Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
БЛАГОРОДНА МІСІЯ ПРОСВІТИТЕЛІВ
Цей день став святом єднання всіх слов’ян: українців, росіян, білорусів, болгар. Воно об’єднує людей будь-якого віку, принципів, політичних орієнтацій, допомагає глибше усвідомити спільність витоків і культурних традицій, сприяє розквіту духовності. Весь слов’янський народ шанує і славить творців давньоболгарської та слов’янської писемності, святих братів Кирила і Мефодія.

24 ТРАВНЯ— ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА КУЛЬТУРИ, ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ СВЯТИХ КИРИЛА І МЕФОДІЯ
На рубежі Х–ХІ ст. найбільшими осередками слов’янської писемності стають Київ, Новгород, центри інших давньоруських князівств. На Русі було створено найдавніші слов’яномовні книги, що дійшли до нас: Остромирове євангеліє, збірник Святослава, Архангельське євангеліє.
В Європі книгодрукування виникло у 40-х роках ХV ст. Першу слов’янську друкарню засновано у Кракові в 1491 р. Ш. Фіолем, першу на території колишнього Союзу — у 20-х роках ХVІ ст. у Вільнюсі Ф. Скориною.
У розвиток слов’янської писемності та культури зробили великий внесок просвітителі брати Кирило і Мефодій. Відомо, що вони були високоосвічені люди.
У 863-му Кирило відправився з братом у місіонерську подорож до Моравії. Вони привезли з собою майже цілком перекладену церковнослов’янською «Євангелію». Братами було розроблено першу впорядковану слов’янську азбуку, чим вони започаткували розвиток слов’янської писемності. Отже, на той час було створено першу для слов’ян азбуку — глаголицю, яка через століття видозмінилася на кирилицю.
Кирило, молодший брат, прожив 42 роки і помер 869-го в Римі. Мефодій пережив його на 16 літ, але це були роки утисків і поневірянь. Та у братів були учні й послідовники, котрим удалося створити осередок слов’янського просвітництва у Преславі. Тоді ж з’явилися оригінальні твори, насамперед трактат староболгарського книжника Чорноризця Храбра «О Письмєнєхъ».
Брати Кирило і Мефодій переклали з грецької книги, що сприяли розвитку літературної мови й слов’янської книжкової справи. Вони проводили велику просвітницьку роботу серед західних і південних слов’ян, крім того, вели самовіддану боротьбу проти спроб німецько-католицького духовенства заборонити слов’янську азбуку та книги. Кирило і Мефодій були основоположниками першої літературно-писемної мови слов’ян — старослов’янської, на основі якої потім було створено давньоруську, давньоболгарську та літературні мови інших слов’янських народів.
Імена святих рівноапостольних Кирила і Мефодія популярні серед слов’ян, їх шанують в усьому християнському світі. Не забувають про них і у нас: перший пам’ятний знак і меморіальну дошку болгарським братам-просвітителям відкрито в Києво-Печерській лаврі у 1989 р. Пам’ять про них увічнено також у скульптурній композиції на Михайлівській площі столиці України.
Цікаво, що перша точно датована друкована книга на Русі — це «Апостол», яку випустили 1564-го І. Федоров і П. Мстиславець у Москві. Створення друкарської машини у 1814 р. поклало початок сучасній поліграфії. Стародавні пам’ятки слов’янської писемності «Київські глаголичні листки» (Х ст.), рукописні книги ХІ–ХVІІІ ст. зберігаються в Національній бібліотеці України імені В. Вернадського.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ КІНЧАЄТЬСЯ СОН РОЗУМУ...
  • СОЛІСТИ «КОВЕНТ ГАРДЕН» ПОРАДУВАЛИ КИЇВСЬКИХ МЕЛОМАНІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».