Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ПРИВАТНІ «ПІНКЕРТОНИ» ПОТРАПИЛИ ДО В’ЯЗНИЦІ

Цього тижня Служба безпеки України повідомила про успіхи в боротьбі з незаконною діяльністю так званих приватних детективів.

Нагадаємо, що в Україні приватна детективна діяльність не заборонена. Чинним законодавством визначено коло міністерств і відомств, яким дозволено займатися оперативно-розшуковою діяльністю, і чітко вказано, що будь-яким іншим установам, підприємствам і організаціям займатися нею забороняється. А от про діяння приватних осіб не сказано ніде, отже, що не заборонене, є дозволеним.
Правда, що означає визначення «детективна діяльність» теж не зазначено в жодному законі. Наприклад, опитувати людей за їхньою згодою; отримувати інформацію, надсилаючи запити; аналізувати повідомлення преси — це елементи оперативно-розшукової діяльності (і про це чітко вказано в законі). Але ж нікому не спаде на думку, що цим заборонено займатися приватним особам.
А для того, щоб усім стало зрозумілим, що робити можна, а що ні, у Кримінальному кодексі України є низка статей, серед яких:
162 — незаконне проникнення до житла;
182 — порушення недоторканості приватного життя;
359 — незаконне використання спеціальних засобів негласного отримання інформації.
Таким чином, формально можна називати себе і приватним детективом, і детективним агентством, але якщо при цьому зробити щось протиправне, то можна мати великі неприємності.
Саме так сталося зі злочинним угрупованням, яке викрили нещодавно працівники Управління СБУ в Дніпропетровській області. До його складу входили два десятка осіб, які пропонували платні послуги з незаконного прослуховування телефонних переговорів, а також надавали замовникам роздруківки деталізації телефонних з'єднань, здійснювали візуальне спостереження та негласне збирання «досьє». І все це, звісно, щоб у подальшому використати зі злочинною метою.
Як повідомили у прес-службі СБУ, зловмисники встановили таксу: 150 дол. США за добу прослуховування і 250 — за приховане спостереження. Діяльність угруповання не обмежувалася Дніпропетровською областю, а поширювалась і на Київщину та Одещину, де вони «займалися» співробітниками прокуратури, міліції, посадовцями державних установ та бізнесменами.
Групу очолював мешканець Дніпропетровська, який наразі заарештований. Його «правою рукою» була жінка, котра, так би мовити, виконувала функції аналітика: опрацьовувала і узагальнювала матеріали для передачі замовникам, розробляла тактику протиправної діяльності, зберігала архів здобутої інформації.
Працівники спецслужби вийшли на слід угруповання і провели перше затримання наприкінці лютого. Це сталося в будинку, де мешкав об'єкт незаконного прослуховування. Зловмисники встановили обладнання в під'їзді, а саме у розподільчій кабельній шафі. Один із членів групи, який регулярно закладав і вилучав технічний пристрій для прослуховування телефонних розмов, мав підроблене посвідчення працівника «Укртелекому» і був одягнений у формену куртку з відповідним логотипом. Так він майже не привертав до себе уваги. Саме за встановленням пристрою його й затримали, попередньо відзнявши на відеокамеру все, що він робив.
Водночас СБУ затримала трьох членів угруповання, які вели спостереження за черговим «об'єктом», тобто особою, на яку надійшло замовлення, і котра буде визнана потерпілою від злочинних дій. У салоні автомобіля правоохоронці знайшли фотоапарат з довгофокусним об'єктивом, на карті пам'яті якого зберігалися матеріали незаконного стеження. У інших зловмисників були вилучені засоби негласного отримання інформації, а також здобуті за їхньою допомогою матеріали незаконного прослуховування та візуального спостереження, що свідчать про втручання у приватне життя громадян. Вилучено також значну кількість електронних баз державних органів, які використовувалися угрупованням у незаконних цілях.
Стосовно його членів порушено кримінальні справи і слідчі вивчають масив інформації, який міститься на вилучених у правопорушників електронних носіях, аби встановити особи потерпілих від діяльності «детективного агентства».
А в Києві Службою безпеки притягнуто до кримінальної відповідальності трьох співробітників органів внутрішніх справ, котрі входили до іншої злочинної групи, яка займалася аналогічною діяльністю. Ці особи, використовуючи службове становище і технічні можливості МВС, також забезпечували умови для незаконного прослуховування громадян.
Як установило слідство, зловмисники підробляли документальні матеріали, які приховували незаконні оперативно-технічні заходи. На замовлення сторонніх осіб міліціонери отримували дані щодо з'єднань абонентів стільникових мереж та записи телефонних переговорів. Замовником виявився керівник однієї з комерційних структур Києва, котра, як і в попередньому випадку, позиціонувала себе як детективне агентство. Співробітники СБУ затримали його дещо раніше, а тепер добралися і до його спільників. Стосовно останніх порушено кримінальну справу ще й за статтею 364 ККУ — зловживання службовим становищем.
До речі, минулого місяця було виявлено факт незаконного стеження за кабінетом начальника одного з управлінь Міністерства вугільної промисловості України. У приміщенні вилучено спеціальні технічні засоби негласного відео- та аудіоконтролю. Вилучені предмети пройшли спеціальне дослідження в науково-дослідному інституті СБУ, фахівці якого підтвердили, що вони належать до категорії спеціальних технічних засобів негласного зняття інформації. Зловмисників поки що не встановлено, хоча кримінальна справа порушена, проводяться слідчі дії.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • МВС: ОЧИЩЕННЯ ЛАВ
  • ЕСКОРТ — ЗА ҐРАТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».