Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 17:41

Польща і Євросоюз після брексіту

Rate this item
(0 votes)

3–4 лютого 2020 року президент Франції Емманюель Макрон відвідав Польщу. Невипадково час візиту визначено відразу після виходу Великої Британії з Євросоюзу. Досі Польща вважалася найближчим союзником Великої Британії в Європейському Союзі. Варшаву і Лондон зближував раціональний європейський скептицизм.
Тепер після виходу Великої Британії Польща вважається найбільш послідовною скептично налаштованою державою щодо створення федеративної Європи. У цьому сенсі позиції польської і французької еліт є протилежними.
Президент Франції Емманюель Макрон закликає використати вихід Великої Британії з метою надання нового імпульсу європейській федеративній ідеї. Зокрема, він пропонує запровадити спільні європейські соціально-трудові стандарти, фактично федеративну модель оподаткування, поглиблення співпраці у сфері оборони навіть за рахунок НАТО.

Але найбільш неприйнятною для Польщі є ідея Макрона щодо поетапного виведення Росії з ізоляції, обумовленої агресією проти України. Найгострішими протиріччями між Німеччиною і Францією з одного боку і Польщею — з іншого є перерозподіл бюджетного навантаження після виходу Великої Британії з ЄС.
Британія припиняє фінансувати спільний бюджет ЄС, що викликає скорочення субсидій, зокрема польським фермерам. Це особливо не на часі, зважаючи на наближення виборів у Польщі. Макрон не зміг переконати польського президента Анджея Дуду стосовно неблокування запланованого за два тижні саміту Євросоюзу щодо скорочення обсягів спільного бюджету ЄС.
Додатковим каменем спотикання між Варшавою та Парижем і Берліном є ставлення до нелегальних мігрантів. Польща вважається неформальним лідером «Вишеградської четвірки» (Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина) у питанні протидії реалізації плану квотного розподілу нелегальних мігрантів між усіма країнами — членами Євросоюзу.
Гострота цих протиріч така, що фактично на рівні дипломатичних консультацій застрягла ще одна неформальна група «Веймарський трикутник», утворена 1991 року Францією, ФРН і Польщею. Тоді планувалося, що цей трикутник забезпечить європейську єдність на десятиліття вперед.
Однак у 2003 році Польща відійшла від «старої» Європи на користь тіснішої співпраці із США, зокрема в Іраку. Відтоді Польща вважається найбільш вірним союзником Вашингтона в Європі. Внаслідок такого стану справ Польща є й найбільш незручним партнером для Франції і Німеччини в Євросоюзі.
Підсумки візиту Емманюеля Макрона до Варшави засвідчили, що Польща готова замінити Велику Британію у ролі найбільш незговірливого члена Євросоюзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».