Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
НАРКОБІЗНЕСОВИМ УГРУПОВАННЯМ ПОКЛАДЕНО КРАЙ

Цього тижня МВС поінформувало громадськість про успіхи міліції в боротьбі з наркобізнесом.

Кількість злочинів з кожним роком повільно, але неухильно знижується: у 2005 році їх було зареєстровано 65 тис., а у 2009-му — 57. Серед них — чимало різновидів, але найважливішими для правоохоронної статистики є дві статті Кримінального кодексу України: 307-ма (збут наркотиків) і 309-та (виготовлення, придбання, перевезення, зберігання). За першою з них кількість справ за минуле п’ятиріччя знизилася з 17 до 15 тис., за другою — з 35 до 31 тис.
Варто зазначити, що злочин, пов’язаний з наркотиками, значно легше приховати від обліку. У випадку крадіжки потерпілий іде до міліції, пише заяву і, якщо її не хочуть приймати, скаржиться до вищих інстанцій. На відміну від нього, наркоман із заявою до міліції не піде. Зберігання або збут наркотиків реєструють на підставі рапорту оперуповноваженого, який спіймав зловмисника і вилучив у нього зілля. Якщо ж подія не зареєстрована в журналі чергової частини, скаржитися наврядчи хтось буде. Хіба що оперативник зажадає від наркомана за мовчання занадто велику суму грошей.
Водночас слід зазначити і той факт, що перевертням наркобізнесу з кожним роком живеться все важче і важче. Про це свідчать два резонансні випадки, що сталися минулого року: у лютому в Київській області за збут марихуани було затримано підполковника центрального апарату СБУ, а в травні в Києві за систематичну торгівлю героїном — підполковника з міського управління карного розшуку. Отже, висновок напрошується такий: цифрові показники зменшилися не тому, що стали менше реєструвати, а тому, що обсяг злочинного наркобізнесу хоч трішки, але зменшився.
Як повідомляє прес-служба МВС, міліцейські підрозділи боротьби з незаконним обігом наркотиків (БНОН) основний акцент роблять на викритті злочинних угруповань, які створили міжрегіональні і міжнародні канали надходження наркозасобів, і нинішнього року ними вже задокументовано протизаконну діяльність п’яти таких зграй.
Так, у січні в результаті проведення спеціальної операції працівниками Управління БНОН у Донецькій області викрито злочинну групу, до складу якої входило чотири мешканці міста Димитрова. Вони займались постачанням із західних регіонів України наркосировини з метою виготовлення опію та подальшого збуту його на території області. За приблизними підрахунками наркоділки щоденно збували один літр ацетильованого опію, від чого отримували прибуток на суму до 100 тис. грн. Зловмисників заарештовано, на їхнє майно (квартиру та автомобіль загальною вартістю понад 300 тис. грн) накладено арешт.
Дещо меншим був обсяг групи, яка орудувала в Запорізькій області: четверо її учасників щодня збували 100 мл опію і, напевне, гіршої якості, оскільки прибуток від нього становив близько п’яти тисяч гривень. Аби зібрати незаперечні докази їхньої вини, міліціонерам довелося провести 29 оперативних закупівель та обшуків, у ході яких було вилучено понад 10 кг наркотичних засобів.
А в Луганській області, в місті з дивною назвою Щастя, викрито організоване наркоугруповання в складі трьох осіб, яке займалося виготовленням ацетильованого опію з місцевої сировин, тобто маку. У ході оперативних закупівель у них вилучили наркотичні засоби та прекурсори, вартість яких за цінами чорного ринку становить понад 120 тис. грн. На дві квартири затриманих накладено арешт на суму 350 тис. грн.
Не пасуть задніх і західні регіони України. У Чернівцях викрито міжнародну організовану злочинну групу з місцевих мешканців та громадян сусідньої Молдови, які протягом двох останніх років налагодили канал постачання на територію області наркотиків, зокрема трамадолу. Під час проведення міжнародної контрольованої поставки та 12 оперативних закупівель у зловмисників знайшли непроданий трамадол, а також 10 тис. доларів США. Всього задокументовано 25 фактів збуту наркотичних речовин, накладено арешт на майно в сумі 240 тис. грн.
А група з восьми осіб, яка займалася в Полтаві виготовленням та збутом наркотиків, відзначилася певною багатопрофільністю. Під час операції з її знешкодження у зловмисників було вилучено не лише кілька кілограмів макової соломки та 106 мл розчинного опію, а й 16 мл первітину, 340 пігулок лікарського засобу терафун, який містить ефедрин, один літр розчинника, кустарне обладнання для виготовлення наркозасобів та вироби із золота. На квартири членів злочинної групи накладено арешти.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • САМООБОРОНА ЧИ САМОСУД?
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • КРАЛИ НАФТУ ЕШЕЛОНАМИ
  • ЖАРТІВНИЦІ-ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».