Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЕКОНОМІКА ПЕРЕД ВИКЛИКОМ ЕКОЛОГІЇ
Перипетії боротьби з грецькою фінансовою кризою переключили увагу з питань екології на питання економіки. Однак взаємозв’язок між ними є незаперечним та особливо проявляється під час економічної кризи, яка збіглася з кризою економічною.

На думку багатьох експертів, фундаментальне вирішення економічних проблем неможливе без технологічного прориву у використанні нових, так званих чистих джерел енергії. Заради цього мільярди доларів та євро вкладались у проект великого андронного колайдера, який має в разі успіху цього експерименту дати доступ до термоядерної енергії. Фізики вважають, що вона буде чистішою за нинішню ядерну енергію. Таким чином, принаймні теоретично, мають зменшитися викиди газів, які руйнують озоновий шар над планетою. Але поки що з метою вирішення цієї проблеми доводиться застосовувати політичні та економічні засоби.
Днями у Бонні відбулися консультації міністрів екології понад ста держав світу. На порядку денному було обговорення проблеми підготовки нового договору, який 2012 року має замінити ухвалений ще 1997 року Кіотський протокол. Особливого успіху учасники переговорів не досягли. Насамперед зберігаються розбіжності, з одного боку, між Євросоюзом та США, а з іншого — між розвинутими країнами та країнами, які розвиваються. Зокрема, Сполучені Штати не погоджуються на вимоги ЄС відмовитися від традиційних джерел енергії. Причому позиція Вашингтона не зазнавала змін навіть після недавньої масштабної екологічної катастрофи. 22 квітня поточного року в Мексиканській затоці потонула нафтова платформа, яка належала концерну «Брітіш петролеум». Цю подію вже назвали «нафтовим Чорнобилем». Економіка південних штатів США опинилася під ударом. Рибалки та захисники природи збирають доказову базу для мільярдних судових позовів проти «Брітіш петролеум». Причини екологічної катастрофи вбачають у безвідповідальності менеджменту концерну. Компанія вирішила зекономити на встановленні аварійних клапанів на глибоководній скважині. Президента Барака Обаму закликають згорнути проект видобутку нафти на американському узбережжі та віддавати перевагу енергетиці, яка не використовує спалення нафти або газу.
У свою чергу потужні забруднювачі повітря, якими за умов стрімкого індустріального розвитку стали Індія та Китай, вимагають поступок від США та Євросоюзу з приводу поділу квот на забруднення та умов торгівлі цими квотами. Продовження цих запеклих дебатів заплановано на листопад цього року в Кореї. Але часу на прийняття правильних рішень залишається все менше.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВА БРИТАНСЬКА ПОЛІТИЧНА ЕПОХА
  • КООРДИНАЦІЯ ДОПОМОГИ АФГАНІСТАНУ
  • ПРОБЛЕМИ ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ
  • ГРЕЦЬКО-ТУРЕЦЬКИЙ ДІАЛОГ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».