Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНА БЕЗ НАГОРОД
У Ванкувері не розіграно ще кількадесят комплектів нагород, та вже зараз найімовірнішим підсумком Олімпіади для нашої збірної буде повторення історії Солт-Лейк-Сіті-2002, коли вітчизняні спортсмени не спромоглися на жодну медаль.

Біатлонна програма завершиться сьогодні ввечері чоловічою естафетою, де у наших представників шансів набагато менше, ніж мали їхні подруги у вівторок. У суботу пробіжить коронну дистанцію 30 км вільним стилем ветеран українського лижного спорту Валентина Шевченко. Саме від неї залежить, чи з’явиться у скарбничці синьо-жовтих хоча б один пам’ятний раритет.
Нагадаю, що чотири роки тому в італійському Турині Україна мала дві медалі й відразу трьох тріумфаторів: бронзові нагороди здобули Олена Грушина і Руслан Гончаров у танцях на льоду та Лілія Єфремова в біатлонному спринті.
1998 року Олена Петрова стала срібною призеркою Олімпіади в японському Нагано в індивідуальній гонці.
Єдине дотепер українське «золото» зимових Олімпіад має у своєму активі незабутня Оксана Баюл у фігурному катанні. 1994-го в норвезькому Ліллехаммері бронзову медаль отримала в біатлонному спринті Валентина Цербе.

Фігурне катання: втрачена краса
Українське фігурне катання перебуває в занепаді, тому успішним можна вважати вже восьме місце, на яке спромоглися у Ванкувері Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов у змаганнях спортивних пар. Після цього сезону Морозов завершує свою кар’єру, невідомо навіть, чи візьме ця пара участь у чемпіонаті світу, який 22–28 березня прийматиме колишня олімпійська столиця Турин.
Відтепер навіть потрапляння до чільної десятки варто вважати успіхом. Сподівання треба пов’язувати з найбільш залежним від суддів видом — танцями на льоду. На нинішній Олімпіаді найкращі українські танцюристи Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило задовольнилися лише шістнадцятим місцем.
«Ми чекали від Олімпійських ігор нових вражень і отримали їх,— розповіли Ганна та Сергій. — Перед нами було поставлено завдання виступити якнайкраще і показати чисті прокати. Як ми впорались із цим завданням? У першому танці, обов’язковому, на 100 відсотків. У двох наступних видах програми були технічні неточності. Втім, ми показали емоційне катання, і наш тренер це оцінив».
Олімпійське «золото» у танцях на льоду отримали господарі змагань — канадська пара Теса Вірту — Скотт Мойр. «Срібло» в американців Меріл Девіс і Чарлі Вайт, а бронзова нагорода, завдяки зусиллям Оксани Домніної та Максима Шабаліна, поїде до Росії.
Ще гірші результати наші співвітчизники мають в одиночному катанні — жінок Україна на Олімпіаду вже навіть не делегує (ніхто не спроможний подолати передолімпійський кваліфікаційний відбір), серед чоловіків Антон Ковалевський був радше статистом — 24-те місце.

