Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
МАЛО НАМ СТИХІЙНИХ ЛИХ?
Проїжджаючи залізницею чи автошляхами Буковини, часто спостерігаєш серед зелені полів і лісів мертві чорні згарища, де загинуло все живе — трава і дерева, комахи, птахи, плазуни, у деяких місцях вогонь підкрадався до садиб.

Що то за не бачена раніше напасть насіла? Вже кілька років поспіль значна частина ґаздовитих буковинських краян чи то від великого розуму, чи то від лінощів проводить зачищення придорожніх смуг, сінокосів і необроблених земельних паїв нетрадиційним для нашого краю методом — спалюванням трави.
У пам’яті найстарших сільських хазяїв такого лиха у краї раніше не спостерігалося. Маючи чималу кількість великої рогатої худоби, кролів, кіз, овець, нутрій, працелюбні ґазди викошували не те що луговини, а навіть канави вздовж доріг, лісові галявини, яри та невгіддя до кожного жмутка трави.
Недолугі економічні реформи останніх років призвели до того, що утримувати худобу стало невигідно. Тож село здебільшого задовольняється привезеним підприємцями м’ясом і м’ясопродуктами із-за кордону.
Із занепадом тваринницької галузі запалали навесні й восени нескошені та всохлі колись соковиті трави. Чимало занедбаних земельних паїв упритул підходить до лісових масивів, якими ще багата область.
Працівники лісової галузі краю прокладають мінералізовані смуги, оборюють лісові масиви, та хіба все встигнеш! Недбайливі ґазди необроблених земельних паїв, пустотливі діти, безтурботні туристи з їхніми вогнищами й мангалами, а також недопалки, викинуті курцями з вікон потягів і автобусів, щороку стають наслідками численних пожеж. Адже більшість шляхів в області проходить через ліси, водночас як придорожні смуги часто-густо належно не обкопані, тому кожен підпал чи недопалок може спричинити біду, особливо якщо дістанеться молодих лісопосадок.
Лісові насадження піднімаються над землею понад 100 років, а ненажерливе полум’я вкорочує деревам віку за лічені години.
То час припинити ставити запитання: чому палає земля? В законодавчій силі кожної селищної й сільської ради є можливість покарання за це у вигляді штрафів як для власних нероб, так і заїжджих любителів відпочинку на природі. А спостерігаючи дієвість у цьому напрямі своєї низової ланки, Верховна Рада швидше ухвалить відповідні рішення, аж до запровадження кримінальної відповідальності за подібні самовільні підпали, внаслідок яких природі й людям наносяться значні збитки.

Григорій ЗАСЛАВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАШНІШЕ ЗА ПАРНИКОВИЙ ЕФЕКТ
  • В УКРАЇНІ БУДЬ-ЯКОЇ МИТІ МОЖЕ СТАТИСЯ ПОТУЖНИЙ ЗЕМЛЕТРУС
  • СОРОК КІЛОГРАМІВ ХАЛЕПИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».