Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХВОРИЙ, АЛЕРГІЯ І ЛІКАРСЬКА ЕТИКА
Весна — найпрекрасніша пора року, але тільки не для алергіків. Добре, якщо людина точно знає, чому в неї «дере» в горлі, сльозяться очі або вона чхає. А якщо ні? Доводиться йти до лікаря. Як зрозуміти, чи потрібні всі ці дорогі обстеження або з нас просто хочуть витягнути більше грошей? На ці запитання, які цікавлять багатьох, відповідає лікар алерголог-імунолог Олена Міщенко.

— Річ у тім, що близько 90% інформації хороший лікар отримує, ретельно збираючи анамнез: ставлячи запитання про прояви хвороби, тривалість її перебігу, захворювання родичів тощо. У результаті в багатьох випадках із алергією стає все ясно вже з розмови, тож перелік подальших процедур може бути визначений індивідуально. Часто обстеження не потрібне зовсім: воно не дасть додаткової інформації. Шкоди здоров'ю від нього, звичайно, не буде, а ось гаманець пацієнта «постраждає».
— Як же визначити, від чого, наприклад, з'явилася кропивниця, якщо відомо більш як 200 причин її виникнення?
— При кропивниці шкіра вкривається сверблячим висипом, який схожий на опік кропиви. Алергообстеження буде малоінформативним, оскільки у дорослих пацієнтів воно дає практично нульовий результат. Частіше за все недугу викликають порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, проблеми в ендокринній системі, наявність прихованих вогнищ інфекції. Тому доцільно провести діагностику у відповідному напрямі (УЗД конкретних органів, біохімічний аналіз крові, аналіз на дисбактеріоз тощо) з подальшою консультацією у гастроентеролога, лора, ендокринолога. Але все це потрібне, якщо пацієнт не розуміє, чим викликаний напад. Якщо ж він чітко усвідомлює, що кропивницю спричинило вживання, скажімо, горіхів, або укус комах, додаткові обстеження не є необхідними.
Звісно, у деяких випадках алергообстеження не уникнути. Наприклад, якщо за анамнезом є підозра, що в людини алергія на домашній пил, кліща домашнього пилу, хатніх тварин, цвітіння, але точно пацієнт визначити не може. У цьому разі треба виявити алерген. Тоді лікар дасть рекомендації щодо способу життя і пропише препарати, які полегшать стан хворого.
— До будь-якого спеціаліста-практика завжди стоїть черга представників фармацевтичних компаній, які пропонують виписувати саме свої препарати. Чим насправді керується фахівець, призначаючи ті чи інші ліки? Нерідко виникає сумнів: чи не можна замінити препарат більш дешевим аналогом?
— Часто, починаючи лікувати бронхіальну астму, лікарі призначають гормональні інгалятори другого і третього покоління. Тобто доволі сильні, які агресивно впливають на гормональну систему організму. Ці препарати дійсно ефективно долають напади задухи, однак коштують приблизно у 2,5 раза дорожче. У цьому випадку важко сказати, чим керується лікар. Він може просто бажати пацієнтові швидкого одужання, а не обов'язково хоче отримати матеріальну вигоду.
Аналогічна ситуація і з лікуванням алергічних ринітів. Одні лікарі починають з негормональних препаратів на основі кромоглікату натрію (більш дешева стратегія, але не завжди ефективна), а інші відразу ж призначають гормональні спреї другого і третього покоління, які значно дорожчі, але дієвіші.
Не варто підозрювати лікаря в користі, якщо він наполягає на купівлі антигістамінних препаратів другого і третього покоління. Ці засоби ефективніші і дають меншу кількість побічних дій порівняно з аналогічними ліками першого покоління, від яких може бути сонливість, знижуватися працездатність тощо. Також виправданою є рекомендація купувати фірмові препарати, а не дешевші аналоги маловідомих виробників. Це обумовлено тим, що ліки мають бути максимально безпечними, «чистими», якщо йдеться про людину з проблемним імунним статусом.
Багато алергіків, змучених постійними проблемами з сезонними алергіями, періодично отримують рекомендації щодо введення гормонів тривалої дії, які звільняють від нападів на місяць. Вони дають видимий ефект, проте такі ліки агресивно впливають на організм, пригнічуючи роботу надниркових залоз. Якщо лікар не повідомив вам цієї інформації, описавши лише плюси, варто насторожитися: про вас він піклується чи про свій заробіток?
— Усе частіше алергікам призначають АСІТ, що це за лікування?
— Алерген-специфічна імунотерапія — традиційний і єдиний метод лікування алергії та бронхіальної астми, який впливає на імунологічну природу запалення. Тобто усуває, а не пригнічує основну причину симптомів захворювань. Вона володіє низкою переваг перед препаратним лікуванням. АСІТ є єдиним нині методом, спроможним змінити ставлення організму до алергену та запобігти подальшому розвитку хвороби. Цей метод давно застосовується у світі, але залишається найбільш сучасним і ефективним.
Принцип АСІТ полягає у застосуванні препаратів, створених на основі самих алергенів. Це проста процедура, яка виконується тільки лікарями-алергологами. Пацієнт отримує серію ін'єкцій із ворожими алергенами у концентрації, що поступово зростає. Зрештою підвищується стійкість до цих алергенів. Для досягнення бажаного ефекту проводять три–п'ять курсів терапії або один курс перед сезоном. Це знімає симптоми на тривалий час, знижує необхідність прийому симптоматичних ліків, пов'язаних із алергією, попереджає появу чутливості до інших алергенів, блокує прогресування хвороби від риніту до астми. Ефект АСІТ, наприклад, при полінозі сягає 90%. Останнім часом ця терапія проводиться і пилковими алергенами — у вигляді розчинів для прийому всередину.
До речі, і в цьому разі необхідно пам'ятати про ще одну банальну стратегію виманювання грошей — надмірно часті візити до лікаря. Якщо пацієнт проходить АСІТ, то спостереження за кожною процедурою цілком виправдане (зазвичай вони проводяться від одного до трьох разів на тиждень). У інших випадках, якщо стан більш-менш стабільний, відвідування поліклініки два-три рази на рік є цілком достатнім для контролю за лікуванням.

Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗСЛАВНА ДОЛЯ ПІГУЛОК ДЛЯ СХУДНЕННЯ
  • ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ І АПЕТИТ
  • ЦЯ ДИВОВИЖНА ЧОРНИЦЯ!
  • «КРИЗА СЕРЕДНЬОГО ВІКУ» — МІФ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».