КАРАБАСЬКЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ: ВІДДАЛЕНІ ПЕРСПЕКТИВИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».