Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ЦЕЙ ПІДСТУПНИЙ ЗИМОВИЙ ЛІД...
Один мій добрий знайомий свій день народження святкує двічі: влітку, коли з'явився на світ Божий, і в лютому...

— Наприкінці зими я вирішив порибалити на Дністрі,— згадує Олександр.— Мені здалося, що крига міцна, і я відійшов метрів на 40–50 від берега, сподіваючись повернутися додому з багатим уловом.
Коли Олександр, наловивши карасів, прямував до берега, до якого залишалося 15–20 метрів, крига, по якій він ішов кілька годин тому, раптом затріщала під ногами і він опинився в крижаній купелі. Бушлат, ватяні штани миттєво намокли і потягли чоловіка на дно. Він, борсаючись у воді й чіпляючись руками за краї криги, почав гукати про допомогу. Йому пощастило: на річку приїхав односелець — теж завзятий рибалка, який разом зі своїми друзями допоміг бідоласі вибратися з пастки.
— Я, вважай, двічі народився,— усміхається мій знайомий.— Щоправда, довелося більш як місяць відлежати в лікарні, бо дістав запалення легенів. Відтоді ще жодного разу не рибалив узимку. Життя дорожче...
Українці полюбляють рибалку, в тому числі зимову. Щоб переконатись у цьому, достатньо подивитись на Дніпро, інші річки та озера, вкриті льодовим панциром. Трапляється, що на кризі, як мовиться, яблуку ніде упасти.
У багатьох випадках люди не переймаються власною безпекою. Особливо тоді, коли люті морози змінюються порівняно теплими днями.
— Багато рибалок вважає, що мороз так скував водойми, що лід буде безпечним ледь не до самого літа,— говорить працівник Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Наталя Цушко.— За це, трапляється, нерідко розплачуються життям. Приміром, торік через необережність на льоду пішли з життя понад 50 осіб. Неподалік села Одещина, що на Київщині, відразу загинуло три чоловіки, які приїхали з Полтавської області на заробітки. Ці горе-рибалки додумались рибалити за допомогою сітки!..
Стають жертвами зимових прогулянок на вкритих льодом водоймах і діти.
...43-річний Олег Сєдов працював тренером в одній зі спортивних шкіл Москви. Разом із дружиною — 35-річною Тетяною та 13-літнім сином Ярославом приїхав, за давньою традицією, зустрічати Новий рік до її батьків на Черкащину. 1 січня, поки дорослі накривали післясвятковий стіл, Ярослав зі своїм двоюрідним братом Євгеном вирішив покататися на льоду річки Вільшанки, що протікала за кілька десятків метрів від будинку. День був сонячний і хлопчаки раділи можливості розважитись. Але тільки-но Євген ступив на лід, як одразу провалився у воду. На допомогу братові кинувся Ярослав, але, потрапивши у крижану воду, він не лише не зміг допомогти йому вибратися на берег, а й сам почав тонути. Діти, чіпляючись за краї криги, почали гукати про допомогу. Почувши крики, першим на двір вискочив батько Ярослава, котрий, не роздумуючи, кинувся у воду і схопив сина, якого течія затягувала під лід. Водночас схопив за одяг і Євгена, намагаючись утримати їх на поверхні. Слідом за Сєдовим-старшим до річки кинулася Тетяна, його дружина. На краю криги жінка не втрималась і теж опинилась у воді, встигнувши схопити за руку Євгена. Дорослі розуміли, в якій складній і небезпечній ситуації були вони й діти. Тож найперше намагалися врятувати їх. Зокрема, Олег виштовхнув на лід сина, але від фізичного перенапруження і холоду, який скував тіло, пішов на дно. Незабаром на допомогу прибули батьки Тетяни, а також її тітка. Не переповідатиму подробиць трагедії, скажу лишень, що того дня загинули п'ятеро чоловік: подружжя Сєдових — Олег і Тетяна, їхній племінник Євген, а також мати Тетяни і тітка. Їхні тіла водолази Черкаського аварійно-рятувального загону знайшли і дістали з води наступного дня...
На жаль, це — не єдиний випадок, коли вода забирає життя кількох людей відразу, коли її жертвами стають і діти. Зважаючи на ризик, що підстерігає нас на льоду, фахівці МНС радять не виходити взимку на водойми.
«Береженого Бог береже»,— кажуть вони.
Не погодитися з ними важко. Бо дотримуючись їхніх порад, люди убезпечаться від багатьох неприємностей, пов'язаних з імовірністю перетворитись на «моржів» проти власної волі. Тим, хто не може дочекатися літа, щоб посидіти з вудочкою на водоймі, потрібно дотримуватись елементарних правил безпеки. Перш ніж ступити на кригу, з'ясуйте її товщину. Це можна зробити візуально, оскільки лід, що є безпечний для людини, має синюватий або зеленкуватий відтінок, його товщина — 6–8 см.
Серед жертв зимових водойм трапляються не лише рибалки, а й ті, хто вирішив скоротити свій шлях додому, школи тощо. Тож якщо прямуєте річкою чи ставком, укритих льодом, обов'язково обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу, де швидка течія, є стоки підприємств. При подоланні водойми групою людей відстань між ними має становити не менш ніж 6–8 метрів: це зменшує навантаження на лід і водночас дає змогу, якщо хтось провалиться під лід, надати потерпілому своєчасну допомогу.
З-поміж потерпілих на зимових водоймах є чимало громадян, котрі приходять на допомогу. Трапляється, що й вони ідуть з життя.
— Надання допомоги тим, хто потрапив до льодової пастки, є небезпечною справою,— продовжує Наталя Цушко.— Вона потребує виваженості в діях, фізичної сили. При цьому слід використовувати підручні засоби, зокрема жердини, мотузки, вхопившись за які, людина за вашої допомоги вибиратиметься з води. Якщо є необхідність підібратися до потерпілого якомога ближче, то треба повзти до нього, тим самим зменшуючи тиск на кригу.
Загалом якщо людина збирається рибалити, то має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій, що можуть з нею трапитись. Тому не зайвим буде мати при собі якийсь засіб, наявність якого може зберегти життя. Скажімо, звичайну автомобільну шину, що допоможе певний час утримуватися на поверхні води, варто придбати костюм, який не пропускає вологу. Бажано мати мобільний телефон, котрий не боїться води: опинившись у пастці, ви зможете зателефонувати рятувальникам, якщо вони є поблизу вашого населеного пункту, рідним чи знайомим.
Словом, вирушаючи на зимову рибалку, потрібно бути готовим до всього. Лише так можна звести до мінімуму ризик не повернутися в коло рідних і близьких.
Незважаючи на товщину льоду, він поступово танутиме. Тому рибалкам, іншим екстремалам перед тим, як ступити на кригу, потрібно бути обережними. А ще краще обминати взимку водойми десятою дорогою.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАРУЧНИКАМИ ОСКАЖЕНІЛИХ ЛІФТІВ СТАЮТЬ ЩОРОКУ ТИСЯЧІ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, А ДЕЯКІ НАВІТЬ ГИНУТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».