Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ВІДТВОРИЛИ «ТИТАНІК»
В американському штаті Теннессі восьмого квітня відкриють музей, присвячений легендарному океанському лайнеру та катастрофі, що сталася з ним, повідомляє TourDaily.ru. На спорудження точної копії гігантського пароплава, відтвореної на половину його розміру, витратили 25 млн доларів, причому один мільйон із цієї суми спрямовано на зведення знаменитих корабельних сходів.

Нагадаємо: лайнер затонув у водах Атлантики у квітні 1912 року після зіткнення з величезним айсбергом.
«Розповідаючи історію «Титаніка», ми віддаємо належне і судну, і його пасажирам,— говорить Джон Джослін, власник атракціону-музею.— Відвідувачі дізнаються все про теплохід і людей, які були на борту. Ми витратили роки на те, аби зібрати інформацію про пасажирів. Отримані свідоцтва — унікальні».
На судні-музеї є точні копії кают першого класу. Одна з них присвячена Іді та Іседру Страус, власникам компанії Mace's, котрі забронювали каюту на той фатальний рейс. Ще є копії салону для пасажирів першого класу та каюти третього класу. На трьох палубах розмістять 20 галерей, в яких демонструватимуть сотні предметів, піднятих із поверхні води відразу після катастрофи.
Для того щоб створити максимально достовірне враження, кожному відвідувачеві на трапі даватимуть вхідний квиток, на якому позначено ім'я одного з пасажирів або членів екіпажу затонулого корабля. Під час огляду експозиції всі зможуть доторкнутися до крижаної стіни «айсберга», а охочі — похлюпатись у рятувальних жилетах того часу в 28-градусній воді за Фаренгейтом. Після дивовижного «порятунку» в шлюпці вони послухають розповіді як провели ніч ті, хто вижив після корабельної аварії.

У СІДНЕЙСЬКІЙ РАТУШІ ЗНАЙШЛИ ПАСМО ВОЛОССЯ НАПОЛЕОНА
Пасмо волосся Наполеона Бонапарта, зрізане з голови опального імператора Франції на смертнім одрі, виявили в Сіднейській ратуші. Унікальну річ знайшли під час реставраційних робіт у будівлі зі 130-річною історією, повідомляє NEWSru.ua.
Про належність світло-коричневого локона Наполеону I сповіщає доданий до нього лист, що зберігався в архіві державного дому. На жаль, в епістолі не йдеться про те, коли, чому і як пасмо потрапило до Австралії, зате в ній відкривається таємниця появи цього раритету.
За словами куратора виставки рідкісних речей Маргарет Беттерідж, у супровідному листі шотландець на ім'я Нед Тодд розповідає, що отримав локон від сестри майора Вільяма Кроката, який був присутній в момент смерті Наполеона на острові Святої Єлени. «Якщо не помиляюся, то майор Крокат особисто зрізав пасмо волосся з голови вже мертвого імператора», — йдеться в посланні.
Достеменно відомо, зазначає Беттерідж, що після смерті волосся легендарного полководця і політичного діяча, котрий заклав основи сучасної французької держави, постригли. Більше того, на картині, що зображує сцену смерті Наполеона, показано майора Кроката.
«Більш таємничим є факт того, як, подолавши понад вісім тисяч морських миль, пасмо волосся з острова Святої Єлени, де знайшов останній притулок монарх, потрапило до Сіднея»,— наголошує куратор.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • ДИВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».