Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИБІР РОСІЯН
14 березня 2010 року відбулися вибори до місцевих представницьких органів самоуправління відразу в 75 регіонах Російської Федерації. Партії, які представлені в Державній Думі — «Єдина Росія», «Комуністична партія Російської Федерації», «Ліберально-демократична партія Росії» та «Справедлива Росія» взяли участь у виборах до всіх місцевих адміністрацій.

Фракції, що не представлені в Думі, мають скромніші претензії. Кандидати від «Патріотів Росії» брали участь у виборах в трьох суб'єктах федерації, «Праве діло» — у двох. Натомість ліберальна партія «Яблуко» взагалі не була допущена до перегонів.
Найбільш запекла боротьба, як і передбачали російські політологи, точилась у Республіці Алтай, Ямало-Ненецькому автономному окрузі, Хабаровському краї, Калузькій, Курганській, Воронезькій, Рязанській, Свердловській областях. Правляча партія «Єдина Росія» претендувала на абсолютну перемогу, попри важкі кризові умови. На фініші виборчої кампанії в багатьох регіонах Російської Федерації відбулися акції протесту через підвищення цін на паливо та послуги житлово-комунального господарства.
Внаслідок цього виборча машина «керованої демократії» могла дати збій. Випереджаючи такий розвиток подій, президент Дмитро Медведєв заявив про намір обмежити традиційні методи «виправлення» результату волевиявлення, а саме дострокове голосування. Крім того, до російського законодавства має бути внесено положення про гарантування рівноправного доступу всіх партій до місцевих, передусім електронних, засобів інформації.
Економічна криза послабила жорстку виконавчу вертикаль влади. Однак особливість російської ситуації полягає в тому, що глав республік та губернаторів представницькі органи влади самостійно не обирають, їх «рекомендує» Москва. За цих обставин очікувану перемогу в більшості регіонів здобула «Єдина Росія», але судове з'ясування стосунків по багатьох виборчих округах триватиме. Адже без надійного тилу в регіонах політичним силам не варто розраховувати на посилення впливу на Кремль. У свою чергу федеральний центр не поспішає ділитися реальною владою з регіонами.
також у паперовій версії читайте:
  • ІРЛАНДСЬКИЙ ДЕНЬ
  • АКТИВІЗАЦІЯ «БЛИЗЬКОСХІДНОГО КВАРТЕТУ»
  • РЕАНІМАЦІЯ МИТНОГО СОЮЗУ
  • ДИПЛОМАТИЧНА СЛУЖБА ЄС

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».