Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
МОСКВА «УБЛАЖАЄ» ДЕЛІ
РФ намагається завоювати прихильність Делі, яка все уважніше придивляється до Вашингтона. Російська делегація під керівництвом прем’єра Володимира Путіна підписала минулого тижня в Індії мільярдні договори. Росіяни продадуть цій країні 29 винищувачів МіГ-29К за ціною приблизно 1,5 мільярда доларів, а в майбутньому збудують 12 атомних реакторів.

Ці літаки призначено для авіаносця «Адмірал Горшков» (також купленого у Росії). Ще у 2004 році сторони домовилися, що Москва продасть і модернізує його за 750 мільйонів доларів. Із часом виявилося, що цього замало, а Індія відмовлялася від додаткової оплати. Проте в результаті погодилися на два мільярди доларів.
У процесі переговорів росіяни особливо наголошували на «стратегічному» характері партнерства з Індією. Мас-медіа (російські й західні) підкреслювали, що йдеться про щось більше, ніж договір купівлі-продажу. Останніми роками Делі віддає перевагу зміцненню відносин із Вашингтоном. «Візит Путіна допомагає Росії в умовах гострої конкуренції залишитися важливим партнером азійського гіганта»,— пише «Независимая газета».
«Індійська влада вельми спритна — вона не ставитиме все на одну карту. Безперечно, багато що залежить від співпраці зі США, тож вона пам’ятає про американські санкції за володіння ядерною зброєю. Тим часом Москва є традиційним солідним партнером. 70–80% усього озброєння — радянського або російського виробництва»,— зазначає російський військовий експерт Віктор Літовкін.
В. Путін пообіцяв також розширення співпраці з Індією в галузі банківської справи і технології, участь представника Індії у космічному польоті. Москва прагне до 2015 року збільшити обсяг торгівлі з Індією з нинішніх восьми до 20 мільярдів доларів.
Російський прем’єр навіть знайшов час для проведення он-лайн-конференції з індійськими бізнесменами з Бангалора, Калькутти і Мумбаю. Серед іншого, він переконував їх, що геополітичні інтереси обох країн ідентичні, немає кращих і безпечніших реакторів, ніж російські, й заохочував до участі у розвитку російського GPS, тобто системи GLONAS.
«Індія не хоче надто залежати від Сполучених Штатів. Проте Володимир Путін, як і Барак Обама мусить бути обережний, щоб формування союзу на індійському субконтиненті не розкрутило гонки озброєнь у Південній Азії»,— попереджає «Файненшел таймс». США дивляться на Індію як на регіональну противагу Китаю, а також величезний потенційний ринок. Тому від часу візиту до Індії у 2000 році тодішнього президента США Білла Клінтона Вашингтон активізував свою участь в індійських справах.
«За такої розстановки сил Росія почувається залишеною і хоче надолужити втрачене. Глобалізація зменшила потенційне значення РФ для Індії. Захід для країни став культурним центром. Індуси їздять туди по освіту і тільки деякі з них дивляться на північ»,— зазначає «Файненшел таймс».
також у паперовій версії читайте:
  • США ПОТРІБНА СИЛЬНА ЄВРОПА
  • ПЕНТАГОН ПИЛЬНУЄ ЗА ПІДНЕБЕСНОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».