Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, «ВЕРХОВИНСЬКИЙ»!
Недавно указом Президента України на території Івано-Франківської області створено національний природний парк «Верховинський» площею 12022,9 га на землях державного лісового фонду, які перебувають у постійному користуванні Буркутського та Чивчинського лісництв ДП «Верховинське лісове господарство» і Перкалабського лісництва ДП «Гринявське лісове господарство» на території Зеленської й Голошинської сільрад Верховинського району.

Тепер Кабінет Міністрів має затвердити Положення про національний природний парк «Верховинський», розробити протягом 2010–2012 років Проект організації його території, охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів і об’єктів, а також передбачити кошти, необхідні для функціонування «Верховинського».
За словами спеціалістів, головні два завдання, які потрібно досягти при створенні парку,— збереження біотичного різноманіття, яке притаманне цій території, а також надання можливості людині відпочити, провести корисно дозвілля. Тому на етапі планування парку зони рекреації, де можуть створити відпочинкові та розважальні комплекси, будуть виокремлені.
Як пояснюють фахівці, території, придатні для туристичної інфраструктури, в перспективі буде виставлено на аукціон, для того щоб знайти інвестора, котрий в цих зонах запропонує такий бізнес-план, що гармонійно поєднає подальший розвиток туризму, не завдаючи шкоди природозаповідному фонду.
НПП «Верховинський» цікавий своїм місцем розташування на кордоні з Румунією, завдяки чому має перспективи перерости в об’єкт міжнародного значення. Зараз існує домовленість з румунською стороною про створення в майбутньому на базі «Верховинського» транскордонного заповідного фонду.
Євросоюз набагато інтенсивніше розвиває свій туризм, а національні парки — це основа для цієї галузі. В Європі в середньому перевищено 15-відсотковий поріг заповідності територій. В Україні цей показник становить 4,95%. Учені-екологи з огляду на техногенне навантаження на довкілля, що зростає, рекомендують у кожній країні доводити заповідність їхніх територій до 30 % для встановлення біотичного балансу в природі й оптимальних умов життєдіяльності суспільства.
Івано-Франківська область за показником заповідності, що наразі сягає 14%, посідає друге місце в державі. Національний природний парк «Верховинський» буде четвертим об’єктом національного масштабу в області після національного природного парку «Гуцульщина», Карпатського НПП, заповідника «Горгани».
Як створювали НПП «Верховинський»? Насамперед було підготовлено наукове обґрунтування проектом TAСIS «Вдосконалення транскордонної системи збереження природи у Верховині». Крім того, спеціалісти УкрНДІгірліс виконали науково-дослідну роботу «Підготовка матеріалів до проекту створення національного природного парку «Верховинський» та спільно із землекористувачами визначили площі, які не входитимуть до складу парку (дороги, придорожні смуги, полонини та інші незаліснені ділянки), нанесли їх на планово-картографічні матеріали, провели громадські слухання.
Саме збереженій природі завдячує Яремчанщина своєму розвиткові, а індустрія туризму принесла достаток в оселі людей. Після утворення «Карпатського» НПП кількість відвідувачів його лісів зросла більш як у сім разів, а після становлення НПП «Гуцульщина» — у п’ять.
Як відомо, у відсотковому відношенні прибутки від туризму перевищують в Європі прибутки від ведення лісового господарства. За оціночними даними сільрад, територію парку «Верховинський» у 2007 році відвідало близько 30 тис. туристів і 10 тис. відпочивальників. У середньому один турист витрачає на транспорт і харчування близько 30 грн, а один відпочивальник — на транспорт, проживання і харчування — понад 180 грн на день. Розрахунок свідчить: загальний прибуток місцевого населення від туризму лише за 2007-й становив 4,7 млн грн, що значно перевищує прогнозовані втрати від зменшення обсягів вирубування деревини в результаті заповідання значних масивів лісів.

Сергій ЛИЗАНЧУК, м. Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИРОДА НЕ ЗНАЄ ДЕРЖКОРДОНІВ
  • ПЛОСКОРІЗ НА ГОРОДНІЙ ДІЛЯНЦІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».