Біатлон: без медалей, але з надіями
Небезпідставними є сподівання українських уболівальників лише на виступи біатлоністів. Це й не дивно, оскільки біатлон лишається чи не єдиним зимовим видом спорту, який має професійну команду керівників на чолі з президентом федерації Володимиром Бринзаком, солідних спонсорів і перспективну команду. Можливо, навіть надто перспективну — саме досвіду не вистачило українським біатлоністкам у Ванкувері, щоб упоратись із нервами. Досвідчена Оксана Хвостенко намагається показувати приклад, але швидкість у ветерана не така, як у юних колег.
Стартувавши третьою (що у ванкуверсько-вістлерській сніговій каші важливо), без промахів відстрілявшись на всіх чотирьох рубежах індивідуальної жіночої гонки на 15 км, Оксана Хвостенко посіла восьме місце, показавши час на 1 хв 45,8 с гірший, ніж у переможниці — норвежки Тури Бергер.
«Прикро, що не потрапила на подіум, адже добре провела гонку. Відмінно йшла стрільба: не багатьом фаворитам сьогодні вдалось відстрілятися «по нулях». Але, напевно, я повністю не відновилася після гонки переслідування і через це мені не вистачило сил, щоб потрапити до числа призерів», — розповіла Оксана.
Інша українська біатлоністка — Валя Семеренко — втратила шанси піднятися на подіум в олімпійському Вістлері після єдиного промаху на останньому вогневому рубежі. У підсумку вона фінішувала із тринадцятим результатом. Її сестра Віта Семеренко стала 22-ю, а Олена Підгрушна — 32-ю.
Українська чоловіча збірна відчутно поступається за рівнем головним конкурентам. Найвищим на трасі олімпійського парку Вістлера в індивідуальній гонці на 20 км стало 22-ге місце Олександра Біланенка, який з одним штрафом пробіг дистанцію за 52 хв 03 с. На п’ять позицій нижче у заліковій таблиці розташувався Андрій Дериземля.
Обидва біатлоністи розповіли, що бігти було складно, адже через підтоплений сонцем сніг траса була водянистою. Своїм результатом жодний із них не задоволений.
«Ще жодна гонка на цих Іграх у мене не вийшла так, як я планував. Ставлю одні завдання, а виходить не те, що хочеться. Ніяк не йде стрільба стоячи. Намагаємося розібратися з тренерами, в чому причина», — поділився своїми враженнями Андрій Дериземля.
Олімпійським чемпіоном став норвежець Еміль-Егле Свендсен. Білорус Сергій Новиков «срібло» розділив із легендарним Уле-Айнаром Бйорндаленом.
У жіночій гонці з масовим стартом найвищий результат з-поміж українських біатлоністок показала Олена Підгрушна. Попри два промахи, вона фінішувала дванадцятою, на 1 хв 3,2 с позаду німкені Магдалени Нойнер, яка у мас-старті здобула своє друге на Олімпійських іграх-2010 «золото». Валя Семеренко та Оксана Хвостенко — 19-та та 29-та відповідно.
Чоловічий мас-старт склався ще гірше. 21-м і 26-м були Сергій Седнєв і Андрій Дериземля, виграв росіянин Євген Устюгов.
«Важливо пройти гонку на стабільній хорошій швидкості,— розповів Сергій Седнєв.— Гадаю, мені це вдалося. Проте у такій швидкій гонці, як мас-старт, коли всі спортсмени йдуть щільно, багато вирішувала стрільба.
Мені без штрафу обійтись не вдалося. На третьому рубежі поспішив із двома першими пострілами, які пішли «в молоко». Довелось зробити невелику паузу, щоб зібратися. На останньому вогневому рубежі відстрілявся чисто: урахував попередню помилку, яка коштувала мені двох промахів. Але для потрапляння до двадцятки їх було забагато».
Останнім шансом для жінок на Олімпіаді була естафетна гонка, але Олена Підгрушна, Оксана Хвостенко, сестри Віта та Валя Семеренко стали шостими.
Зусиллями перших двох із них синьо-жовта збірна двічі впритул наближалася до трійки лідерів. Утім, пробитися до неї або хоча б закріпитися на четвертому місці нашим біатлоністкам не дозволила невдала стрільба, з вісьмома додатковими патронами українкам до медалей далеко. У підсумку — 1 хв 31,9 с відставання від олімпійських чемпіонок — росіянок. Другими стали француженки, їх у контактній боротьбі з німкенями привела до «срібла» Сандрін Байї, яка пізніше оголосила про завершення кар’єри в цьому сезоні. Вище за українок розташувалися також норвежки і шведки.
Спортсменки збірної України з біатлону Олена Підгрушна та Віта Семеренко так прокоментували підсумки естафети.
«Головним завданням, яке поставили тренери перед стартом, було не програти багато лідерам і максимально наблизитися до їхніх позицій. Гадаю, особисто мені вдалося з цим завданням впоратись, але, на жаль, на наступних етапах наша команда не втрималася так високо, як хотілося»,— розповіла Олена Підгрушна, котра бігла на першому етапі.
«Усі сподівалися на цю, останню в олімпійській жіночій біатлонній програмі дисципліну, всі вірили в нас. А вийшло так, як вийшло. Мені прикро, що на останньому, найвідповідальнішому, етапі я зіпсувала виступ команди. Дівчата так старалися! А в мене стрільба стоячи не вдалася... У мене вона протягом усього сезону не йшла», — нарікає Віта Семеренко, яка завершувала гонку.
* * *
Отже, перша вісімка найкращих результатів українців на цій Олімпіаді має такий вигляд:
5-те місце. Біатлон. Спринт 10 км. Андрій Дериземля
6-те місце. Біатлон. Естафета 4х6 км. Жіноча збірна
8-ме місце. Біатлон. Індивідуальна гонка 15 км. Оксана Хвостенко
8-те місце. Фігурне катання. Пари. Волосожар/Морозов
9-те місце. Лижі. 10 км. Вільний стиль. Валентина Шевченко
10-те місце. Біатлон. Гонка переслідування 12,5 км. Сергій Седнєв
11-те місце. Біатлон. Спринт 7,5 км. Оксана Хвостенко
11-те місце. Сани. Наталія Якушенко

також у паперовій версії читайте:
  • АНТИЧЕМПІОНСЬКЕ СУДДІВСТВО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».