Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЧЧИНА ХОЧЕ ВИВЕДЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ
Під час вашингтонського саміту з ядерної безпеки на німецько-американських переговорах було порушено тему виведення американської тактичної ядерної зброї з території Німеччини. Німецький уряд в коаліційній угоді ХДС/ХСС-ПВД з жовтня 2009 року підтримав таку форсовану Партією вільних демократів ініціативу, а міністерство закордонних справ робить послідовні кроки щодо її реалізації.
Проект розглядають також як жест у бік РФ, його метою є поліпшення відносин НАТО–Росія.

Німці наполягатимуть на включенні ядерної політики, у тому числі розміщення американських ядерних зарядів у Європі, до розробки нової стратегічної концепції Альянсу. Однак не треба очікувати односторонніх рухів з боку Німеччини з огляду на те, що коаліціянти з ХДС/ХСС підтримують ідею виведення американських боєголовок з Німеччини за умови, що це не буде односторонній жест, а Росія і США проведуть перемовини стосовно скорочення російського арсеналу.

Успіх Вестервелле
Положення коаліційної угоди, в якій ХДС/ХСС і ПВД виступають за виведення американської тактичної ядерної зброї з Німеччини, як і наступні кроки німецького МЗС становлять перелом у політиці ФРН і є особистим успіхом Гвідо Вестервелле.
Понад сорок років розміщення американської тактичної зброї у Німеччині й можливість брати участь в ухваленні рішень про її застосування в разі війни були одним із головних елементів німецької політики безпеки. Німці вважали, що американська тактична зброя у ФРН та інших європейських країнах є надійною «охоронною парасолькою» (в часи «холодної» війни) і є символічним та фактичним військово-політичним зв'язком Сполучених Штатів з Європою. Хоча в уряді великої коаліції (2005–2009) з боку СДПН з'явилися постулати про виведення американської атомної зброї з ФРН, та ще у 2009-му канцлер Ангела Меркель чинила опір цій вимозі.
Ініціатива виведення американської тактичної ядерної зброї з території ФРН стала знаковим проектом лідера ПВД Гвідо Вестервелле під час виборчої кампанії до бундестагу у вересні 2009 року. З огляду на високий виборчий результат, ПВД наполягла на внесенні свого положення до коаліційної умови, незважаючи на скептицизм християнських демократів. Наприкінці лютого Вестервелле разом із міністрами закордонних справ країн Бенілюксу і Норвегії відправив Генеральному секретарю НАТО лист, у якому вимагав внести питання скорочення арсеналів тактичної ядерної зброї та ядерної політики НАТО до порядку денного квітневого саміту міністрів закордонних справ НАТО в Таллінні та дискусії над новою стратегічною концепцією Альянсу. Ініціативу підтримала фракція ХДС/ХСС, яка у березні підписала з іншими партіями, представленими у бундестазі, відповідну ухвалу.

Цілі політики
По-перше, наполягання на проекті має принести Гвідо Вестервелле підтримку електорату на виборах до бундестагу. Німецьке суспільство критично налаштоване щодо американської атомної зброї, розміщеної у ФРН. В основі цього ставлення, серед іншого, є антиамериканізм частини американських виборців і їхнє пацифістське налаштування. Крім цього, Вестервелле, просуваючи проект, хоче позиціонувати себе як державного діяча у закордонній політиці й безпеці держави, чим він (після виборчої кампанії й отримання посади міністра закордонних справ) займався мало.
У перспективі він прагне залишитися в німецькій історії як міністр закордонних справ з питань атомного роззброєння. Додатковим імпульсом для просування ініціативи є заплановане зняття з озброєння бундесверу літаків «Торнадо», які в разі рішення НАТО про застосування атомної зброї доставляли б американські боєголовки до місця завдання удару. Їх мають замінити німецькі «Єврофайтери», не пристосовані для цієї функції. У зв'язку з великим бюджетним дефіцитом Німеччини, проголошення модернізації або закупівлі відповідних літаків і пов'язані з цим кошти та публічна дискусія у суспільстві могли негативно вплинути на рейтинги уряду.
По-друге, ФРН нині хоче досягти у закордонній політиці кількох цілей в різних площинах. Німецьку ініціативу слід інтерпретувати передовсім у контексті відносин НАТО–Росія. РФ з німецької перспективи не становить загрози і вбачається як необхідний партнер для формування євроатлантичної архітектури безпеки, до якого належить застосовувати можливі способи формування довіри.
Крім того, Німеччина вважає, що американська ядерна зброя в Європі не виконує функції відлякування перед нинішніми асиметричними загрозами євроатлантичного простору (таких, наприклад, як тероризм), вона може загрожувати, коли стане об'єктом терористичного нападу. Опосередковано ініціатива сприяє також реалізації постулату Німеччини щодо збільшення значення НАТО як місця стратегічної дискусії між США і європейськими партнерами з фундаментальних питань євроатлантичної безпеки. На думку Німеччини, таким чином вона зараз використовується недостатньо.
Подібна дискусія в рамках НАТО може стати додатковим імпульсом для американсько-російських переговорів з питання скорочення арсеналів тактичної ядерної зброї після підписання нового договору СТАРТ. За ініціативою Німеччини стоїть також вагомість німецької позиції та ініціативи в НАТО, у тому числі як союзника, що формує дискусію про нову стратегічну концепцію Альянсу. У контексті празької промови президента США Барака Обами, в якій він закликав світ до повного ядерного роззброєння. А німці прагнуть опинитися серед піонерів політики роззброєння.

Чого можна сподіватися від Німеччини?
Здається, що німці не здійснюватимуть кроки, що суперечать інтересам та позиції решти членів НАТО, і намагатимуться діяти на користь вироблення компромісу в цьому питанні. Він може полягати у початку переговорів між США і Росією щодо скорочення арсеналів тактичної атомної зброї та повного виведення з Європи або скорочення американського озброєння (залишення тільки на території баз в Італії й Туреччині). Німеччина хоче досягти компромісу і внести його до нової стратегічної концепції, яка має бути ухвалена на саміті НАТО у Лісабоні в листопаді нинішнього року і привести до виведення атомних боєголовок до 2013-го — наступних парламентських виборів.
Нині німецьке МЗС прагне згладити враження, ніби ФРН хоче в односторонньому порядку без погодження із союзниками «протиснути» виведення американських атомних боєголовок з Німеччини. Адже не в інтересах країни, щоб зброя, виведена з території Німеччини, потрапила до іншої держави Альянсу, приміром до Східної Європи. Це суперечитиме основній меті ФРН, якою є поліпшення відносин з Росією.
Християнські демократи, змінюючи свій багаторічний традиційний підхід до питання виведення американської ядерної зброї з ФРН, поставили лібералам дві умови: ініціатива мусить бути погоджена зі США та європейськими союзниками (у тому числі в рамках нової стратегічної концепції), а скорочення кількості тактичних ядерних боєголовок має також стосуватися російського арсеналу.

За матеріалами іноземної преси підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БРІК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».