Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПОГОДИННА ОПЛАТА ПРАЦІ
Кабінет Міністрів, відповідно до азбацу другого п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці», постановив: мінімальну заробітну плату в погодинному розмірі встановлюють водночас із визначенням розміру мінімальної заробітної плати на місяць за умовами і порядком, передбаченими ст. 9 і 10 Закону «Про оплату праці». При цьому мінімальну заробітну плату в погодинному розмірі визначають, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати за місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні.

Після завершення переговорів представників профспілок, власників або уповноважених ним органів, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди щодо мінімальної заробітної плати в місячному розмірі, Міністерство праці та соціальної політики розраховує мінімальну зарплату в погодинному розмірі та подає щороку до 10 серпня Мінфіну пропозиції для внесення до проекту державного бюджету на наступний рік мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі (її підвищення не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці).
Такий механізм розрахунку застосовують на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення в колективних договорах або за погодженням із профспілковими та іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу.
Те саме стосується фізичних осіб, які використовують найману працю з погодинною оплатою.
Нагадаємо, що чинним законом про Державний бюджет України на 2010 рік установлено погодинну оплату в розмірі: з 1 січня — 5,2 грн, з 1 квітня — 5,29, з 1 липня — 5,32, з 1 жовтня — 5,43 і з 1 грудня — 5,52 грн.
Погодинна оплата праці — це добре чи погано? Аналітики вважають, що хоча такий крок не є революційним, але він робить більш справедливою оплату праці, бо тепер погодинна оплата залежить від кількості робочих днів у місяці. Якщо, приміром, 22, як було в квітні, то за 50 відпрацьованих годин людина одержить 211 грн, виходячи з мінімальної зарплати 744 грн, а в травні 17 робочих днів і за 50 годин зарплата 273 грн, хоча робота та сама. Стабільна погодинна оплата вигідна всім, хто працює неповний робочий день (студенти, вагітні, інваліди).
З 1 січня також збільшаться соціальні виплати. Так, для одиноких матерів вони не можуть бути меншими за 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (на дитину до шести років держава доплачувала 189,5 грн, від 6 до 18 років — 232,8 грн, а з січня («заднім числом») піднімуть на 36,9 і 37,5 грн, відповідно з квітня — на 40,5 і на 42,3 грн. «Виграють» також малозабезпечені сім’ї.
Ми детально розповіли про зростання погодинної оплати праці, бо це новинка. Проте слід мати на увазі, що звичайну мінімальну місячну зарплату з травня теж підвищили до 884 грн (на 120 грн), із липня вона зросте до 888 грн (на 124 грн), із жовтня — до 907 (на 143 грн), із грудня — до 922 грн (на 158 грн). Компенсації за попередні місяці, починаючи з листопада 2009-го, сплачуватимуть нерівномірними частинами до кінця року.
Чи підвищуватимуть зарплати бюджетникам, кому і на скільки, поки що невідомо: проект постанови розробляють.
також у паперовій версії читайте:
  • ДОДАТОК ДО «ПРАВИЛЬНОЇ» ПЕНСІЇ
  • ЧИ МОЖНА ЗВІЛЬНЯТИСЯ ЗА УГОДОЮ СТОРІН?
  • З ПРИВОДУ ОДНОГО «ДРІБНОГО» ПИТАННЯ
  • ДОПОМОГА З ЧАСТКОВОГО БЕЗРОБІТТЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».